Betöltés
loading

Azonos nemű párok lakáshitel felvétele – a legfontosabb tudnivalók

Sok együtt élő azonos nemű pár szeretne közös otthont, amit – az esetek jelentős részében – lakáshitel segítségével tudnak csak megoldani. De vajon milyen lehetőségeik vannak lakáshitel felvételt illetően Magyarországon? A Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata az, hogy bármennyire is kényelmetlen lehet, érdemes tisztázni a pár kapcsolatát a bank előtt, mert ez jelentősen megnöveli a hiteligénylés sikerét.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

1. Lakáshitel felvétele

A történet alfája és omegája: ha két ember közösen vásárol meg egy lakást – és jelen írásunkban kizárólag ilyen esetekre térünk ki -, akkor a bankok hitelfelvételnél mindkettőjük szerepvállalására igényt tartanak a hitelszerződésben. És ez logikus is, enélkül jogilag nem megoldható, hogy a megvásárolt ingatlan valóban hitelfedezetként szolgáljon. A hitelszerződésben a hiteligénylő mellett a pár másik tagja vagy adóstársként, vagy zálogkötelezettként jelenik meg. Az adóstárs az ingatlan fedezetbe adásán túl a jövedelmével is felel a hiteltörlesztésért, a zálogkötelezett kizárólag az ingatlantulajdonával.

A legfőbb problémát az szokta okozni, hogy az azonos nemű párok nem feltétlenül kívánják feltárni valós élettársi kapcsolatukat a bank számára. Ilyen esetekben szövevényes történeteket adnak elő, mely elvileg magyarázatot adna arra, hogy miért is van/lesz egy másik tulajdonosa az adott lakásnak. Ezen történetekről jellemzően a második banki keresztkérdés után kiderül, hogy nem valósak. Így megszűnik a hiteligénylő szavahihetősége a bank előtt, és ezzel el is bukott a hiteligény.

4-5 évvel ezelőtt (egy lényegesen szigorúbb hitelezési környezetben) a bankok talán kevésbé voltak elfogadóak a meleg párok hiteligénylései vonatkozásában. Ma egy ilyen hiteligény a legtöbb banknál teljesen standard elbírálási folyamaton megy keresztül. A mai ingatlanárak mellett viszont egyre inkább fontos, hogy klasszikus adóstársként jelenjen meg még valaki a hitelszerződésben, hiszen egyre ritkábban elegendő egyetlen jövedelem a kívánt hitelösszeg megszerzéséhez. Nem marad más, mint az őszinteség. (Nem mellesleg érdemes megjegyezni, hogy ma a bankok a legtöbb esetben csak közeli hozzátartozót fogadnak el adóstársként, így, ha nem nyilatkozik őszintén a meleg pár az élettársi kapcsolatról, akkor a „jó barátom”, „távoli rokon” pozíciók biztosan nem fognak érdemi segítséget jelenteni.)

2. Milyen támogatásokra jogosultak a meleg párok?

A CSOK-nak nem feltétele a házasság, sőt egyedülállók is igényelhetik, ugyanakkor bejegyzett élettársak nem kaphatják meg. Így a CSOK esetében meglévő (korábbi, hagyományos párkapcsolatban született) gyermek esetén egyedülállóként a meleg párok egy-egy tagja is jogosult lehet vissza nem térítendő, 600 ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedő támogatás igénylésére (amennyiben a gyermek igazolhatóan az adott háztartásban él).

Babaváró hitel kizárólag házastársak számára elérhető. Mivel hazánkban az azonos nemű párok házassága nem lehetséges, így a Babaváró hitelt ők nem kaphatják meg.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Hasznos lakáshiteles információk a múlt hétről

Nem egyszerű most lakáshitelt felvenni, viszont aki sikerrel jár, az még mindig nagyon olcsón juthat kölcsönhöz a bankoktól. A héten többek között megvizsgáltuk, mennyiért lehet jelenleg lakáshitelhez jutni, félni kell-e...

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.