Betöltés

Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?

szerző: Sándorfi Balázs
2019-01-01

Infláció, ingatlanárak, hitelkamatok, befektetési kilátások, nyugdíj megtakarítások, tranzakciós illeték 2019-ben. A Bankmonitor.hu összefoglalója az idei évben várható folyamatokról és néhány konkrét javaslat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

2018-ban már egészen kézzelfogható jelei voltak annak, hogy változások indulnak meg a pénzügyek terén. A kamatok elkezdtek emelkedni (igen Magyarországon is, csupán a lakossági hiteleknél ez tompítottan jelentkezett), a nyugdíjpénztári hozamok között szép számmal megjelentek a negatív teljesítmények, a csodaszerként nyilvántartott Bitcoin kártyavárként omlott össze (-80%!), a jelentősebb nyugati tőzsdék az elmúlt 10 év legrosszabb teljesítményét (-10-15%) tudhatják maguk mögött.

Ha sikerült kikászálódnunk a szilveszteri buli alkoholmámorából, érdemes egy kicsit több időt adni a 2019-ben várható pénzügyi változások áttekintésének. Nem zárható ki ugyanis, hogy egy olyan évnek nézünk elébe, mely itthon is érdemi (helyenként fájdalmas) változásokat hoz majd.

INFLÁCIÓ

Az MNB 3% körüli inflációt prognosztizál 2019-re. Ezzel nem is lenne komolyabb probléma, az érzékelt árromlás dinamikája azonban mintha jelentősebb lenne. Az élelmiszer vásárlásoknál teljesen más áremelkedést tapasztalhat mindenki (igaz ez csupán az inflációs kosár egy része). Nagy kérdés, hogy a munkaerő piacon jelenlévő feszültségből (munkaerőhiány) származó béremelkedés mikor fog érdemben megjelenni az eladási árak emelkedésében is nagyobb mértékben. A lakhatási költségek (albérleti díjak) emelkedése kétszámjegyű (sajnálatosan ez nem része a KSH által kimutatott inflációnak).

Összességében az infláció frontján nem zárhatjuk ki, hogy találkozni fogunk egy negatív meglepetéssel (4-5%) az év során.

BÉREK

Történelmi mélyponton lévő munkanélküliség mellett számottevő munkaerőhiány jellemzi a magyar gazdaságot. Ebből adódóan jelentősebb válságjelenség hiányában 8-10%-os átlagos béremelkedés valószínűsíthető.

KAMATOK

A 2008-as válság utáni nagy pénzügyi lazítás 2018 végével vélhetően Európában is lezárul. Az Európai Központi Bank is vissza kíván vonulni a pénznyomtatásból. Ha az olcsó pénz eltűnik a nemzetközi porondról, akkor annak egyenes következménye lesz a fokozatosan emelkedő kamatszint. 2018-ban már Magyarországon is emelkedtek a kamatok: nem a távolról sem meghatározó (és unalomba fulladó) alapkamat, hanem a hosszú futamidejű állampapírok hozamai és ebből adódóan a hosszú távra fixált lakossági hitelkamatok szempontjából meghatározó BIRS kamatok (+1-1,5%).

2019 vonatkozásában két forgatókönyv képzelhető el:

1. fokozatos kamatemelkedés: BUBOR kb 0,5%pontos emelkedése és a hosszú állampapír hozamok, valamint a BIRS 1-1,5%pontos emelkedése

2. amennyibe a nemzetközi piacokon gazdasági, vagy politikai feszültség miatt megugranak a kamatszintek, akkor jelentősebb, előzőekben jelzett kamatemelkedés kétszerese is kialakulhat

HITELEK

A fentiekből egyenesen következik, hogy a hitelfelvevők aranykora lassan véget ér. Ma gyakorlatilag az inflációnál alacsonyabb a változó kamatozású lakáshitelek kamatszintje, ami pénzügyi értelemben ingyenes hitelt eredményez. A hosszú távon (10 évre) fixált kamatozású lakáshitelek 4,5%-tól elérhetőek. Megítélésünk szerint mindez 2-3 év múlva már csupán a „múlt kivételesen kedvező csillagállása” lesz.

