loading

Az 5 leggyakoribb tévedés, ami miatt nem váltanak bankszámlát a magyarok

A bankszámlával rendelkező magyarok alig 3%-a vált bankot évente, ami sokkal alacsonyabb arány, mint Nyugat-Európában, ahol egyébként a hitelkiváltás, vagyis a lakáshitelek és személyi kölcsönök olcsóbbra vagy biztonságosabbra cserélése is népszerűbb. Összegyűjtöttük, hogy a Bankmonitor.hu hitelszakértői milyen ellenérvekkel találkoznak leggyakrabban, és ezek vajon mennyire állják meg a helyüket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

1. Pénzügyileg nem éri meg a bankváltás, keveset lehet vele nyerni

Egyértelműen ez a leggyakoribb érv akkor, amikor valaki a magasabb költség ellenére is kitart a bankja mellett. Részben érthető a dolog, hiszen a bankszámlák havi díja sokszor mindössze néhány száz forint, ezekből pedig éves szinten alig pár ezek forintot lehetne megfogni. Igen ám, de egy bankszámla valós költségét általában nem a fix havi díj, hanem a különböző tranzakciókhoz kapcsolódó költségek határozzák meg. (Persze azért találni olyan számlát, amelynél akár havi 11 ezer forint is lehet havonta a számlavezetési díj, de ez azért szélsőséges eset.) Az viszont már általános, hogy a bankkártya kiállítására (akár 2600 Ft) vagy  éves díjára (akár 5000 Ft) jelentős összeget kérnek el, de a netbankos, a telefonos és bankfiókban történő átutalás, a készpénzfelvétel és a tranzakciókról érkező SMS üzenetek (akár 140 Ft/SMS) is pénzbe kerülhet.

A hazai bankok bankszámláinak átlagos költségei

A Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint egy átlagos magyar számla éves költsége meghaladja az évi 20 000 Ft-ot (250 000 Ft jövedelem érkeztetése, 4 db netbankos átutalás 60 ezer Ft értékben, 2 db csoportos beszedés 15 ezer Ft összegben, 30 db bankkártyás vásárlás 60 ezer Ft-ért, 2 db készpénzfelvétel 100 ezer Ft értékben saját ATM-ből), de a legdrágább bankszámláért 133 ezer Ft felett kell fizetni. Mindeközben elérhető olyan bankszámla, ami 2 évig ugyanezt teljesen ingyenesen kínálja! Éppen ezért nem jelenthetjük ki, hogy egy bankszámla-váltással nem érhetünk el jelentős pénzügyi előnyt, ezt mindenkinek saját magának érdemes ellenőriznie a kalkulátorral az egyéni bankolási szokások megadásával.

Előfordulhat azonban, hogy a számlavezető bank lecserélése ennél is többet hoz a konyhára egy lakáshitel, vagy egy személyi kölcsön felvételekor. A bankok ugyanis kamatkedvezménnyel honorálják azt, ha a náluk vezetett számlára érkezik a jövedelmünk, ez pedig sok százezer forintos megtakarítást jelenthet egy átlagos lakáshitelnél. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint például jövedelemérkeztetés vállalásával egy 15 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitelnél havi 8 ezer forintot spórolható meg a törlesztőkön, ami teljes visszafizetésben több mint 2 millió forintot jelent. Ezért pedig már érdemes lehet egyik bankból a másikba átvinni a számlánkat!

Személyi kölcsönnél is érdemes megfontolni a bankváltást, itt a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint egy 3 millió forintos, 5 évre felvett hitel esetében havi 5-6 ezer forint is megtakarítható ezzel, ami nagyjából 200 ezer forintot jelent a teljes visszafizetést illetően.

2. Sok ATM-e van a bankomnak, idegen automatából pedig csak drágán juthatok készpénzhez

Sokan tudják, hogy havonta 2 alkalommal összesen 150 ezer forint értékben ingyen vehetnek fel készpénzt bankautomatából, ám azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ezt nem csak a saját bankjuk, hanem bármelyik pénzintézet ATM-jénél megtehetik. Ezért, ha a legkedvezőbb feltételeket kínáló banknak a könyékünkön éppen nincs ATM-je, az sem jelenthet ebből a szempontból problémát.

3. Nincs fiókja a közelben a legjobb ajánlatot adó banknak

Ez régebben valóban nyomós érv lehetett a váltás ellen, ám ma már a pénzintézetek is igyekeznek a lehető legtöbb dolgot személyes jelenlét nélkül elintézni. Általában elmondható, hogy netbankon keresztül a legtöbb minden megtehető, így előfordulhat, hogy valakinek évente legfeljebb egy-két alkalommal kell elzarándokolnia a fiókba.

4. Ezer éve ügyfele vagyok a banknak, így biztosan a lehető legjobb ajánlatot adja nekem

Való igaz, hogy a bankok egy része kedvezményeket kínál azért, ha az ügyfél több szolgáltatást is igénybe vesz náluk, ám az ennek ellenére sem borítékolható előre, hogy emiatt a piacon elérhető legjobb ajánlatot kapjuk. Éppen ezért érdemes a pénzügyeinket egységesen kezelni, és ellenőrizni, hogy például a bankszámla-vezetésre, a hitelre vagy hitelekre összességében melyik bank adja számunkra a legkedvezőbb kondíciókat. Ehhez pedig már hasznos lehet akár egy pénzügyi szakértő segítségét is kérni.

5. Nagyon macerás a bankváltás

Évek óta működik az egyszerűsített bankváltás lehetősége, aminél mindössze annyi a feltétel, hogy a számlák pénzneme azonos legyen. Ráadásul az egész folyamat elvileg két hét alatt lezongorázható, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy ha sok a csoportos beszedési megbízás, akkor azért érdemes odafigyelni, hogy a bankok mindent jól menedzseltek-e le.

A dolgot az új számla megnyitásakor kezdeményezhetjük a kiválasztott pénzintézet bármelyik fiókjában. Itt kaphatunk egy „Számlaváltási meghatalmazás” nyomtatványt, amivel meghatalmazzuk az új számlavezető bankunkat az ügy elintézésével. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresnünk mindegyiket. A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kérjük, megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Az alábbi, 12 bank ajánlatait összehasonlító független bankszámla kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy nem fizetsz-e a kelleténél többet a számlavezetésért.

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

    Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...