Betöltés
loading

Babaváró hitel – Egy gyermek születése még nem garancia a kamattámogatásra

A Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lehet, amennyiben az igénylő házaspárnak a futamidő első 5 évében legalább egy gyermeke születik. A baba érkezés azonban nem garancia a kamatmentességre. Lehet olyan nem várt esemény a gyermek érkezése után is, ami miatt elveszíthető a kamatmentesség, sőt bizonyos estekben még a korábban kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott konstrukció, mely az igénylét követő első 5 évben kamatmentes. Sőt, ha ezen időszakban gyermeke születik az igénylőnek, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre érvényes lehet. Az MNB 2019. decemberi Pénzügyi Stabilitási Jelentése alapján az igénylők 25-33 százalékának született meg – vagy érte el a 12 hetes magzati kort – a gyermeke a hiteligénylés hónapjában. Ez alapján a párok közel harmadának a Babaváró hitel már „ingyen” van, feltéve hogy teljesítik a kamatmentesség további feltételeit.

A kamattámogatás elvesztésének lehetséges okai

A legfontosabb feltétele a kamatmentességnek valóban az, hogy a futamidő első 5 évében szülessen az igénylőknek legalább egy gyermeke. Emellett azonban van más elvárás is a házaspárral szemben, melynek megszegése ugyanúgy a kamatmentesség elvesztéséhez vezethet.

Ha elválnak az igénylők, akkor a kamattámogatás megszűnik, a továbbiakban a kölcsönt piaci kamattal kellene fizetni – ennek mértéke egy januári Babaváró hitel szerződés esetén 6,47% lenne. Ráadásul, ha nem született a válásig gyermeke a párnak, akkor a kapott kamattámogatás összegét is vissza kellene fizetniük egy összegben, ennek mértéke 4 év alatt kicsivel több, mint 1,2 millió forint lenne.

Elveszíthető a kamattámogatás más esetekben is. Ha külföldre költöznek, vagy ha született gyermeküket a továbbiakban nem nevelnék saját háztartásukban, akkor onnantól kezdve a Babaváró hitelt piaci kamatokkal kellene fizetniük. Sőt ebben az esetben mindenképpen az addigi kamattámogatást is rendezniük kellene függetlenül attól, hogy született-e gyermekük, vagy sem.

Példaként nézzük megy egy fiatal pár helyzetét, akik felvennék a maximális 10 millió forint Babaváró hitelt 20 évre. A pár 4 év múlva szeretne egy gyermeket. Hogyan alakulna a konstrukcióra visszafizetendő teljes összeg, ha elválnának, vagy külföldre költöznének a futamidő alatt. (Ha a futamidő első 4 évében következne be valamelyik esemény, akkor már a gyermek születésével sem kalkulálunk.)

Mind a válás, mind a külföldre költözés jelentősen megnövelheti a Babaváró hitel terheit – a futamidő első éveiben ez több millió forint plusz terhet is jelenthet. A gyermek születését követően azonban a válás terhei kevésbé nőnek, hiszen onnantól kezdve a korábban kapott kamattámogatást már nem kell visszafizetni.

Szabad felhasználású jelzáloghitellel jobban járhat az igénylő?

Azoknak érdemes lehet elgondolkodni a szabad felhasználású jelzáloghitelen is, akik tervezik a külföldre költözést. Hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint már 4,05%-os kamaton is elérhető szabad célú jelzáloghitel – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 5 éves kamatperiódus és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén. Ez a konstrukció pedig kedvezőbb lehet a Babavárónál – attól függően, hogy mikor költözne külföldre a fiatal pár.

Bankmonitor tipp: Természetesen egy hitel igénylése előtt nem lehet minden váratlan helyzetekre felkészülni. Ha csak egy gyermeket szeretne az igénylő házaspár és felmerülne a külföldre költözés gondolata, akkor érdemes lehet a Babaváró hitel mellett más hitelkonstrukciót is megvizsgálni. Ha több gyermeket is tervezne a pár, akkor már egyértelműen a Babaváró lesz a kedvezőbb, hiszen a második baba születésekor a fennálló tartozás 30 százalékát is elengedik.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Blogajánló
  • alapblog A félmeztelen podcast

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a... The post A félmeztelen podcast appeared first on alapblog.