loading

Az első lakásukat keresők mentik meg a budapesti ingatlanpiacot?

A budapesti ingatlanpiacnak jórészt hátat fordítottak a befektetők, ami érthető, hiszen az idegenforgalom behúzta a kéziféket, így az egykor turistáknak kiadott, szépen tejelő lakások vagy üresen állnak, vagy hosszú távú bérlők laknak bennük, ami lényegesen kisebb hozamot biztosít a tulajdonosoknak. Ugyanakkor megjelentek a piacon az első lakásukat megvásárolni kívánó fiatalok, arányuk már meghaladja a 30%-ot. Az ő igényeik azonban egészen mások, így a kerületek népszerősége is változóbban van. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Duna House ingatlanhálózat becslése szerint az ingatlanpiac erősen kezdte az idei évet, ugyanis a januárban gazdát cserélt 11 185 ingatlan az elmúlt öt év legjobb eredménye. Ugyanakkor a budapesti kerületek között óriási a különbség a népszerűséget illetően, a budai oldal hagyományos sztárja a II. és a XI. kerület, míg Pesten a XIII. a favorit, amit a XIV. kerület követ általában. (Fontos, hogy a számok nem a megvalósuló tranzakciókat mutatják kerületi bontásban, hanem azt, hogy a lakást keresők mely területeket preferálnak, ami természetesen lehet több kerület is.)

Eltűntek a befektetők

Ez alapján látványos a belváros népszerűségvesztése, amiben biztosan nagy szerepe van annak, hogy jelentősen megfogyatkozott (49-ről 38%-ra csökkent) a befektetési célú vevők aránya, miközben többen lettek az első lakásukat vásárlók, az ő arányuk 21-ről 31%-ra nőtt. A belváros pedig az elmúlt években jellemzően a befektetők terepe volt, hiszen itt a lakások turisztikai szálláshelyként könnyen kiadhatók voltak , ami a hosszú távú bérbeadásnál lényegesen magasabb hozammal kecsegtetett.

 

Mi kell a családalapítás előtt állóknak?

Az első lakásukat kereső, általában családalapítás előtt állók számára azonban vontóbbak a családiasabb, zöldebb területek, nem beszélve arról, hogy a pesti oldal külső kerületeiben még mindig kedvezőbbek a négyzetméterárak, így kisebb összegből vásárolható meg ugyanakkora ingatlan. Az alapterület pedig fontos, hiszen már az első lakást érdemes úgy megválasztani, hogy a közeljövőben tervezett gyermekek abban elférjenek. De ha a pár például vállalt gyermekkel igényelne csok (családi otthonteremtési kedvezmény), akkor eleve kalkulálniuk kell az alapterületre vonatkozó megkötésekkel is.

Három gyermek vállalásakor a megvásárolni kívánt használt lakásnak ugyanis legalább 60 nm alapterületűnek kell lennie, míg újépítésű lakásnál 50 nm, háznál pedig 80 nm az alsó limit. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy a minimálisan elvárt alapterületet 600 ezer forintos vagy 800-900 ezer forintos négyzetméteráron vásárolja meg a család!

A támogatások az újépítésű ingatlanokra vannak kihegyezve

Szerepet játszhat a kerületek népszerűségében az is, hogy számos újépítésű projekt a külső kerületekben valósul meg, ahol olcsóbbak az építési telkek, az első lakást vásárlók pedig a támogatási rendszernek köszönhetően érdekeltek abban, hogy újépítésű ingatlant keressenek. A csok összege például 3 gyermeknél használt lakás vásárlásakor  2,2 millió forint, míg újépítésűre 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.

Ráadásul meglévő(!) gyermekeknél a csok összege önerő lehet egy lakáshitelnél, ami azért lényeges, mert a vételár legfeljebb 80%-át finanszírozhatják meg a bankok, a többi saját erőből kell biztosítani. (Persze önerőként használható fel a Babaváró hitel is, itt annyi csak a megkötés, hogy a Babaváró összegének 75%-a számít majd csak önerőnek, 25%-ot pedig hitelként számítanak majd bele az előbb említett 80%-ba.)

Az első lakást vásárolni szándékozók arányának megugrása a lakást vásárlók átlagéletkorát is alaposan lenyomta: a 30 év alattiak aránya egy év alatt 15-ről 21%-ra ugrott, míg a 30 és 40 év közöttiek aránya 24-ről 31%-ra emelkedett, így a vásárlók több mint fele már 40 alatti. 

Az első lakásukat kereső fiatalok előretörése és a befektetők elmaradása miatt a lakásvásárlók között magasabb lett a munkaviszonyban foglalkoztatottak aránya is (32 helyett 48%), míg a vállalkozói jövedelemmel rendelkezők részesedése csökkent (38-ról 18%-ra). Ez azért érdekes, mert lakáshitelek esetében fontos a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem, a bankok pedig a foglalkoztatotti munkaiszonyból származó jövedelmet jelenleg könnyebben elfogadják.

Ha megkeresnéd a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, akkor az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt megversenyezheted a hazai bankok ajánlatait: 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...