Előzőekből egyenesen következik, hogy

1. aki meglévő hitellel rendelkezik, annak érdemes hosszú távra rögzített kamatozásra váltania -> lakáshitel kiváltás pénzügyi előnyei 

2. aki most tervez hitelfelvételt, annak már eleve a fix kamatozású hitelekben érdemes gondolkodnia -> lakáshitel kalkulátor 

Személyi kölcsönök esetében már egyértelműen a végig fix kamatozású konstrukciók a dominánsak, a fent jelzett kamatváltozások természetesen ezen hitelfajtánál is érzékeltethetik hatásukat.

INGATLANPIAC

Az ország két részre szakadt: Budapest és minden más. Budapesten olyan áremelkedés következett be, mely az átlagos (65 nm) lakás megvásárlását átlag keresettel bíró házaspár számára hiteloldalon már alig teszi lehetővé. Egyszerűbben fogalmazva: hiába alacsony (még) a kamatszint, a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszeg olyan mértékben megnőtt, melynek törlesztése problémát jelenthet.

Budapesten a vásárlók közel 40%-a befektető és ezen belül is igen magas a külföldiek aránya. Az albérletárak a keresetekhez viszonyítva indokolatlanul magas szintre emelkedtek  nemzetközi összehasonlításban.

Amennyiben a kamatszint érdemben nő (1-2%pontal), kedvezőbbek lesznek a kötvény befektetésekkel elérhető hozamok, esetlegesen a nemzetközi tőzsdéken (még) nagyobb visszaesés bontakozik ki, akkor akár csökkenő árakkal is szembesülhetünk a budapesti ingatlanpiacon.

Vidéken sokkal egészségesebbek az árak, a gazdasági prosperitást mutató területeken sokkal inkább áremelkedés valószínűsíthető.

NYUGDÍJ MEGTAKARÍTÁSOK

„Hosszú évek után most először láttam negatív hozamokat a nyugdíjmegtakarításomnál…” – mondta az egyik rokon az ünnepek alatti családi összejövetelen. Az ok teljesen egyértelmű: 10 éves száguldás után mind a kötvény, mind a részvénypiacok rosszabbul teljesítettek. Az amerikai tőzsdék egyenesen az elmúlt 10 év legrosszabb teljesítményével zárták 2018-at.

És akkor most aggódnunk kell? Nem feltétlen: a legrosszabb, ha pánikba esünk és mindent eladunk. Csupán arról van szó, hogy a tőzsdék természetes velejárója, hogy vannak rosszabb teljesítményű évek is. A kilátások tükrében egy érdemi javaslatot tudunk megfogalmazni: kockázatos portfóliókból mozduljunk el alacsony kockázatú portfólió felé. Mindez magyarra fordítva: sokkal kisebb részvényarány, hosszú futamidejű kötvények helyett rövid futamidejű kötvények, fejlődő piacokat pedig érdemes lehet elkerülni. A nyugdíjpénztárak esetében lényegesen egyszerűbb a helyzet: itt jellemzően 3-4 portfolióból lehet választani, mozduljunk el a legalacsonyabb kockázatúba.

BANKKÖLTSÉGEK: csökkenő tranzakciós illeték

Január 1-től a lakossági bankszámlák esetében a 20 ezer Ft alatti átutalások után 0 Ft lesz a tranzakciós illeték. Érdemes lesz pár nap múlva ellenőrizni, hogy bankunk hogyan változtatta meg a díjtételeit és feladva kényelmességünket (adminisztrációs macera miatti ragaszkodásunkat az 5-10 éve nyitott bankszámlánkhoz) akár választhatunk egy teljesen ingyenes bankszámlát is magunknak.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi hitele lehet egyszerre egy embernek?

2019. 06. 26.

Sokszor keresik meg azzal a kérdéssel a Bankmonitor szakértőit, hogy vajon kaphatnak-e hitelt azok, akiknek van már hitelük? Az, hogy mennyire vagy hitelképes a bankoknál, elsősorban a jövedelmeden, pontosabban a...

Nem a balatoni nyaralók drágultak legjobban

A Velencei-tónál és a Vértes üdülőkörzetben az átlagos négyzetméterárak 23,1 százalékkal emelkedtek. Második helyen a Mátra-Bükk üdülőkörzet állt 22,8 százalékos áremelkedéssel, a harmadik pedig Budapest üdülőkörzet lett 21,5 százalékos drágulásával,...

Blogajánló

  • alapblog

    A sportközvetítések jövője?

    A mára már megszokottá vált rekordösszegű labdarúgó átigazolások között nemrég egy bokszoló „csúcsigazolás” is történt. A középsúly jelenleg regnáló bajnokával, Canelo Alvarezzel, a DAZN nevű...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.