Betöltés

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

szerző: Singer Zoltán
2018-09-15

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik. Miért van az, hogy az állami egészségügyben nem igazán ezeket tapasztaljuk? Megmutatjuk, hogyan változott a magánrendelésben és az állami egészségügyben dolgozó orvosok aránya, és azt is, hogy a háziorvoshoz fordulók száma miért növekszik, miközben a szakrendelésekre egyre kevesebben járnak. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Még nem dolgozott ennyi orvos Magyarországon, mint napjainkban, de az állami egészségügyben egyre kevesebb időt töltenek. Elsősorban erre vezethető vissza, hogy nem tapasztaljuk a mindennapokban, hogy az egy főre jutó orvosok száma növekedne. Úgy gondjuk, azért fizetjük a TB járulékot, hogy az állami egészségügyet vehessük igénybe. Ezért is fontos számunkra, hogy az ott munkát végző orvosok száma hogyan alakul. Ebben pedig csökkenő tendencia figyelhető meg.

A Szinapszis Piackutató számai sokat mondóak: Budapesten 2014-ben a betegek 49 százaléka fordult magánorvosokhoz, 2016-ban már 60 százaléka. Vidéken is a magánrendelésben történő ellátások számának növekedése tapasztalható. Az állami rendelésben eltöltött idő kárára inkább a magán orvosi rendelésben látják el a betegeket az orvosok. Az orvosok sokszor maguk sem tudják pontosan, hogy mennyi időt töltenek el az állami- és a magánrendelésekben.

Egy átlagos orvos a becslések szerint manapság a munkaidejének 70 százalékát állami és 30 százalékát magán egészségügyben dolgozza le. Ehhez képest 2000-ben még nagyon alacsony volt a magánrendelés részesedése. Ha ezeket az adatokat is figyelembe vesszük, akkor az állami egészségügyben dolgozó orvosok száma 2000 óta 6 százalékkal, míg 2004 óta több mint 20 százalékkal csökkent. A becslések a valóságban látottakhoz közelebb állnak.

A lakosság számának csökkenése ellenére háziorvoshoz egyre többen járnak. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a lakosság öregszik, ezért egyre többen fordulnak orvoshoz. A teljes cikkért olvasd el Balásy Zsolt „Most akkor hány orvos van?” című bejegyzését az Alapblogon!

1 Hozzászólás

 1. cicas

  Az orvosok kizárólag pénzkereset céljából csinálják a magánrendeléseiket, nem a magasabb szintű ellátás, vagy elhivatottság miatt. Napi 80-100 ezer zsebbe, oszt mi bajuk lehet…. /hogy ezeket nem ellenőrzik…?/ Sajnos mostanság nagyon sokat járok magánorvoshoz is mivel senkinek ötlete sincs mitől zúg a fejem, és szédülök, de a sok doki közül 1! adott nyugtát.
  A nagyobbik baj az hogy a magán rendelés nem jár együtt a színvonal emelkedésével. Persze itt tisztaság van meg van budipapír de az ember nem ezért megy orvoshoz. Ugyanazt kapja mint tb alapon, csak hamarabb és pénzért. A szinte semmit…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.