Betöltés

Azt gondolod olcsók személyi kölcsönök? A régióban leghátul kullogunk

szerző: Bankmonitor
2017-01-19

Egyre-másra hallani, hogy az utóbbi években a fogyasztási hitelek kamatai nagyot estek bizonyos országokban, például az angolok már 3 százalék alatt is hozzájutnak személyi kölcsönhöz. Ugyan hazánkban is drámai változás ment végbe, viszont ha kitekintünk a nagyvilágba, könnyen találunk olyan országot, ahol sokkal kedvezőbb a hitelfelvétel. Például egy nyugat-európai lakos sokkal jobb helyzetből indul, mint mi: az 1 millió forintos 5 éves fogyasztási hitel esetében havonta átlagosan 4 ezer forinttal kevesebb a törlesztője, így közel 234 ezer forinttal kevesebb összeget kell visszafizetnie.

230 ezer forinttal is többet fizethetünk vissza

Úgy tűnik a fogyasztási hitelek is egyre népszerűbbek a lakosság körében, ami megmutatkozik abban, hogy egyre több ilyen hitelt vesz fel a lakosság. Ez nem is csoda, hiszen 2012 környékén még 23 százalék körül tartózkodott az átlagos teljes hiteldíj mutató (THM), míg 2016-ra egészen 14 százalékig süllyedt.

A lakáshitelek esetében is leírtuk már egy korábbi cikkünkben, hogy abszolút értelemben nagy csökkenés ment végbe a kamatok terén, viszont nemzetközi összehasonlításban még mindig drágának mondhatók a hazai hitelek. Éppen ezért kíváncsiak voltunk, hogy a fogyasztási hitelek esetében mi a helyzet, vagyis a jelenleg elérhető kondíciókkal hogyan szerepelünk a nemzetközi porondon.

Összegyűjtöttük, hogy a régiós országokban és néhány nyugat-európai országban milyen feltételek mellett jutnak az emberek fogyasztási hitelhez. Nem meglepő módon a lakáshitelekhez hasonlóan azt tapasztaljuk, hogy hazánkban még mindig drágának mondhatók a fogyasztási hitelek.

Egy 5 évre felvett 1 millió forintos fogyasztási hitel esetében azt lehet mondani, hogy még a régióban is átlagosan 2200 forinttal kevesebb havi törlesztőt kellene fizetni, viszont egy nyugat-európai lakos már 3900 forinttal kisebb terhet visel. Összességében a legkedvezőbb feltételek mellett a franciák juthatnak hitelhez, itt egy átlagos fogyasztási hitelért 4300 forinttal kellene kevesebbet fizetni havonta. A régióban pedig a lengyelek állnak az élen, ugyanis egy lengyel lakos átlagosan 2900 forintot spórolhat a fogyasztási hitelén egy magyarhoz képest.

Ugyan a pár ezer forintos eltérés nem tűnik soknak, de összességében azt jelenti, hogy a hitel 5 éves futamideje alatt egy magyarnak közel 234 ezer forinttal többet kell visszafizetnie, mint egy nyugat-európainak, ami már nem elhanyagolható összeg.

Személyi kölcsönt szeretnél? Kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb hitelt!

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok
0 Ft hitel, x évre-re

THM

Havi törlesztő
Havi X Ft jövedelem, Y havi munkaviszony
Bankmonitor

Sokat csökkentek a kamatok, de a régióban még utolsók vagyunk

A közelmúltban olvastunk arról, hogy az angolok már rekord alacsony kamattal, 3 százalék alatt is fogyasztási hitelhez juthatnak. Ezért gondoltuk mi is utánajártunk, hogy az egyes országokban milyen kamatkondíciók mellett érhető el egy átlagos fogyasztási hitel. Külön megnéztük, hogy a hosszabb kamatperiódusú, vagyis akár 5 éven túl rögzített törlesztő-részlettel rendelkező hitelek esetében milyen THM szinteket láthatunk.

