Állami egészségügy: hogyan tovább?

Állami egészségügy: hogyan tovább?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-10 Frissítve: 2024-01-12
 

Az egészségügyi ellátásban jelentősen megnőtt a magánszektor aránya. A privát betegellátás költségeit nem könnyű megfizetni, de egy egészségbiztosítás segíthet a költségek csökkentésében.

Az állami egészségügy helyzete

A héten a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Álmos Péter adott interjút a hvg360-nak, amelyben a magyar állami egészségügy nem éppen rózsás helyzetéről nyilatkozott. Értékelése szerint az ellátás színvonala sokat romlott az elmúlt 5-10 évben. Miközben megpróbálják a dolgozókra tolni ennek felelősségét, a valódi ok az alulfinanszírozás. Az állam 1200-1300 eurót fordít az egészségügyre fejenként, amely az uniós átlag fele (OECD.stat). Ez a fő oka annak, hogy egyre nőnek a várólisták és a kórháziadósság. Ha Magyarországon kevesebbet költ az állam az egészségügyi ellátásra, akkor a lakosságnak alacsonyabb színvonalú ellátással kell beérnie, mint ott, ahol kétszer ekkora forrásból gazdálkodnak. A magyar orvosok most kevesebb mint fele annyit keresnek, mint az osztrákok, a szakdolgozóknál pedig még rosszabb az arány.

Hirdetés

Hirdetés

Zavaros jövőkép

Az egészségügyi ellátásban a négy évvel ezelőtti helyzethez képest óriási különbség, hogy mostanra jelentősen megnőtt a magánszektor aránya, az ott dolgozók száma, és sokkal többféle szolgáltatást nyújtanak, mint régebben. Van olyan megoldás is, ahol az állami egészségügyi intézmények magánszolgáltatókat működtetnek – vagyis van egy saját vállalkozásuk -, vannak hibridmegoldások, ahol egy intézményen belül elérhető állami és magánellátás, és van egy teljesen független magánszektor is, ahová tőkeerős hazai és külföldi üzleti körök lépnek be.

Az állami egészségügy működtetésében nem egyértelműek az irányok, emiatt az egészségügyi dolgozók folyamatos bizonytalanságban élnek a bérek, a munkaterhelés vagy a munkakörülmények vonatkozásában. De a lakosság számára is alapvető fontosságú lenne, hogy tudják, milyen lesz a jövő egészségügyi rendszere, mire számíthatnak. A kormány tervei nem nyilvánosak ezzel kapcsolatban, de a lépésekből arra lehet következtetni, hogy a magyar egészségügyiellátásban a magánellátóknak nemcsak kiegészítő, hanem nagyon is fontos szerepük lesz.

A magánszektor szerepe

Bizonyos szolgáltatók csomagokat kínálnak, biztosítással, részletfizetési lehetőséggel. Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben, szakmai komplexitásban is nő a magánegészségügy szerepe, egyre többféle szolgáltatást nyújtanak. Az állami rendszerben közben nő a várólista, így aki teheti, magánellátásban végezteti el az akár több millió forintos beavatkozást is. De akkor is magánellátásba megy, ha akár az orvosa, akár egy megnyugtatóbb műtéti megoldás vagy eszköz csak ott elérhető.

Álmos Péter szerint a jelenlegi lépések olyan irányba mutatnak, hogy aki megteheti, különítsen el az egészségügyi ellátására is egy összeget. Ugyanúgy, ahogy nyugdíjra vagy a gyerek oktatására, amit sokan már az állami rendszeren kívül oldanak meg. A Magyar Orvosi Kamara elnökének véleménye is abba az irányba mutat, hogy az öngondoskodás az egészségügy területén is egyre fontosabbá válik.

Hogyan működik egy egészségbiztosítás?

A magánegészségügyi szolgáltatásokat fizetheted zsebből, de egy egészségbiztosítási szerződéssel ezt a biztosítódra bízhatod. Ha szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást vásárolsz, akkor havonta díjat fizetsz a biztosítónak azért, hogy ha gyógykezelésre van szükséged, és ezt a magánegészségügy keretein belül szeretnéd megoldani, akkor ne kelljen fizetned érte. A szerződéskötéskor különböző szintű szolgáltatáscsomagok közül választhatsz. A szolgáltatásokat az adott év során igénybe tudod venni a keretösszeg erejéig.

Ha például a csomagban van diagnosztikai vizsgálat, akkor annak van egy felső határa, mondjuk 500.000 forint évente. Ez azt jelenti, ha orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magán egészségügyi intézményben nem neked kell megfizetned, hanem a biztosító kifizeti helyetted. A vizsgálat tényleges költségével csökkentik az éves keretedet, amíg az el nem fogy. A szolgáltatás-csomagod többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat stb.) is ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük.

Minél nagyobb az összeghatár és minél több szolgáltatást tartalmaz a csomag, annál magasabb lesz az egészségbiztosításod díja, amit fizethetsz havonta, negyed-, fél-, vagy egész évente.

Ellátásszervező

Az egészségbiztosítással foglalkozó biztosítóknak van egy saját vagy szerződött ellátásszervezője. Ha egészségi problémád adódik először az ellátásszervezővel kell telefonon vagy online felvenned a kapcsolatot. Elmondod, hogy mi a probléma, és az ellátásszervezők keresni fognak neked egy privát intézményt, ahol a legrövidebb időn belül elvégzik az adott vizsgálatot vagy gyógykezelést. Ha ez számodra megfelelő, időpontot is foglal a számodra. Ha pontosan tudod, hová szeretnél menni, az ellátásszervező ott foglal neked időpontot.

Fontos
Először az ellátásszervezővel beszélj. Ha utólag küldöd el a számlát, nem garantált, hogy ki fogja kifizetni a biztosító, mert nem biztos, hogy a választott szolgáltatáscsomagod tartalmazza az adott gyógykezelést.

Családi csomag

A legtöbb egészségbiztosításban nem csak egyedül lehetsz biztosított, hanem a családodat, párodat, gyermekeidet is bevonhatod, így a teljes díj kedvezőbb lesz, mintha külön-külön kötöttetek volna szerződést.

Vállalati egészségbiztosítás

Ha cégvezető vagy, a piacon találsz olyan vállalati egészségbiztosításokat, amelyeket a dolgozóid részére köthetsz. Ezek a csoportos termékek segíthetnek a munkavállalóid megtartásában. Felelős vezetőként így nemcsak munkalehetőséget tudsz biztosítani kollégáidnak, hanem a gondoskodhatsz egészségükről is. Nyilván a vállalkozásod szempontjából is fontos, hogy munkatársaid minél egészségesebbek legyenek.

Bankmonitor
Egészségbiztosítás

Szeretnéd megtudni, milyen lehetőségeid
vannak? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!


Bankmonitor
Add meg elérhetőségeidet, és felvesszük veled a kapcsolatot!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

Az állami egészségügyben a betegellátás körülményei érdemben nem változnak. Egyre többen veszik igénybe a privát egészségügy szolgáltatásait és a többségük – ha nehezen is -, de zsebből fizet, ami nem olcsó mulatság.

Egy egészségbiztosítás segíthet abban, hogy a magánegészségügy keretében gyorsabban juthass hozzá olyan vizsgálatokhoz, amelyek az államiban hónapokat vennének igénybe. Egy időben elvégtett vizsgálat lehet, hogy az életedet menti meg.

Regisztrálj az oldalunkon és a Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb biztosítási csomag kiválasztásában.

Bankmonitor – Egészségbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés