loading

Az ön gyermekének állami támogatása érkezett

Minden magyar újszülött jogosult a babakötvényre, mégsem él mindenki ezzel a lehetőséggel. Pedig akár 105.500 forint állami támogatás is jár a számlához. Utána jártunk, mit tud a jelenlegi babakötvény, és mit ígér az új tervezet? Megéri-e itt gyűjteni a gyermekünk életkezdéséhez?

Részletesen a jelenlegi babakötvényről

A Magyar Állam minden 2005. december 31. után született magyar gyermeket életkezdési támogatásban részesít. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a Magyar Államkincstár automatikusan nyit egy kincstári letéti Start-számlát a gyermek részére, és azon külön kérés nélkül elhelyezi a támogatás összegét. Erről a szülőket postai úton értesíti. Ez az alaptámogatás jelenleg 42.500 forint. 

Ez a letéti számla önmagában még nem sok mindenre jó. Például erre a számlára befizetni sem lehet. Ilyen esetben az állami támogatást, és annak kamatát (5 éves állampapírok kamatainak megfelelő összeg) a Magyar Államkincstár kezeli a gyermek felnőtté válásáig. 

Ahhoz, hogy növelhessék az összeget, a szülőknek a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodájában nyitniuk kell egy Start-értékpapír számlát. Ekkor a támogatást a letéti számláról áttehetik a start-értékpapír számlára, ahová már be is fizethetnek. De miért is éri meg megnyitni a Start számlát a jelenlegi kondíciók mellett?

 • rá kerülhet az állami támogatás (42.500 forint)
 • lehet plusz befizetéseket kezdeményezni, amire 10% (maximum évi 6.000 forint) állami támogatás jár (18 év alatt max. 108.000 forint)
 • kamatadó, és egyéb állami teher (adó, illeték) alól mentesül
 • díjmentes számlavezetés az Államkincstárnál
 • jutalékmentes állampapír vásárlás az Államkincstárnál

Arra azért érdemes odafigyelni, ha nyitottunk egy Start-számlát, akkor mindenképpen be kell fektetni az ott lévő összegeket, mert az egyébként nem kamatozik. Erre a Kincstár által forgalmazott értékpapír vásárlása, illetve jegyzése a megoldás (praktikusan állampapír vásárlás).

Megkötések

Minden előnye mellett azért bőségesen akadnak megkötések is a Start-számlával kapcsolatban. Az első, hogy kiket illet meg a támogatás: Magyarországon született, magyar állampolgárságú gyermek számára csak addig jár az állami támogatás, ameddig a bejelentett lakcíme Magyarországon van. Ha szemünk fénye külföldön telepszik le, a már megnyitott Start-számlára a továbbiakban nem lehet befizetni, illetve a Magyar Államkincstárnál vezetett letéti számlákon a felhalmozott összeg is csak eddig kamatozik. Ha a gyermek visszatelepül Magyarországra, a letéti számla kamatozása tovább folytatódik a kincstári számlán és a Start-számlára ismét érkezhet befizetés. Tehát amíg külföldön tartózkodott arra az időre nem jár a kamat letéti számla esetén, ám ki már megnyitotta a Start-számlát azt már ez nem érinti.

A másik nagy megkötés a Start-számla felhasználhatósága. Az ide befizetett összegek csak a gyermek számára hozzáférhetőek nagykorúvá válása után. Sőt nagykorú csemeténk is csak az alábbi célokra használhatja fel:

 • tanulmányok
 • lakhatás
 • pályakezdés
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 • jogszabályban meghatározott más cél

A meghatározott felhasználási célok miatt kérelmezni kell a nagykorú gyerekünknek az összeg kiutalását. Előbb sajnos nem lehet az itt vezetett összeghez hozzáférni, sőt fedezetként sem szolgálhat sem hitelügylet, sem egyéb más szerződésben. Viszont, ha szemünk fénye a 18. életévének betöltését követően nem magyar állampolgár és/vagy nem rendelkezik Magyarország területén lakóhellyel, akkor is adó és költségmentesen juthat a Start-számlán lévő pénzéhez.

Ugyan a befizetés nagyságát nem korlátozza a törvény, sőt rendszertelenek is lehetnek a befizetések, azt érdemes kiemelni, hogy évi 60.000 forint feletti befizetés esetén nincs további állami támogatás.

Régebbi babakötvények

Korábban bankoknál is lehetett babakötvényeket nyitni, aminek a lehetősége mára megszűnt: csak a Magyar Államkincstárnál lehet új számlát nyitni. A régi számlán keletkezett hozamból (mely bankbetétből, állampapírból, illetve tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyből keletkezhetett), egy részt levonhat a pénzintézet, amikor azt áthelyeznénk a Magyar Államkincstárhoz. Ezért érdemes mérlegelni, hogy megéri-e átvinni az összeget.

A jövő Babakötvénye

A piac azt várja, hogy hamarosan kibocsáthatják az új babakötvényt. Ez a jelenlegi konstrukcióval szemben egy értékpapír lesz, aminek a várható futamideje 19 év. A kamatozása pedig az inflációhoz igazodik majd. A konstrukció kényelmesebb lesz a jelenleginél, mivel a szülőknek már nem lesz azzal teendőjük, hogy a lejáró állampapírok helyett újat vásároljanak, vagy ismételten befektessék a kifizetett kamatokat.

Összefoglalva tehát érdemes kihasználni ezt a lehetőséget is, hogy gyermekünket elindítsuk az életben, hiszen 105.000 forint állami támogatás mellett az állampapír hozamokkal is számolhatunk. Viszont a korlátozott hozzáférhetőség, és az állami támogatás mértéke miatt fontos eldönteni, hogy milyen összeget helyezünk el ebben a lehetőségben. A babakötvény mellett alternatíva lehet egy rendszeres megtakarítási program (ahol havonta félreteszünk valamekkora összeget, és azt a szolgáltató befektetés alapba helyezi), vagy a lakástakarék pénztár is szóba kerülhet. Mert mi lehetne nagyobb ajándék életkezdéskor, mint egy saját ingatlan? 

Lakástakarék kalkulátor
step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...