Betöltés

Az abszolút hozamú alapok sem mindenhatóak

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-20

Az abszolút hozamú alapok egyértelműen az elmúlt időszak sztárjai. Ráadásul mivel az a cél vezérli őket, hogy minden piaci körülmény között megverjék/meghaladják a kockázatmentes hozamokat, így a mostani bizonytalan környezetben is népszerűek. De mekkora hozamot értek el az elmúlt időszakban? Tudták-e teljesíteni a kitűzött célt? Egyes alapok feltétlenül, ám az átlagos abszolút hozamú alap felülteljesítése már nem ilyen egyértelmű. Nem csak a múltba tekintünk, a jövőt is latolgatjuk!

Rövid hozamok

Az abszolút hozamú alapok azt a célt tűzték ki, hogy a kockázatmentes hozam felett teljesítsenek. Ezt jó néhány alap a rövidtávú (éven belüli) állampapírok túlteljesítésével kívánja elérni. Ezért ezeknek az alapoknak a referenciaindexe az úgynevezett RMAX index. Ez az index méri a magyar piacon lévő egy éven belüli állampapírok teljesítményét. Megvizsgáltuk, hogy az abszolút hozamú alapok felülteljesítették-e ezt az értéket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy egy átlagos abszolút hozamú alap csak az utóbbi egy évben hozott jobban, mint a rövid állampapírok hozama. Köszönhető ez a folyamatos kamatcsökkenésnek, melynek következtében az RMAX index utóbbi egy éves teljesítménye a 4%-ot sem éri el, míg az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye 5% feletti.

abszvskotveny20141020.jpg

Viszont sokkal pozitívabb a kép, ha a legjobb 10 alap teljesítményét figyeljük. Így csak a minőségi alapok hozamát vesszük bele az összehasonlításba. Ebben az esetben átlagosan kb 7%ponttal túlteljesítik a rövid állampapírok hozamait. Ez már jókora különbség! Azonban azt nem szabad szem elöl téveszteni, hogy ezért a különbségért az állampapíroknál nagyobb kockázatot vállaltak. Ráadásul, amíg a rövid távú állampapírok hozamait hosszabb távon negatívan befolyásolja a kamatcsökkentés (a kifutó jó áru állampapír után, már csak szerényebb hozamút lehet vásárolni), addig az abszolút hozamú alapok többségének a hosszú távú kötvénybefektetéseken keresztül hozamtöbbletet eredményezett a kamatcsökkentés. (Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, a hosszú távú, már kibocsátott fix kamatozású papírok árfolyamára pozitívan hat a kamatcsökkentés.)

Hosszú hozamok

A legtöbb abszolút hozamú alap ajánlott befektetési időtávja 2-3 év, ráadásul egyes kockázatosabb alapok ennél hosszabb időtávot is megjelölnek. Ezért nem csak az éven belüli állampapírokkal, hanem az éven túli papírok teljesítményét reprezentáló MAX indexszel is érdemes összehasonlítanunk az abszolút hozamú alapok hozamát. Már a MAX index teljesítményén is látszik, hogy a hosszú távú állampapírok árfolyamának jót tesz a kamatcsökkenés: a MAX index az állampapírok kamatozásának folyamatos csökkenése mellett is növekedni tudott. Hiába állampapírokról van szó, az éven túli papíroknál már növekszik a kockázat. Például az éven túli papírok árfolyama sokkal érzékenyebben reagálnak a kamatváltozásokra. Szerencsére az utóbbi időszakban ez csak pozitív változást hozott a MAX indexbe.

A legjobban teljesítő 10 abszolút hozamú alap átlagos hozama is folyamatosan növekedett az elmúlt időszakban. Ám csak az utóbbi egy évet vizsgálva értek el magasabb teljesítményt a MAX indexnél. Igencsak meglepő, hogy a mérsékeltebb kockázatot képviselő állampapírindex 2 és 3 éves időtávon megveri a nyíltan kockázatot vállaló (ám szigorú kockázat menedzsmenttel rendlelkező) abszolút hozamú alapokat. Azonban ne feledjük, a korábban már említett tényt: a hosszú futamidejű állampapírok is hordoznak kockázatot. Ilyen a kamatkockázat, ami annál nagyobb mértékben jelentkezik, minél hosszabb egy papír.

Viszont, ha az 5 éves referencia állampapír egy, kettő illetve három évvel ezelőtti kamatozását figyeljük már jobb a helyzet. Az utóbbi egy évben már az átlagos abszolút hozamú alap is megveri az 5 éves állampír hozamát. Viszont a legjobban teljesítő 10 abszolút hozamú alap mindenképpen jelentősen túlteljesítette az 5 éves állampapír kamatait.

A jövő

Hogy mit hoz a jövő, azt pontosan senki nem tudja megmondani. Ám az mindenképpen elmondható, hogy a kamatcsökkentésnek már sokkal kisebb a tere. Ráadásul az elemzők többsége kamatemelést valószínűsít Amerikában, aminek hatására idehaza is megindulhatnak a kamatok felfelé. Ez rövid távon egyértelműen rossz hatással lesz mind az RMAX, mind a MAX indexre. De ne feledjük, hogy az abszolút hozamú alapok jövőbeni teljesítményét sem hagyja érintetlenül. Ám, ha az emelés mértéke moderált lesz, akkor az alacsony kamatkörnyezet miatt az abszolút hozamú alapok nagyobb eséllyel teljesítik majd felül a kockázatmentes hozamokat. Viszont, ha újra szárba szöknek a kockázatmentes kamatok (aminek egyelőre kis esélyt adunk), nehezebb dolguk lesz az abszolút hozamú alapok alapkezelőinek, hiszen magasabb hozamot kell felülmúlniuk.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  95

  Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.