Betöltés

Az 50%-os hozamígéret csapdája

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-28

Amikor brókercégnél dolgoztam, volt egy kollégám plusz 50%-os hozamot ígért az ügyfeleinek. Ezt sikerült is elérnie, de a negatív tartományban. Olyan jól hangzott, hogy sok embert (köztük vagyonosokat is) meggyőzött vele. Pedig egy bizonyos vagyontömeg felett már nem szabad, hogy a százalékok elvakítsanak. A privát vagyonkezelésnek teljesen másról kell szólnia.

Milyen elvárásokkal érkezünk?

Szinte mindenki magas hozamot szeretne elérni. Ám amennyiben csak a százalékok bűvöletében élünk, könnyen belefuthatunk a fent vázolt esetbe. Mennyibe tartott a kollégának 50%-ot ígérni? Semmibe. Teljesíteni ugyan nem sikerült neki, de ez már az ügyfél gondja volt. A jutalékbevételt viszont a kolléga felmarkolta.

De nem mindenki ennyire mohó. Van, aki megelégszik a kockázatmentes kamatnál (lekötött betétek, állampapírok kamata) magasabb hozamajánlattal futó, biztos befektetéssel is. Viszont ilyen befektetés nem létezik. Vagy a hozam kifizetése bizonytalan (mint egy tőkevédett alap esetében), vagy a tőke nincs biztonságban (lásd Quaestor ügy.)

Akkor mit várhatunk el egy privát banktól?

1.) Szakértelmet

Első sorban, és mindenek előtt szakértelmet. Nem lehet az az érzésünk, hogy fél év tanulás után helyet cserélhetünk az asztalnál. A kapcsolattartónak ismernie kell a piacokat, azok összefüggéseit, az elérhető termékek körét. Pontosan tudnia kell, hogyan működik egy-egy náluk elérhető befektetés. Az előnyei mellett ismertetnie kell a kockázatait, hátrányait, teljes költségét.

2.) Realitást

Sok üzletkötővel találkoztunk már, akik nem a valóságot tárták az ügyfél elé, hanem azt, amit az ügyfél hallani akart. Ebből származnak a két számegyű hozamígéretek. Egy komoly cég megbízható munkatársa nem ígér ilyesmit. Ott a kereteket határozzák meg, amin belül mozoghatnak. Esetleg a közeljövőben elérhető hozamot nevezik meg, mint egy lehetséges forgatókönyvet.

3.) Személyre szabottságot

Ahogyan az ügyfelek, és azok igényei is más és más, így a rájuk adott megoldások sem lehetnek azonosak. Ezen a szinten már nem elegendő, hogy az ügyfél bökjön rá egy neki szimpatikus alapra, vagy néhány kérdés alapján eldől, hogy melyik befektetést ajánlják neki. Itt személyre szabott portfóliókról kell beszélni.

4.) Exkluzivitást

Az exkluzivitás fokmérője nem a privátbank által szervezett konferenciák, ügyféltalálkozók rendezvények (autópróbák stb.). Ezek csak hab a tortán. Az igazi különlegességet a befektetések köre nyújtja.

Nem véletlen, hogy bizonyos befektetések csak privátbanki ügyfelek számára elérhetőek. Egyrészt a szolgáltatást is ki kell emelni az átlagból, viszont másodsorban (ami fontosabb), bizonyos típusú befektetések csak egy vagyontömeg felett működnek. Vagy éppen ellenkezőleg: csak egy meghatározott vagyontömeg alatt működik, mert felette már nehezebb a vagyonkezelő dolga.

5.) Kényelem

E nélkül nem lehet teljes a listánk. A vagyonos emberek általában elfoglaltak. Így nagyra (néhányan túl) értékelik a rugalmas személyes találkozásokat, a külön tárgyalót és a futárral történő dokumentumküldés lehetőségét. Ám sokak számára ez igencsak megkönnyíti az ügyintézést.

Van 10 millió forintja? Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél fekteti be, bármennyit is érjen el +1%-ot hozambónuszt kap! Mindezt ingyen.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hogyan válasz szolgáltatót?

Korábban külön cikket szenteltünk a témának, ám a legfontosabb kérdéseket átvesszük újra:

 1. Mekkora vagyonnal rendelkezünk?(Ez alapvetően szűkíti a szolgáltatók körét.)
 2. Milyen típusú vagyonkezelésre vágyunk? (Helyettünk döntsenek, vagy hívjanak fel minden tranzakció előtt jóváhagyni azt?)
 3. Milyen díjazás mellett dolgoznak? (Vagyonarányos, fix díjas, sikerdíjas.)
 4. Milyen befektetések elérhetőek az adott szolgáltatónál? (Csak sajátok közül lehet válogatni, vagy széles a paletta.)
 5. Milyen az adott szolgáltató hírneve? (Nem általánosságban. Vagyonos ismerőseink között kell körbekérdezni.)

 

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.