Babaváró buktatók – milyen büntetésre számíthatunk válás esetén?

Babaváró buktatók – milyen büntetésre számíthatunk válás esetén?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-22 Frissítve: 2022-09-06
 

Már a Babaváró igénylése előtt érdemes tisztában lenni azokkal a lehetséges buktatókkal, amelyek a támogatás elvesztéséhez vezethetnek. Nem csak a gyermekvállalás meghiúsulása, de akár egy válás is komoly következményeket jelenthet. A Bankmonitor szakértői megmutatják, milyen esetek fordulhatnak elő, és hogy egy válás esetén mit jelenthet ez az igénylők pénztárcájára nézve.

2021-ben a lakáshitel után a Babaváró hitel bizonyult a második legnépszerűbb hiteltípusnak a magyar lakosság körében. A 2022. december 31-ig elérhető konstrukció – mely 2023-ban is velünk marad – népszerűsége nem véletlen, hiszen segítségével a fiatal házasok akár 10 millió forint kamattámogatott kölcsönhöz juthatnak, maximum 50.000 Ft-os havi törlesztőrészlet mellett, ráadásul ingatlanfedezet nélkül. 

Az állam a futamidő alatt született gyerekek után kamattámogatást és akár a tartozás elengedését is lehetővé teszi. Mindezek fényében a párok jóval kedvezőbb feltételekkel igényelhetnek szabad felhasználású hitelt, mint például egy személyi kölcsön vagy egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetében. 

Ugyanakkor igénylés előtt az előnyök mellett érdemes alaposan utánajárni az esetleges buktatóknak is. Milyen esetekben veszíthetjük el az elnyert kamattámogatást? Milyen szankciókra számíthatunk egy válás esetén? Mit jelent ez pontosan anyagilag?

Hirdetés

Hirdetés

Milyen esetekben veszíthetjük el az elnyert támogatást?

Az igényléskor számos kritériumnak szükséges megfelelnünk, ezekről részletesen a Bankmonitor Babaváró hitel aloldalán írtunk, emellett pedig – mint minden támogatási formánál – néhány kötelezettséget is vállalnunk kell ahhoz, hogy a jogosultak legyünk az állami kedvezményekre, valamint, hogy ne veszítsük el azokat.

A következő esetekben számíthatunk szankciókra:

  • ha nem születik gyermek
  • ha az igénylők elválnak
  • ha a pár külföldre költözik és ezáltal megszűnik a magyarországi lakcímük
  • ha a támogatással érintett kiskorú gyermek nem él tovább az igénylőkkel egy háztartásban.
Jó tudni
Ha a fenti esetek közül csak egy is bekövetkezik, akkor az alapeseti kamattámogatás megszűnik, vagyis az addig igénybe vett kamatkedvezmény mértékét az igénylőknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell azt fizetniük. (Kivételt képez ez alól az az eset, amikor a gyermek megszületését követően válna el a házaspár.) Ezzel egyidejűleg pedig a kölcsön piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul és érvényét veszti a 50.000 Ft-ban maximalizált törlesztőrészlet-limit is.

Hogy mit jelent ez pontosan számokban, arra hamarosan konkrét példákkal is kitérünk, előtte viszont a válás tényére fókuszálunk és megvizsgáljuk a statisztikákat is.

Házasság és válás a Babaváró szemszögéből

A Babaváró hitel egyik alapvető feltétele, hogy az igénylők között a házasság ténye bizonyíthatóan fennálljon. Ez pedig nem meglepő, hiszen az állami támogatás célja elsősorban a babát tervező és nevelő családok segítése.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy rengeteg házasság végződik válással Magyarországon. 2020-ban az ezer házasságkötésre jutó válások száma meghaladta a 223-at, amik átlagosan a házasélet 15. évében következtek be. Vagyis sok esetben a Babaváró 20 éves futamideje alatt már szétmehet a pár.

Babaváró házasságkötések, válások száma

Természetesen senki sem tervez válást házasságkötéskor és nem is szívesen mondjuk ki az örök életre remélt házastársi kapcsolat végét. Emellett pedig biztosan állíthatjuk, hogy nagy meggondolatlanság lenne csak a Babaváró miatt összeházasodni, hiszen ha végérvényesen megromlik a kapcsolat, az az igénybe vett támogatás szempontjából is igen sokba fájhat.

Mennyit veszíthetünk, ha elbukjuk a támogatást?