Még a régió átlagához képest is több, mint 2 százalékkal magasabb kamat tapasztalható hazánkban. Viszont, ha az 5 éven túl rögzített hiteleket nézzük, akkor még nagyobb az eltérés, ugyanis az már az 5 százalékot is meghaladja. A fejlett országokban még kedvezőbb feltételek mellett jutnak az emberek fogyasztási hitelhez. Itt azt látjuk, hogy a különbség már majdnem 7 százalékos, viszont az 5 éven túl fixált hiteleknél már 10 százalékos az eltérés a hazai kondíciókhoz képest.

Az Egyesült Királyság valóban kimagaslik a mezőnyből, hiszen 3 százalék körül mozog a legfeljebb egyéves kamatperiódusú személyi kölcsönök kamata, bár csak 2016 novemberéig lehet még elérni a hivatalos statisztikákat. Ha a hosszabb időre rögzített hiteleket nézzük, viszont a franciák viszik a prímet, ugyanis itt 4 százalékos kamattal már elérhető az 5 éven túl fixált fogyasztási hitel.

8 százalékért is vihetjük már a személyi kölcsönt

Ugyan a fenti számokból is látszódott, hogy érdemi kamatcsökkenés zajlott le a fogyasztási hiteleknél, de azok csak egy átlagot mutatnak meg nekünk. Ugyan a kamatok igen nagy tartományban szóródnak, bizonyos személyi kölcsönökhöz már sokkal kedvezőbb feltételek mellett juthatunk, ugyanis a legjobb már 8 százalék alatti THM mellett is miénk lehet.

Ráadásul a következőkben felsorolt személyi kölcsönök nagy előnye, hogy nincs megkötve a felhasználási cél, így bármire fordíthatjuk a felvett összeget, és fedezetet sem kell a hitel mögé felajánlanunk. Amire azért figyelni kell, hogy a bankok sokszor elvárják, hogy egy magasabb jövedelmi szintet elérjünk (250 ezer forint körül) és, hogy az összeg az adott bankban nyitott számlánkra érkezzen.

Megfigyelhető, hogy a legvonzóbb THM-mel rendelkező személyi kölcsön már 7,22 százalék mellett vihető, de több vonzó ajánlatot is elérhetünk már 10 százalék alatt, ami pár éve még elképzelhetetlennek tűnt. A törlesztés és a teljes visszafizetés mértékéből az rajzolódik ki, hogy nagyon nem mindegy, melyik hitelt választjuk. Egy jó döntéssel akár 300 ezer forinttal is több pénz maradhat a zsebünkben.

A táblázat tanulsága, hogy mielőtt hitelt vennénk fel, ajánlatos minél több bank ajánlata között szétnézni, mivel mindig van olyan bank, amely kedvezőbb feltételeket szab meg. Ráadásul nem is kell sok energiát beleölni az utánajárásba, hiszen a kalkulátoraink jelentősen megkönnyítik a keresést.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:

Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!

2 Hozzászólás

 1. december

  Akárhogy nézzük, a magyar pénzintézetekben mindenhol magas a kölcsön. kamata és lehetetlen feltélekkel és túlbiztosításokkal nehezíti a hitelfelvételt.
  Viszont arról nincs szó, hogy sok -sok ember számára pl a 200 ezer ft fizetés is csak álom. Úgyhogy hiába próbálna felvenni egy alacsony kamatú hitelt, szóba nem állnak vele a bankok mert 100-120 ezer ft kevés.
  Nem véletlen hogy sok fiatal, de egyre több idős külföldön keresi a megélhetést.
  Miért nincs szó a Bankmonitor.hu-n a nyugdíjasok hitelfelvételéről?? mi az oka hogy a bankok elzárkóznak ettől a rétegtől?? Na nem a félmilliós nyugdíjjal rendelkezőkre gondolok. De egy 100-140 ezer ft-os nyugdíjjal rendelkezők egy 4-5 éves futamú hitelt vissza tudnak fizetni. Szóval kérnék ilyen híreket, tájékoztatást is olvasni.

 2. Hunpay

  Valószínűleg azért, mert egy nyugdíjas viszonylag nagyobb kockázatú, hiszen nagyobb esélye van arra, hogy meghal, mielőtt a hitelt visszafizetné. És igaz, hogy adósság is öröklődik, de mi van, ha nincs örökös vagy az éppen “nincstelen”? Ez túl nagy kockázat a bankoknak.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.