Betöltés
loading

Az amerikai részvények szektorbeli megoszlásának alakulása az utóbbi 200 évben

Nemrég a visualcapitalist.com megírta, hogy az amerikai tőzsdéken az utóbbi 200 évben hogyan alakult a cégek szektoronkénti megoszlása. A gazdaság fejlődésével egyre több iparág jön létre, ezért ahogy az már eleve sejthető is, az amerikai tőzsdéken manapság többféle szektor képviselteti magát, mint például 100-200 évvel ezelőtt. A visualcapitalist.com-on megjelent cikket Comment vette észre, és az Alapblogon írt is róla egy összefoglalót.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

A XIX. században két szektor volt uralkodó az amerikai tőzsdéken: először a pénzügyi szektor, utána pedig a vasúti közlekedés szerepelt a részvények között a legnagyobb súllyal.

Az amerikai polgárháború után, az 1868-1973-as időszakban 33 ezer mérföld vasutat építettek. A kormány ugyanis földterületet és támogatást is adott a kivitelezéshez. Ebből következett, hogy az amerikai tőzsdei kapitalizáció (azaz az amerikai tőzsdei vállalatok együttes piaci ára) több mint 60 százaléka a vasúthoz volt köthető.

Ha emlékeztek a „Volt egyszer egy vadnyugat” című örökzöld filmre, és benne Mr. Morton (Gabriele Ferzetti) szerepére, akkor világos lehet, hogy mekkora üzlet volt egykor a vasútépítés. Mr. Morton a csonttuberkulózisa következtében alig tudott mozogni a luxusvagonjában, de felbérelte a főgonoszt, Frank-et (Henry Fonda), hogy takarítsa el a vasút építését nehezítő akadályokat. A kezében vastag bankókötegekkel is megjelenő Mr. Morton kihasználta az akkori vasúti buborékot. Akkoriban sokan dolgoztak a vasútnál, és az állomásoknál hónapok alatt épültek új városok. A spekulánsok és a korán érkezők pedig hatalmas vagyonra tehettek szert.

Az 1900-as évek elején a befektetők már a többi szektort is megtalálták, ezért az arányok elkezdtek megváltozni. Az 1929-1933-as nagy világválság óta csak a 2000-2001-ben kipukkadó dotcom buborék tudta ilyen hamar megváltoztatni a szektorok arányát.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk Nektek, hogy az amerikai tőzsdéken 1900-ban és 2018-ban a teljes kapitalizáción belül milyen volt a szektorok megoszlása:

Ha érdekelnek a további részletek, akkor olvasd el Comment „Huuliharppukostaja” című bejegyzését az Alapblogon!

Korábban már megírtuk, hogy mit várunk 2019-re a befektetések terén. Használd a befektetési alap kalkulátorunkat, ha kíváncsi vagy rá, hogy az utóbbi években milyen teljesítményt nyújtottak a Magyarországon elérhető befektetési alapok! Ha pedig más pénzügyi termékek érdekelnek, akkor válassz az alábbi kalkulátoraink közül!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Blogajánló
  • alapblog Meghökkentő számok

    A vizsgált európai országok összességében a halálozások száma semmilyen korosztályban nem mutat kiugró eltérést a szezonálisan más években szokásostól, azaz ennyien “szoktak” (sajnos) meghalni –... The post Meghökkentő számok appeared first on alapblog.