Babaváró hitel: milyen jövedelem szükséges hozzá?

Babaváró hitel: milyen jövedelem szükséges hozzá?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-17
 

A nagy előzetes érdeklődésre számot tartó, akár 10 millió forint összegű Babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, az igénylő pontosan mekkora összeget kaphat meg a maximálisan felvehető 10 millió Ft-ból. De mekkora igazolt jövedelem szükséges a maximális hitelösszeg lehívásához?

Hogy néz ki a hitelminősítés?

A hitelminősítés elsődleges célja az, hogy a bank felmérje, várhatóan teljesíteni tudja-e törlesztési kötelezettségeit a Babaváró támogatást igénylő házaspár a futamidő teljes ideje alatt. Tekintettel arra, hogy a Babaváró egy ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét fogják vizsgálni. Nem fogadható el a jövedelem és így Babaváró támogatás felvétele sem megvalósítható, amennyiben még nem telt le a próbaidő, illetve lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező igénylő.

A mára több százezer ember által választott KATA-s vállalkozói adózási forma esetében – a jelenlegi bankpiaci hitelezési gyakorlat alapján – nem lesz elég 3 hónapos múltat igazolni. Ezen jövedelemforma esetén még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni (január 1.- december 31.) a sikeres igényléshez.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan számolnak a bankok a jövedelemmel?

Ingatlan fedezet nélküli hitelek esetében a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40%-ig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek. 150 ezer forint nettó jövedelem esetén tehát 52-60 ezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló.

A Babaváró hitelnél – amennyiben 5 éven belül nem születik meg a gyermek – a kamatmentesség megszűnik, így 10 millió Ft-os hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintot fognak havonta törlesztésként fizetni az adósok. A bankok óvatos megközelítése miatt – hacsak egy 12 hetes terhességet nem tudnak igazolni az igénylők – ennek a 74 ezer forintos havi törlesztés teljesíthetőségét fogják vizsgálni az igénylőknél.

Mindebből egyenesen következik, hogy megközelítően 200-220 ezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szüksége annak a házaspárnak, amely 10 millió forint Babavárót kíván felvenni.   

Fontos még, hogy a legtöbb bank alkalmazni fog egy minimálisan elvárt jövedelem szintet (várhatóan, bankonként eltérően 100-150 ezer forint között), mely alatt még csökkentett mértékben sem fognak az igénylőknek Babaváró hitelt jóváhagyni.

A hitelminősítés a bankok önálló felelőssége, a bankok egészen biztosan eltérő megközelítéseket fognak alkalmazni, ahogy teszik ezt ma is a személyi kölcsön és a lakáshitelek esetében is. Ebből adódóan természetes helyzet lesz, hogy ugyanaz a házaspár ’A’ banktól és ’B’ banktól eltérő maximális összegű Babaváró hitel felvételére kap lehetőséget. Így – bár a Babaváró kamata és törlesztési feltételei minden banknál azonosak – jelentős szerepe lesz annak, hogy az igénylők a bankok közötti eltérésekről, pontosabban a saját eltérő lehetőségeikről széles körben tájékozódjanak.

A jövedelem és az ebből származóan adható maximális hitelösszegen túlmenően az igénylőktől elvárt minimális életkor vonatkozásában is érdemi eltérések várhatók az egyes bankok hitelminősítésében.

Hogyan készülhetnek tudatosan a babaváró igénylésre az érdeklődők?

A jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják az igénylők hitelképességét. Két héttel a július 1-jei indulás előtt racionális felkészülés lehet az igénylők részéről meglévő folyószámla-hitelkeretük vagy hitelkártya-szerződésük lezárása abban az esetben, ha ezeket aktívan nem használják ki, vagy nincs feltétlenül szükség rájuk. Egy korábban aláírt, de soha ki nem használt 200 000 forintos hitelkeret – ami például a normál bankszámlához kapcsolódik – 5 százalékos beszámítással, azaz 10 ezer forinttal csökkenti az újonnan felvállalható hitelből adódó törlesztőrészletet. Egyszerűbben fogalmazva: egy 200 000 forintos folyószámla-hitelkeret több mint 1 millió forinttal csökkentheti a felvehető maximális Babaváró támogatás összegét!

A folyószámla-hitelkeret, a hitelkártya és minden egyéb, hitel jellegű kötelezettség áttekintése az alapos felkészülés elengedhetetlen részét képezheti a Babaváró támogatást igénylők számára.

Csak egyszer igényelhető!

A 10 millió forintos maximális Babaváró támogatás csak egyszer igényelhető. Ez azt jelenti, hogy ha ma egy házaspár csak 6 millió forintig hitelképes, és erre ír alá szerződést, akkor 2 év múlva – pénzügyi hátterének javulásával – a „maradék” 4 millió forintot nem fogja tudni megkapni.

A tét: 8,6 millió forint

A 10 millió forintos Babaváró teljes pénzügyi előnye – csupán a kamatmentességből adódóan – a legjobb személyi kölcsönökkel összehasonlítva 8,6 millió forint. Ennyivel alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg (egy gyermek születése esetén).

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
1
Hirdetés