Betöltés
loading

Azonos nemű párok lakáshitel felvétele – a legfontosabb tudnivalók

Sok együtt élő azonos nemű pár szeretne közös otthont, amit – az esetek jelentős részében – lakáshitel segítségével tudnak csak megoldani. De vajon milyen lehetőségeik vannak lakáshitel felvételt illetően Magyarországon? A Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata az, hogy bármennyire is kényelmetlen lehet, érdemes tisztázni a pár kapcsolatát a bank előtt, mert ez jelentősen megnöveli a hiteligénylés sikerét.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

1. Lakáshitel felvétele

A történet alfája és omegája: ha két ember közösen vásárol meg egy lakást – és jelen írásunkban kizárólag ilyen esetekre térünk ki -, akkor a bankok hitelfelvételnél mindkettőjük szerepvállalására igényt tartanak a hitelszerződésben. És ez logikus is, enélkül jogilag nem megoldható, hogy a megvásárolt ingatlan valóban hitelfedezetként szolgáljon. A hitelszerződésben a hiteligénylő mellett a pár másik tagja vagy adóstársként, vagy zálogkötelezettként jelenik meg. Az adóstárs az ingatlan fedezetbe adásán túl a jövedelmével is felel a hiteltörlesztésért, a zálogkötelezett kizárólag az ingatlantulajdonával.

A legfőbb problémát az szokta okozni, hogy az azonos nemű párok nem feltétlenül kívánják feltárni valós élettársi kapcsolatukat a bank számára. Ilyen esetekben szövevényes történeteket adnak elő, mely elvileg magyarázatot adna arra, hogy miért is van/lesz egy másik tulajdonosa az adott lakásnak. Ezen történetekről jellemzően a második banki keresztkérdés után kiderül, hogy nem valósak. Így megszűnik a hiteligénylő szavahihetősége a bank előtt, és ezzel el is bukott a hiteligény.

4-5 évvel ezelőtt (egy lényegesen szigorúbb hitelezési környezetben) a bankok talán kevésbé voltak elfogadóak a meleg párok hiteligénylései vonatkozásában. Ma egy ilyen hiteligény a legtöbb banknál teljesen standard elbírálási folyamaton megy keresztül. A mai ingatlanárak mellett viszont egyre inkább fontos, hogy klasszikus adóstársként jelenjen meg még valaki a hitelszerződésben, hiszen egyre ritkábban elegendő egyetlen jövedelem a kívánt hitelösszeg megszerzéséhez. Nem marad más, mint az őszinteség. (Nem mellesleg érdemes megjegyezni, hogy ma a bankok a legtöbb esetben csak közeli hozzátartozót fogadnak el adóstársként, így, ha nem nyilatkozik őszintén a meleg pár az élettársi kapcsolatról, akkor a „jó barátom”, „távoli rokon” pozíciók biztosan nem fognak érdemi segítséget jelenteni.)

2. Milyen támogatásokra jogosultak a meleg párok?

A CSOK-nak nem feltétele a házasság, sőt egyedülállók is igényelhetik, ugyanakkor bejegyzett élettársak nem kaphatják meg. Így a CSOK esetében meglévő (korábbi, hagyományos párkapcsolatban született) gyermek esetén egyedülállóként a meleg párok egy-egy tagja is jogosult lehet vissza nem térítendő, 600 ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedő támogatás igénylésére (amennyiben a gyermek igazolhatóan az adott háztartásban él).

Babaváró hitel kizárólag házastársak számára elérhető. Mivel hazánkban az azonos nemű párok házassága nem lehetséges, így a Babaváró hitelt ők nem kaphatják meg.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

kalkuláció

Mennyibe kerül most egy szabad felhasználású jelzáloghitel?

A 2008-as válság előtt nagyon népszerűek voltak a szabad felhasználású jelzáloghitelek, amelyek az ingatlanfedezetnek köszönhetően a személyi kölcsönöknél alacsonyabb kamatú megoldást jelentettek. Megnéztük, hogy most mi a helyzet ezekkel. Alternatívái...

Blogajánló
  • alapblog Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos

    John Catsimatidis fél évesen vándorolt ki a szüleivel Görögországból az USA-ba, Harlembe, az egyetemről kiesve beszállt egy csemegeüzletbe – és mára az övé Manhattan legnagyobb élelmiszerkereskedő... The post Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos appeared first on alapblog.