Az érdeklődők háromnegyede teljesíti a Babaváró hitel feltételeit

Az érdeklődők háromnegyede teljesíti a Babaváró hitel feltételeit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-09
 

A Babaváró hitel valósággal felrobbantotta a magyar hitelpiacot, érthető módon a legtöbben lakásvásárlásra fordítják az akár végig kamatmentes konstrukciót. A Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátort használók mintegy negyede azonban nem teljesíti valamelyik feltételt, így nem élhet a lehetőséggel. Megnéztük, min csúsznak el legtöbben, illetve melyek azok a problémák, amelyek viszonylag gyorsan orvosolhatók. 

Nem sokkal azután élesedett a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátora, hogy a támogatás pontos feltételei megjelentek a Magyar Közlönyben, azóta pedig több mint 40 ezren ellenőrizték a programmal, hogy jogosultak-e a Babaváró igénybevételére. A fiatal házasok részére elérhető hitel különlegessége, hogy az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha ez idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor pedig a futamidő végéig az is marad. További jelentős pénzügyi előnyt jelent, hogy a második gyermek születése után elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél megszűnik az adósság.

A Bankmonitor babaváró kalkulátor felhasználóinak 74,1%-a felelt meg minden feltételnek, míg 25,9% esetében valamilyen jogosultsági probléma adódott.  Ez utóbbiak nagy része orvosolható: egy NAV tartozás (1,8%) rendezhető, a házasságkötés sem jelent leküzdhetetlen akadályt (9,2%), mint ahogy az sem, hogy legalább az egyik félnek legyen magyarországi lakcíme (2,2%).

Vannak azonban nehezebben orvosolható problémák, például az, ha valaki rossz adósként szerepel a KHR adatbázisban (9,9%). Az esetükben azonban nem mindegy, hogy aktív vagy passzív státusszal vannak nyilvántartva. Az aktív státusz azt jelenti, hogy az adós több mint 90 napja legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összegű késedelemben van egy hitelével, míg a passzív státusz az adósság rendezésétől számított 1 évig él. Az aktív KHR-esek egyik hazai banktól sem kaphatnak Babavárót, de a passzív KHR-esekkel is mindössze két bank áll szóba, ám, hogy meg is kapják-e a hitelt, az számos egyéb feltétel teljesítésétől függ.

A Bankmonitor tapasztalatai szerint azonban vannak olyan jogosultsági problémák, amelyek nem „javíthatóak”. Ilyen például az, ha a házaspár nő tagja már betöltötte a 41. életévét, vagy az, ha a házaspárnak van gyermeke (nem is feltétlenül közös), ám egyiküknek sem ez az első házassága. A kalkulátor statisztikái alapján a budapesti felhasználók esetében legnagyobb a feltételeket teljesítő párok aránya (77%), míg a megyeszékhelyeken 75%, a kisebb településeken pedig 73% az arányuk.

A Babaváró kalkulátort használók között többségben vannak (59,11%) a kisebb vidéki településeken élők, míg a megyeszékhelyen lakók aránya 19,15%, a budapestieké pedig 21,74%.

A Babaváró esetében azonban nem elég teljesíteni annak személyi feltételeit, hitelről lévén szó, az igénylőknek ezen felül hitelképesnek is kell lenniük. A hitelképesség feltétele a megfelelő összegű nettó jövedelem igazolása, a legalább 3 hónapja fennálló folyamatos – ugyanazon munkáltatónál meglévő – munkaviszony, legalább a pár egyik tagja részéről. Bár a Babaváró személyi feltételeit illetően a bankok között nincsenek különbségek, a hitelbírálat során azonban már különbözőképpen járhatnak el, így például nem egyformán kezelik a kismamák jövedelmét, ami a felvehető hitelösszeg szempontjából lehet fontos.

Amennyiben szeretnétek ellenőrizni, hogy megfeleltek-e a Babaváró hitel személyi feltételeinek, akkor az alábbi Babaváró hitel kalkulátorral ezt azonnal ellenőrizhetitek. Ha pedig szeretnétek hitelszakértő segítségét kérni – például azért, mert lakáshitelhez önerőként vennétek igénybe a Babaváró támogatást – akkor a kalkulációt követően adjátok meg személyes adataitokat és a Bankmonitor szakértője 24 órán belül keresni fog benneteket.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés