Magánegészségügy: miért fizetnél zsebből?

Magánegészségügy: miért fizetnél zsebből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-08 Frissítve: 2023-08-23
 

A COVID járvány átrendezte az egészségügyet: az állami szektor még nehezebb helyzetbe került, míg a magánegészségügy lendületes fejlődésnek indult. A zsebből fizetett szolgáltatások egyre drágábbak, de vannak más megoldások is. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha nem akarunk mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha gyors gyógyulásra vágyunk.

Talán te magad vagy a családod is azok közé tartozik, akik egy-egy betegség esetén igénybe veszik mind az állami, mind a magánegészségügy szolgáltatásait. Egy magánszolgáltatónál általában gyorsabban elvégzik a szükséges diagnosztikai vizsgálatot, ennek eredményét azután vihetjük az állami szakrendelőben dolgozó orvosunknak. Vagy éppen a gyerek magán fül-orr-gégészeti rendelésen kapott leletével megyünk vissza a gyermekorvosunkhoz. Egyre gyakoribbá válik ez a kombináció, a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők (járulékfizetők) mind nagyobb része érzi úgy, hogy így biztosabb a gyógyulásuk.

Hirdetés

Hirdetés

Eltűnnek a betegek?

Nemrégiben zajlott le a Magyar Kórházszövetség konferenciája, ahol az egészségügyi szakma vezetői kimondták végre a nyilvánvalót: az ország teherbíró képessége nem képes fenntartani a mára kialakult egészségügyi rendszert, azaz a sok tekintetben párhuzamos állami és magánegészségügyet. Szabályozott átjárás, összehangolás és racionalizálás szükséges – hangzott el a konferencián, ám ennél sokkal részletesebb tervek a két szektor együttélésére vonatkozóan egyelőre nem ismertek.

2022-ben az állami egészségügyben megforduló betegek aránya 2019-hez képest 22%-kal csökkent, néhány ellátás esetében a visszaesés mértéke eléri a 30%-ot.

Ez a csökkenés sajnos nem azt jelenti, hogy ennyi beteg meggyógyult, illetve ilyen sokan nem betegedtek meg. Sőt, ezeket az adatokat a szerencsére lecsengőben lévő COVID-járvány számai sem torzítják. Az állami egészségügyből „eltűnt” betegek valószínűleg a fizetős ellátásokat veszik jelenleg igénybe.

Statisztika

Még messze nem hibátlan a magánellátók adatszolgáltatása, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jelenlegi adatai szerint is egyre többen fordulnak a hazai magánegészségügy felé. A friss kutatási adatok beszédesek.

  • A betegek nagy többsége (kb. 60-70%-a) csak közellátást vesz igénybe, míg növekvő hányaduk (mintegy 10-30%-a) a közellátás mellett magánorvoshoz, magánlaborba, fizetős diagnosztikai vizsgálatra is jár. Ugyanakkor egyelőre csupán a betegek 1%-a az, akik kizárólag magánellátást vesznek igénybe.
  • A szakorvosi, a diagnosztikai, valamint a laborvizsgálatok esetében minden ötödik beteg, míg a kórházi (fekvőbeteg) ellátásban minden huszadik beteg a privát egészségügyi szolgáltatókat vette igénybe.
  • A magán- és közellátás párhuzamos igénybevétele főleg a középkorú nőkre jellemző.

A magánellátás térnyerését mutatja például, hogy míg 2021-ben mintegy 9 ezer gerincsebészeti műtétet hajtottak végre a magánklinikák, addig 2022-ben az ilyen beavatkozások száma már majdnem 16 ezer volt. Pedig ezek a műtétek nem olcsók – a bonyolultságtól függően akár 1,5 – 3 millió forint is ki kell fizetniük a betegeknek.

Összességében elmondható, hogy az egyre erősödő magánegészségügy elszívja a jó általános állapotban lévő, fiatal vagy középkorú, jobb anyagi körülmények között élő betegeket. Az állami rendszerben pedig maradnak az idősebb, kevésbé fizetőképes, ellátását illetően költségesebb betegek.