A Babaváró támogatási formát csupán évi  0,5% kezességvállalási díj terheli az igénylők részéről, ugyanis a támogatás miatt a hitel kamatát az állam átvállalja. Ugyanakkor, ha valami miatt ugrik a támogatás, az addig igénybe vett kamattámogatást ki kell fizetnünk, így nem árt tisztában lennünk annak mértékével.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. minden hónapban közzéteszi az érvényes referenciamutatót, amely az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamától függ, ez pedig 2022. augusztusában 7,78%. Ez a jogszabályban meghatározott kamatszint mértékét befolyásolja, amelyet támogatott esetben az állam, a támogatás elvesztése esetén viszont az igénylők kötelesek megfizetni. 

Az interneten számos helyen megtalálhatjuk, hogy a szankcióval érintetteknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetniük a kapott kamattámogatást és a fennmaradó kölcsön egy piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át. De mit is jelent ez számokban?

Nézzük meg először is az alapesetet: a Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes. Feltételezzük, hogy a házaspárral és a gyermekáldással is minden rendben megy és nem kell megszüntetni a támogatást. Ha a család 10 millió forintot 20 éves futamidőre igényel, akkor a kezességvállalási díjjal növelten összesen 10.525.000 Ft-ot kell visszafizetni havi induló 45.838 Ft-os törlesztőrészlet mellett.

Babaváró hitel törlesztőrészlet 1 gyerekkel

Ezzel szemben, ha a házaspár úgy dönt, hogy az 5. évben elválnak, de ez idő alatt születik gyermekük, akkor az addig kapott kamattámogatást ugyan nem kell visszafizetnie, ugyanakkor a továbbiakban a kezdeti 11.11%-os kamat – melyet eddig az állam fizetett meg helyettünk – a 6. évtől 14,11%-ra emelkedik. Ezzel együtt pedig magasabb törlesztőrészletekre és – ahogyan az alábbi táblából is kiderül – az előző példához képest 10 669 996 Ft-tal magasabb teljes visszafizetendő összegre számíthatnak a Babaváró hitellel kapcsolatban.

Mindemellett pedig érdemes figyelembe venni, hogy innentől 5 évente az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamának változása miatt akár a teljes visszafizetendő összeg és a törlesztőrészletek is emelkedhetnek.

Babaváró hitel az 5. évben történő válás esetén 1 gyermekkel, 10 mFt hitelösszeggel, 20 éves futamidőre

Ha a házaspár úgy dönt, hogy az 5. évben elválnak, és nem született közös gyermekük, akkor azon felül, hogy 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetniük az addig igénybe vett kamattámogatás összegét, vagyis 4 872 198 Ft-ot, kölcsönük kamata a korábbi, állam által a pénzintézetnek megfizetett 11,11%-ról az előző példához hasonlóan, szintén 14,11%-ra fog emelkedni. Innentől tehát a havi törlesztőrészleteik és a teljes visszafizetendő összeg is jelentősen magasabb lesz, valamint szintén számolniuk kell 5 évente az állampapírok aukciós hozamának számukra akár kedvezőtlen irányba történő változásaival is.

Babaváró hitel az 5. évben történő válás esetén gyermek nélkül, 10 mFt hitelösszeggel, 20 éves futamidővel

Hogyan kerülhetők el a buktatók?

Jól látható, hogy akár több milliós különbségek lehetnek a meghiúsult Babaváró hitel miatt az igénylők pénztárcájának kárára. Ugyanakkor kellő körültekintéssel ezek a buktatók jószerivel elkerülhetők, vagy legalábbis kockázatuk minimálisra csökkenthető.

Bankmonitor tippek

  • Nem mindenkinek a Babaváró a lehető legjobb megoldás, így igénylés előtt gondold át alaposan, hogy valóban szükséged van-e a hitelre, és ha igen, biztosan ez lesz -e a legkedvezőbb konstrukció számodra.
  • Ismerd meg alaposan a Babavárót, mielőtt döntesz, vagy döntötök a pároddal, ugyanis egy hitelfelvétel hosszú évekre hatással lesz mindennapjaitokra, így az előnyök mellett vérteződjetek fel az esetleges hátrányokkal szemben is.
  • Ne dönts egyedül! A Bankmonitor független szakértői csapata díjmentes segítséget nyújt már a tájékozódás szakaszában. A személyre szabott tanácsokkal rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg, és elkerülheted a tévinformációkat és a különböző banki ajánlatok közötti útvesztőket. 
  • Kalkulálj! Az alábbi innovatív kalkulátorral könnyedén és gyorsan kiderítheted a legfontosabb részleteket és segítséget is kaphatsz az induláshoz.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés