Betöltés
loading

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el véleményét, melyről Nagy Attila (Mezőgazdász) írt egy cikket az Alapblogon.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Az USA-ból indult kereskedelmi háború vészesen fenyegeti a világkereskedelem zökkenőmentességét. Jelenleg Kínával megy az adok-kapok, és mindenki várja a megállapodást, hogy végre kiszámíthatóbbak lehessenek a kereskedelmi folyamatok.

Jelentős átalakulások történtek például az élelmiszer alapanyagok kereskedelmében. Kína 2018-ban 12%-kal kevesebb sertést importált, mint az azt megelőző évben, mivel a korábbinál már több sertéshúst állít elő. Ennek ellenére az importra még szüksége van, mivel az afrikai sertéspestis miatt nem tudott önellátóvá válni. A kereskedelmi háború miatt a kínaiak USA-ból történő sertésimportja 2018 januártól szeptemberig 37%-kal esett vissza. Ebben az időszakban a kínaiak a kiesés egy részét Németországból fedezték, ugyanis 13%-kal növelték a Németországból érkező sertések importját.

A szójababról is érdemes néhány szót szólnunk. Történt ugyanis, hogy Kína a szójabab importját betiltotta az USA-ból, miközben az Európai Unió megduplázta az USA-ból érkező importmennyiséget. Az EU szójabab behozatalának immár háromnegyede az Amerikai Egyesült Államokból érkezik. Ami pedig Kínát illeti, 2018 decemberétől, a G20 csúcstalálkozót követően újra vásárolnak szójababot az USA-ból, viszont a 25%-os vámot megtartották.

A politikai és gazdasági csatatér már elkezdte szedni az áldozatait. A kereskedelmi háború miatt az USA középnyugati részén a gazdák 10 éve nem látott mértékben kérnek csődvédelmet. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a gazdaságok jövedelme 50%-kal kevesebb volt, mint 2013-ban, ezért a mezőgazdasági termelők számára kiemelten fontos lenne az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás létrejötte. A további részletekért olvasd el az Alapblogon Nagy Attila (Mezőgazdász) „Trade war a mezőgazdaságban” című bejegyzését!

Ha szeretnéd meglovagolni a kereskedelmi háború miatt kínálkozó befektetési lehetőségeket, akkor használd a befektetési alap kalkulátorunkat! Amennyiben más dolgok is érdekelnek, válassz az alábbi kalkulátoraink közül!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.