Betöltés

Kiderült! Az albérletárak miatt is irigyelhetjük az osztrákokat!

szerző: Singer Zoltán
2018-12-04

Budapesten versengenek az albérletekért a lakást bérelni szándékozók. Nem ritka, hogy egy-egy hirdetésre meglehetősen rövid idő alatt több tucatnyian jelentkeznek. A közösségi oldalakon pedig egyre gyakrabban megfigyelhető jelenség, hogy a lakást keresők nem kevés feszültséget élnek át, és a saját anyagi helyzetükhöz mérten sokallják a kialakult árakat. Tudtad, hogy a munkabérekhez viszonyítva még Bécsben is olcsóbb lakni, mint Budapesten? Megnéztük, hogy Közép-Európa nagyvárosaiban milyen drágán bérelhetsz lakást!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Utánajártunk, hogy egy belvárosi 2 szobás lakást mennyiért lehet bérelni Közép-Európa nagyvárosaiban. Azt is kiszámoltuk, hogy a havi munkabérhez képest melyik településen mekkora kiadást jelent egy ilyen lakás bérlése. Az alábbi ábrán megtekintheted, hogy egy átlagos, 2 szobás belvárosi lakást a környező nagyvárosokban mennyiért tudsz kivenni! Pirossal jelöltük Budapestet, míg a többi nagyvárost kékkel!

Az ábráról világosan leolvashatod, hogy a bérleti díjak vonatkozásában Budapest közelít a Közép-Európában jellemző összegekhez. Fontos megjegyezni, hogy a közös költség és a rezsiköltség nem szerepel még ebben az összegben, miközben azokat is bele kell kalkulálnod a havi költségvetésedbe! A csupán bérleti díjra fordított 700 euró körüli összeg a többi nagyvároshoz képest nem számít kiemelkedőnek, azonban fontos azt a kérdést is megvizsgálnod, hogy mekkora jövedelemből kell ezt a pénzt minden hónapban lakhatásra fordítanod! A következő ábrából megtudhatod, hogy a munkabéredhez képest valójában milyen drága is az albérlet!

A Numbeo adatbázisában található árakból kiszámoltuk, hogy Budapesten az átlagbér 97%-áért bérelhetsz 2 szobás lakást, miközben a környező nagyvárosok átlaga 78%. A 78% úgy jött ki, hogy Bécset és Belgrádot a szélsőértékek miatt nem vettük figyelembe.

A fentiekből látszik, hogy a bérleti díjak a munkabérekhez képest rendkívül magasak, és tovább emelkednek. Ezért nagy kérdés, hogy inkább venned vagy bérelned érdemes-e egy lakást.

Mivel a lakáshitelek kamatát még olcsón tudod a futamidő végéig rögzíteni, ezért fontos megállapításunk, hogy lakásvásárlással és egy hosszú távon fixált kamatozású lakáshitel felvételével kiszámíthatóbb anyagi jövőd lehet, mint a kiszámíthatatlanul emelkedő albérletárak mellett albérletben tengődve!

Részletes lakáshitel kalkulátorunk segítségével megtudhatod, melyik pénzintézet kínálja számodra a legjobb lehetőséget!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.