Betöltés

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

szerző: Singer Zoltán
2018-11-21

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban változott, hogy a banki alkalmazotti létszám emelkedett, míg a fiókszám – főként a takarékszövezetkezeti integráció és a digitalizációs folyamatok miatt – tovább csökkent. Felteheted a kérdést magadnak, hogy egy hiteligénylés esetén megérné-e meglátogatnod egy 30 km-re lévő bankfiókot, ha akár 1-3 milliót is spórolhatnál néhány utazással?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A legtöbb magyarnak nem mindegy, hogy a számlavezető bankja könnyen elérhető-e személyesen a lakhelyéről. Sokan ugyanis nem szeretnének apró-cseprő ügyeik miatt távoli bankfiókokba járni. Egyrészt idő és pénz, hogy oda eljussanak, másrészt a kényelmi szempontok sokszor felülírják a pénzügyi észérveket is. A fióki lefedettség szempontjából az sem mellékes, hogy míg a fiatalok szeretik interneten intézni a pénzügyeik túlnyomó részét, az idősebb korosztály tagjai jobbára a személyes megjelenést részesítik előnyben.

Épp ezért a bankoknak nemcsak a náluk elérhető pénzügyi eszközök árazását érdemes kordában tartaniuk, és az ügyfeleik számára egyre több folyamatot online elérhetővé tenniük, hanem figyelniük kell a fiókhálózatuk fenntartására is. A vidéki lakosságot ismerve, szinte biztosra vehető, hogy a pénzintézetek – a kisvárosi bankfiókok megszüntetésével – garantáltan ügyfeleket veszíthetnek. A pénzintézetek a fiókok bezárásával együtt járó költségoldali megtakarítást könnyen tudják számszerűsíteni. Hogy ez hosszú távon mivel jár nekik a bevételi oldalon, azt viszont sokkal nehezebb előre megmondani. Itt ne csak a megszüntetett és meg nem nyitott bankszámlák miatti bevételkiesésre, hanem például a fel nem vett személyi kölcsönök és lakáshitelek kamataira is gondoljunk! A potenciális hitelkihelyezések elmaradása ugyanis már a bankoknak is fájó pont lehet. Történhet ez azért, mert még ilyen nagy horderejű ügyek miatt sem minden ügyfél veszi a fáradságot, hogy például a megyeszékhelyre utazzon. Pedig vannak olyan helyzetek, amikor ez is biztosan megérné nekik.

A fenti helyzet bekövetkeztét néhány pénzintézet könnyedén el tudja kerülni. Ha esetleg nem lenne mindenki számára egyértelmű, akkor jelezzük, hogy a Takarék Csoport rendelkezik Magyarországon a legtöbb bankfiókkal. A több mint 1150 fiók az ügyfelek számára országszerte megfelelő elérhetőséget biztosít. Jócskán lemaradva, de a fiókszámot tekintve második helyen cseppet sem meglepő módon az OTP Bank szerepel. Ugyan a fiókjainak száma alig több 370-nél, de ez országosan még mindig elegendő lefedettséget biztosít. A K&H Bank több mint 200 fiókját is viszonylag könnyen megközelíthetik az ügyfelek, de a többi pénzintézetről ez már kevésbé mondható el.

Az Erste Bank fiókjainak száma már csak 110 felett van, ami a bank méretéhez képest elég radikális számnak mondható. A Budapest Bank majdnem 100-as fiókszáma viszont összességében elegendőnek tűnik. Igaz, vannak olyan megyék is, ahol nagyobb fiókszám is indokolt lehetne. A 70-et közelíti a CIB, az MKB és a Raiffeisen fiókszáma is, miközben az UniCredité csupán az 50-et haladja meg, a Sberbanké pedig nem éri el a 30-at.

Az utóbbi évtizedben a fiókjainak számát egyedül a Takarék Csoport tudta növelni. A nem is akármilyen, körülbelül 50%-os növekedés nem piskóta a maga nemében. Fontos lehet tudni, hogy ennek ellenére a Takarékszövetkezetek integrációja miatt több mint kétszer annyi bankfiókot zártak be, mint amennyi a 10 legnagyobb banknál volt megfigyelhető. Eközben a fiókbezárások a legnagyobb arányban a Raiffeisennél, a CIB-nél, a Sberbanknál és az UniCreditnél voltak. Ezeknél a bankoknál a fiókok száma kevesebb, mint a felére csökkent. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az Erste Bank fiókjainak több mint a 40%-a a bezárás sorsára jutott. Pontosan ezért nem is meglepő, hogy ezek a pénzintézetek kevésbé elérhetők a kisvárosokban és a községekben élők számára, mint a nagyobb fiókhálózattal rendelkező bankok.

Vegyük például Szentes helyzetét. Egy szentesi ügyfél a helyi takarékszövetkezet mellett mindössze a K&H Bankot, az OTP Bankot és az Erste Bankot érheti el személyesen, a többi bankhoz már utaznia kell Hódmezővásárhelyre, Szegedre, Kecskemétre vagy Szolnokra. A szentgotthárdi ügyfelek pedig a takarékszövetkezet mellett az OTP Bank, a K&H Bank és az Erste Bank fiókját érheti el személyesen, a többi bank miatt viszont már utazniuk kell például Szombathelyre vagy Zalaegerszegre.

Az alkalmazottak számát tekintve a maga több mint 9 ezer fős állományával az OTP Bank a legnagyobb foglalkoztató. Az OTP-t a Takarék Csoport követi a sorban. Utóbbinál megközelítőleg 7 ezres létszámmal dolgoznak. A harmadik helyet a K&H Bank szerezte meg: alkalmazotti létszáma körülbelül 3 500 fő. Az Erste Bank és a Budapest Bank állománya pedig 3 ezer fő körül alakul. A többi nagybank munkavállalóinak létszáma bőven 3 ezer alatt alakul. A legnagyobb csökkentést ilyen téren a CIB és a Raiffeisen hajtotta végre. Előbbi majdnem felezte, míg utóbbi a harmadával redukálta a munkavállalóinak számát. Eközben a Takaréknál 40%-kal, az OTP-nél pedig több mint 10%-kal nőtt a dolgozók száma.

További érdekesség, hogy a pénzintézetek elkezdtek pénztár nélküli fiókokat működtetni. Az egyik legkomolyabb próbálkozás a K&H Banké, nemrég pedig Csányi Sándor is bejelentette, hogy reményei szerint az OTP-nek minél hamarabb papírmentes és készpénzmentes fiókjai lesznek.

A bankfiókok és a munkavállalók jövőbeli számát befolyásoló tényezők közé tartozik a pénzintézetek költségeinek optimalizációja, a digitalizációs folyamatok sikere és a bankok üzleti aktivitása.

Az alábbi kalkulátoraink segítségével nézd meg, hogy az alábbi eszközök közül melyiknél mi lehet számodra a legjobb megoldás!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

2019. 09. 16.

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy...

Blogajánló

  • alapblog

    Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

    A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.