Betöltés
loading

Az egyik banknál fizetni kell, a másiknál nem a hitelfedezeti biztosítást a moratórium alatt!

Még mindig sok kérdés érkezik a Bankmonitor.hu hitelszakértőihez azzal kapcsolatban, hogy a hitelmoratórium vajon vonatkozik-e a hitelfedezeti biztosításokra. A helyzet nem egyértelmű, ezért megnéztük, hogy mi az egyes bankok gyakorlata. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Lassan egy hónapja már, hogy életbe lépett  a fizetési moratórium. Ennek lényege, hogy az adósok 2020. december 31-ig mentességet kapnak minden fennálló banki tartozásuk fizetési kötelezettsége alól. Mivel néhány részlet még nincs kellőképpen szabályozva, a bankok által alkalmazott gyakorlatban jelentős eltérések lehetnek, nincs ez másként a hitelfedezeti biztosítások esetében sem. Teszik ezt annak ellenére Magyar Nemzeti Bank hozzánk érkező állásfoglalása szerint a 47/2020. Kormányrendelet alapján a hitelmoratórium kizárólag a hitelszerződésekre terjed ki, azaz a – hitelhez kapcsolódó – biztosítási szerződések alapján fizetendő kötelezettségekre nem vonatkozik. Tehát függetlenül attól, hogy a biztosítási szerződés alapján fizetendő összeget a hitelező szedi be (jellemzően csoportos hitelfedezeti biztosításnál), vagy a fogyasztó önállóan fizeti (pl. egyéni hitelfedezeti biztosítás) a moratórium alatt is szükséges megfizetni.

Alapvetően két csoportra oszthatjuk a bankok gyakorlatát:

  1. Egy részük a biztosítási díjakra is érvényesnek tartja a moratórium hatályát, azaz nem várja el a díjfizetést a hátralévő 9 hónapban;
  2. A másik csoport azonban a biztosító kockázatviselésének előfeltételévé teszi, hogy az adós a moratórium időtartama alatt is befizesse a szolgáltatás havi díjait.

Az alábbiakban az egyes bankok gyakorlatát mutatjuk be az elérhető információk alapján.

OTP Bank:

Az OTP Bank közleménye leszögezi, hogy a törlesztési biztosításokat nem érinti a hitelmoratórium, ezért a biztosítás fenntartása érdekében továbbra is követelmény a díjfizetés. Hozzáteszik, hogy a biztosító is az eredeti feltételek szerint fog szolgáltatni, ha az adós életére nézve bármilyen káresemény (például munkanélküliség vagy betegállomány) következne be.

Erste Bank:

Az Erste Bank ügyfelei hasonló helyzetben vannak, a bank továbbra is be fogja szedni a törlesztésvédelmi biztosítások díjait. Ennek célja, hogy a biztosítás folytonos legyen a szerződésben rögzített káreseményekre. Külön kiemelik, hogy a koronavírus (vagy annak hatásai) által okozott káresemények elszenvedői is jogosultak a biztosító szolgáltatására, hiszen ez nincs kizárva a kondíciókban.

CIB Bank:

Akiknek a CIB Bank felé van tartozásuk, szintén arra készülhetnek, hogy nem kapnak fizetési haladékot a biztosítási díjakra, mert a jogviszony megőrzésének érdekében elengedhetetlen a díjfizetés. Fontos, hogy ez nem csak azokra vonatkozik, akik a moratórium ellenére tovább fizetik a hitelüket, hanem azokra is, akik a törlesztést illetően kihasználják a haladék lehetőségét. Mindenkitől elvárják tehát, hogy a biztosítási díjak a továbbiakban is befizetésre kerüljenek.

UniCredit Bank:

Fellélegezhetnek az UniCredit Bank ügyfelei, mivel a bank az eddigiektől eltérően értelmezi a kormány rendelkezését. Náluk a moratórium időtartama alatt elmaradt (jelzáloghitelekhez és személyi kölcsönökhöz kapcsolódó) hitelfedezeti életbiztosítási díjak megfizetését is a haladék lejárta után kell majd bepótolni, egyenlő mértékben elosztva a hitel hátralévő futamidejének hónapjaira.

K&H Bank:

A K&H Bank gyakorlatában mentesülnek a hitelfedezeti biztosítások díjfizetési kötelezettsége alól azok, akik élnek a moratórium lehetőségével. Eközben a biztosításuk tovább él: a moratórium idején bekövetkező – balesetből vagy betegségből eredő – káresemények esetén a teljes fennálló tartozást megtéríti a biztosító. Mindazoknak, akik hitelfedezettel kiegészített családi életbiztosítással rendelkeznek, továbbra is feladatuk a díjfizetés, hiszen ezek a biztosítások nem közvetlenül a hitelhez kapcsolódnak, így nem érinti őket a moratórium.

Budapest Bank:

Ennél a banknál a biztosítási védelem a moratórium ideje alatt is kiterjed minden érintett ügyfélre, függetlenül attól, hogy kihasználják-e a fizetési haladék lehetőségét. Nem vonatkozik kizárás a koronavírussal összefüggésbe hozható káreseményekre sem.

A moratórium lehetőségével élő ügyfelek számára a hitelfedezeti biztosításuk díjaira vonatkozó elvárás eltér a különböző hiteltípusoknál:

  1. Jelzáloghiteleknél és hitelkártyáknál a törlesztés szünetelése esetén is fennáll a díjfizetési kötelezettség, ezért az ilyen jellegű tartozással rendelkező ügyfelek feladata, hogy gondoskodjanak a megfelelő összegek elhelyezéséről a törlesztéshez használt számlán.
  2. Ezzel szemben mentességet élveznek a díjfizetés alól azok az ügyfelek, akiknek személyi kölcsönük, áruhitelük vagy autólízingjük van a Budapest Banknál. Az ő esetükben a felhalmozódott díjak a moratórium végeztével válnak majd esedékessé.

Raiffeisen Bank:

A Raiffeisen Bank honlapján megtalálható tájékoztatás nem tartalmaz információt a hitelfedezeti biztosításokról, ezért a bank online ügyfélszolgálatához fordultunk kérdésünkkel. Az ügyintéző készségesen állt a rendelkezésünkre, és elmondta, hogy náluk a biztosítási díjakra nem terjed ki a moratórium, mivel az egy különálló szerződés, nem pedig a hitelszerződés része. További tájékozódásra az Uniqa biztosítótársaság ügyfélszolgálatát ajánlotta.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Öngyilkos Robin Hoodok

    Jellemzően a „férfi agyakban termelődő hormonok csatája zajlik a tőkepiacokon”. Az elmúlt években több kísérletünk eredménye tanúsítja, hogy – a nőkkel ellentétben – a férfiak,... The post Öngyilkos Robin Hoodok appeared first on alapblog.