Babaváró hitel – 20 évig nem költözhetsz külföldre

Babaváró hitel – 20 évig nem költözhetsz külföldre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-26
 

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb kölcsön jelenleg hazánkban, ami a kapcsolódó kedvezmények miatt teljesen érthető. Ugyanakkor a kedvezményért cserébe számos feltételnek kell megfelelni igényléskor, egyes elvárásokat ráadásul a futamidő alatt végig teljesítened kell.

Lakást, autót vennél, de nincsen elég pénzed, vagy kiváltanád meglévő kölcsönöd? Az egyik legjobb megoldás erre jelenleg a Babaváró hitel lehet: a legfeljebb 10 millió forint összegű kölcsön szabad célú, így bármilyen célodat megfinanszírozhatod belőle. A kölcsön államilag támogatott, vagyis számos kedvezmény kapcsolódhat hozzá:

  • A futamidő első 5 évében a hitel kamatmentes, amennyiben ezen időszak alatt egy gyermeked születne, akkor a hitel lejáratáig nem kellene kamatot fizetned.
  • Ha megszületik a második gyermeked a hitel felvételét követően, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.
  • Ha pedig három baba is érkezik a családba a kölcsön igénylését követően, akkor megszűnik a hiteled, ugyanis a teljes tartozást átvállalja az állam.
  • Az első és második gyermek születésekor kérheted a törlesztési kötelezettséged 3 éves szüneteltetését is: vagyis nem kell megfizetned a havi részleteket 3 éven át.

Természetesen nincs ingyen a támogatás, számos jogszabályi feltételt kell teljesítened a kölcsön igényléséhez. Hogy csak néhány jelentős elvárást említsünk: házasnak kell lenned, legalább 3 éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkezned neked vagy a párodnak, nem lehet köztartozása egyikőtöknek sem, nem szerepelhetsz a rossz adósokat tartalmazó KHR listán.

A Bankmonitor Babavár hitel kalkulátorával ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a hitelre. Illetve számos érdekességet, fontos részletet olvashatsz a Babaváróról a Bankmonitor oldalán.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró hitel egyes feltételeit a futamidő végéig teljesítened kell

A kölcsön igényléséhez a jogszabályi feltételek mellett a banknak is hitelképesnek kell minősítenie téged. De arról sem szabad elfeledkezned, hogy a kölcsön folyósítását követően is teljesítened kell bizonyos elvárásokat 20 éven keresztül ahhoz, hogy tényleg megérje a Babavárót felvenned.

  • Érdemes gyermekvállalás előtt felvenned a kölcsönt, ugyanis kizárólag a futamidő alatt született gyermekek után kaphatod meg a kamatmentességet, tartozáselengedést. Sőt, ha 5 éven belül nem születne gyermeked, akkor az addig elengedett kamatot utólag rendezned kellene az állam felé, a hitel pedig a továbbiakban nem lenne kamatmentes.
  • Nem válhatsz el a futamidő alatt. Ha mégis megteszed, akkor a kamatmentességet elveszíted a hátralévő futamidőre. Ha a válásig nem született gyermeked, akkor pedig az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetned.
  • Nem költözhetsz külföldre a futamidő alatt. A pároddal mindketten nem költözhettek külföldre, ellenkező esetben a hitelt piaci kamattal kell tovább fizetned. Ráadásul az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetned függetlenül attól, hogy született-e már gyermeked vagy sem.
  • A gyermeket természetesen nektek kell nevelnetek. Akkor is elveszíted a kamattámogatást, ha a futamidő alatt született kiskorú gyermek nem veletek él már. Ebben az esetben is vissza kell fizetned az addig kapott kamattámogatást és a kölcsönt normál kamat mellett kell tovább fizetned.

Vagyis a kölcsön visszafizetésére nem köteleznek téged – ha jogtalanul vetted fel a hitelt, akkor természetesen más a helyzet -, ugyanakkor a kamattámogatást elveszítheted. Ez pedig több millió forint veszteséget eredményezhet számodra.

5 év után 1,8 millió forint kamattámogatás visszafizetésére kötelezhetnek

Bármely feltétel megszegése igen komoly terhet róhat rád. Ennek érzékeltetésére vegyünk egy példát: a család Babavárót vedd fel, ugyanakkor a futamidő első 5 évében nem született gyermekük. A konstrukció kedvezményes kamata 2021. júniusban folyósított kölcsön esetén 4,21% lenne. (Ezt a kamatot kapja meg a bank az államtól, ennek a kamatnak megfelelő összeget kell a családnak 5 év után visszafizetnie.) A kölcsön normál kamata – ha jövő hónapban folyósítják a Babavárót – 7,21% lenne, nagyságrendileg ezen kamat mellett kellene a kölcsön törlesztőrészletét tovább fizetnie az igénylőknek.

Az 5 év alatt felhalmozott kamattámogatás meghaladja az 1,8 millió forintot, ezt kellene az állam felé visszafizetni egy összegben. A havi törlesztőrészlet pedig megemelkedne 26-27 ezer forinttal. Mindkét tétel jelentős terhet jelenthet a családi kasszára.

Nem feltétlenül veszíted el a teljes támogatást

Nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy a 7,21 százalékos kamat igen kedvező a fedezetlen hitelek esetében. (A Babaváróhoz nem szükséges ingatlanfedezetet felajánlani, emiatt érdemes egy személyi kölcsönnel összehasonlítani a konstrukciót.)

Ráadásul a teljes futamidőre érvényes feltételekre lehetnek könnyebbségek. Például a kamattámogatást csak akkor vesztheted el, ha a pároddal mindketten külföldre költöztök. Ha csak egyikőtök költözne ki átmenetileg – például munkavégzés miatt -, akkor a Babaváró hitel kedvezményei megmaradnának.

Az is megfelelő, ha kiskorú gyermeketek az egyikőtök címén lakik. Ha pedig a gyermek nagykorúvá válik, akkor természetesen elköltözhet a család közös otthonából. (Ha az igénylést követően megszületik a gyermek, akkor a futamidő első 18 évében lesz csak elvárás, hogy a gyermek veletek éljen.)

Ha külföldre költöztök mindketten, akkor a később született gyermekek után nem lesztek jogosultak a tartozás elengedésre sem. Ugyanakkor arról nem ír a jogszabály, hogy a korábban elengedett tartozást – második baba születése miatt – vissza kellene fizetnetek.

Ha megszületett a kölcsön futamideje alatt a harmadik gyermeketek, akkor a Babaváró megszűnt. Ezek után már nem kell teljesíteni a feltételeket. Nem fog büntetést maga után vonni a válás, vagy a külföldre költözés.

Hirdetés
Hirdetés