loading

Babaváró hitel – 20 évig nem költözhetsz külföldre

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb kölcsön jelenleg hazánkban, ami a kapcsolódó kedvezmények miatt teljesen érthető. Ugyanakkor a kedvezményért cserébe számos feltételnek kell megfelelni igényléskor, egyes elvárásokat ráadásul a futamidő alatt végig teljesítened kell.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Lakást, autót vennél, de nincsen elég pénzed, vagy kiváltanád meglévő kölcsönöd? Az egyik legjobb megoldás erre jelenleg a Babaváró hitel lehet: a legfeljebb 10 millió forint összegű kölcsön szabad célú, így bármilyen célodat megfinanszírozhatod belőle. A kölcsön államilag támogatott, vagyis számos kedvezmény kapcsolódhat hozzá:

 • A futamidő első 5 évében a hitel kamatmentes, amennyiben ezen időszak alatt egy gyermeked születne, akkor a hitel lejáratáig nem kellene kamatot fizetned.
 • Ha megszületik a második gyermeked a hitel felvételét követően, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.
 • Ha pedig három baba is érkezik a családba a kölcsön igénylését követően, akkor megszűnik a hiteled, ugyanis a teljes tartozást átvállalja az állam.
 • Az első és második gyermek születésekor kérheted a törlesztési kötelezettséged 3 éves szüneteltetését is: vagyis nem kell megfizetned a havi részleteket 3 éven át.

Természetesen nincs ingyen a támogatás, számos jogszabályi feltételt kell teljesítened a kölcsön igényléséhez. Hogy csak néhány jelentős elvárást említsünk: házasnak kell lenned, legalább 3 éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkezned neked vagy a párodnak, nem lehet köztartozása egyikőtöknek sem, nem szerepelhetsz a rossz adósokat tartalmazó KHR listán.

A Bankmonitor Babavár hitel kalkulátorával ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a hitelre. Illetve számos érdekességet, fontos részletet olvashatsz a Babaváróról a Bankmonitor oldalán.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Babaváró hitel egyes feltételeit a futamidő végéig teljesítened kell

A kölcsön igényléséhez a jogszabályi feltételek mellett a banknak is hitelképesnek kell minősítenie téged. De arról sem szabad elfeledkezned, hogy a kölcsön folyósítását követően is teljesítened kell bizonyos elvárásokat 20 éven keresztül ahhoz, hogy tényleg megérje a Babavárót felvenned.

 • Érdemes gyermekvállalás előtt felvenned a kölcsönt, ugyanis kizárólag a futamidő alatt született gyermekek után kaphatod meg a kamatmentességet, tartozáselengedést. Sőt, ha 5 éven belül nem születne gyermeked, akkor az addig elengedett kamatot utólag rendezned kellene az állam felé, a hitel pedig a továbbiakban nem lenne kamatmentes.
 • Nem válhatsz el a futamidő alatt. Ha mégis megteszed, akkor a kamatmentességet elveszíted a hátralévő futamidőre. Ha a válásig nem született gyermeked, akkor pedig az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetned.
 • Nem költözhetsz külföldre a futamidő alatt. A pároddal mindketten nem költözhettek külföldre, ellenkező esetben a hitelt piaci kamattal kell tovább fizetned. Ráadásul az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetned függetlenül attól, hogy született-e már gyermeked vagy sem.
 • A gyermeket természetesen nektek kell nevelnetek. Akkor is elveszíted a kamattámogatást, ha a futamidő alatt született kiskorú gyermek nem veletek él már. Ebben az esetben is vissza kell fizetned az addig kapott kamattámogatást és a kölcsönt normál kamat mellett kell tovább fizetned.

Vagyis a kölcsön visszafizetésére nem köteleznek téged – ha jogtalanul vetted fel a hitelt, akkor természetesen más a helyzet -, ugyanakkor a kamattámogatást elveszítheted. Ez pedig több millió forint veszteséget eredményezhet számodra.

5 év után 1,8 millió forint kamattámogatás visszafizetésére kötelezhetnek

Bármely feltétel megszegése igen komoly terhet róhat rád. Ennek érzékeltetésére vegyünk egy példát: a család Babavárót vedd fel, ugyanakkor a futamidő első 5 évében nem született gyermekük. A konstrukció kedvezményes kamata 2021. júniusban folyósított kölcsön esetén 4,21% lenne. (Ezt a kamatot kapja meg a bank az államtól, ennek a kamatnak megfelelő összeget kell a családnak 5 év után visszafizetnie.) A kölcsön normál kamata – ha jövő hónapban folyósítják a Babavárót – 7,21% lenne, nagyságrendileg ezen kamat mellett kellene a kölcsön törlesztőrészletét tovább fizetnie az igénylőknek.

Az 5 év alatt felhalmozott kamattámogatás meghaladja az 1,8 millió forintot, ezt kellene az állam felé visszafizetni egy összegben. A havi törlesztőrészlet pedig megemelkedne 26-27 ezer forinttal. Mindkét tétel jelentős terhet jelenthet a családi kasszára.

Nem feltétlenül veszíted el a teljes támogatást

Nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy a 7,21 százalékos kamat igen kedvező a fedezetlen hitelek esetében. (A Babaváróhoz nem szükséges ingatlanfedezetet felajánlani, emiatt érdemes egy személyi kölcsönnel összehasonlítani a konstrukciót.)

Ráadásul a teljes futamidőre érvényes feltételekre lehetnek könnyebbségek. Például a kamattámogatást csak akkor vesztheted el, ha a pároddal mindketten külföldre költöztök. Ha csak egyikőtök költözne ki átmenetileg – például munkavégzés miatt -, akkor a Babaváró hitel kedvezményei megmaradnának.

Az is megfelelő, ha kiskorú gyermeketek az egyikőtök címén lakik. Ha pedig a gyermek nagykorúvá válik, akkor természetesen elköltözhet a család közös otthonából. (Ha az igénylést követően megszületik a gyermek, akkor a futamidő első 18 évében lesz csak elvárás, hogy a gyermek veletek éljen.)

Ha külföldre költöztök mindketten, akkor a később született gyermekek után nem lesztek jogosultak a tartozás elengedésre sem. Ugyanakkor arról nem ír a jogszabály, hogy a korábban elengedett tartozást – második baba születése miatt – vissza kellene fizetnetek.

Ha megszületett a kölcsön futamideje alatt a harmadik gyermeketek, akkor a Babaváró megszűnt. Ezek után már nem kell teljesíteni a feltételeket. Nem fog büntetést maga után vonni a válás, vagy a külföldre költözés.

Kapcsolódó tartalmak