A magánellátásban egy vizitért átlagosan 25-30 ezer forintot kell fizetnünk, a hírek szerint a magánellátók kétharmada hamarosan árat is fog emelni. Sok szolgáltató pedig már előre, az időpont foglalásakor elkéri a vizit árát.

Egy-egy szakorvosi vizsgálat vagy labor árát talán még könnyebben kigazdálkodjuk annak érdekében, hogy gyorsabb ellátást kapjunk. Nagyobb beavatkozások esetében azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha nem tudunk vagy nem akarunk várakozni. A meglehetősen borsos árak fejében a magánkórházi műtétekre általában pár héten belül sor kerül úgy, hogy a műtéthez szükséges előzetes vizsgálatok is gyorsan, jól szervezetten lezajlanak.

Tipikus műtétek a magánellátásban

Fizetheti a számlát más helyettünk?

Több lehetőség is van, hogy részben vagy egészben kiváltsuk az esetleg szükségessé váló magánellátás költségeit.

  • Köthetünk úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást, ilyet akár a munkáltatónk is fizethet a részünkre. Ebben az esetben a privát ellátás költségét a biztosítód fizeti ki a magánellátónak. Az üzleti biztosítók széles kínálata vár ránk, sokféle csomagbiztosítás között válogathatunk nemcsak a magunk, de az egész család számára is.
  • Köthetünk úgynevezett összegbiztosítást, amikor a biztosító például egy műtét alkalmával vagy egy súlyos betegség diagnózisát követően kifizeti az előre megállapodott összeget. Ebből részben vagy egészben fedezhető a magánellátás költsége is. Az üzleti biztosítók többsége az ilyen összegbiztosításokat például a kockázati életbiztosítás mellett kiegészítő biztosításként kínálja, de néhány esetben önállóan is megköthető akár az egész családnak.
  • Beléphetünk (ha még nem tettük) egy egészségpénztárba, ahogyan már közel 1 millió honfitársunk megtette. Ennek legfőbb előnye, hogy az egészségünk megőrzésére, gyógyulásra félretett pénzünkre adójóváírást kaphatunk.
  • Ha nincs erre félretett megtakarításunk vagy ilyen biztosításunk, úgy személyi felhasználású hitelt is felvehetünk, amennyiben például egy drágább beavatkozást privát alapon akarunk elvégeztetni.
Fontos
Minimum rövid távon azzal kell számolnunk, hogy bár mi magunk és a munkáltatónk is megfizeti az egészségügyi ellátásunk járulékát, kénytelenek vagyunk az adózott jövedelmünkből külön is fizetni a gyorsabb, sok esetben jobb minőségű ellátásért.

Egészségbiztosítások a Bankmonitor palettáján

A Bankmonitor bővítette termékválasztékát a piacon található vezető egészségbiztosításokkal. Ezek a konstrukciók egyéni és munkavállalóknak szóló termékek. Az alábbi felületen regisztrálhatsz, amennyiben érdekelnek az egészségbiztosítási megoldások. Ha a családodról és saját magadról, vagy kollégáidról szeretnél gondoskodni, mi segítünk abban hogy megtaláld a számodra legjobbat. 

Ötlet
Látogass el új egészségbiztosítási oldalunkra is, ahol röviden összefoglaltuk ennek a terméktípusnak a legfontosabb tulajdonságait: Egészségbiztosítás
Bankmonitor
Egészségbiztosítás

Szeretnéd megtudni, milyen lehetőségeid
vannak? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!


Bankmonitor
Add meg elérhetőségeidet, és felvesszük veled a kapcsolatot!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

Az állami egészségügy nyilvánvaló problémái miatt egyre többen veszik igénybe a magánegészségügy szolgáltatásait, és többségük – ha nehezen is -, de zsebből fizet, ami nem olcsó mulatság.

Egy egészségbiztosítás segíthet abban, hogy a magánegészségügy keretében gyorsabban juthass hozzá olyan vizsgálatokhoz, amelyek az állami ellátórendszerben hónapokat vennének igénybe. Egy időben elvégtett vizsgálat lehet, hogy az életedet menti meg.

Regisztrálj az oldalunkon, a Bankmonitor tanácsadói pedig segítenek a számodra legjobb biztosítási csomag kiválasztásában.

Hirdetés
Hirdetés