Van veszélye a Babaváró hitelnek?

Van veszélye a Babaváró hitelnek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-08 Frissítve: 2022-06-13
 

A Babaváró hitel remek lehetőség a gyermekvállalást tervező fiatal házasoknak, hiszen a konstrukció az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, a futamidő végéig az is marad. Ráadásul a második és a harmadik babánál elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét! A kedvező pénzügyi lehetőségnek ugyanakkor feltételei vannak, amelyeket, ha nem teljesít a pár, elveszíthetik a további kamattámogatást, sőt, akár az addig igénybe vett támogatást egy összegben vissza is fizettethetik velük. A büntetőkamat pedig soha nem volt még olyan magas, mint most!

Az, hogy pontosan mennyit kell visszafizetnie a támogatási jogosultságot elveszítő fiatal párnak, illetve ezt követően milyen kamattal fizethetik tovább a Babavárót, az a hitel felvételekor érvényes referenciakamattól függ, ami bizony rekord magasságba szökött. Vagyis azok a fiatalok, akik idén júniusban vagy júliusban igényelnek Babavárót, extrém magas összegű „büntetésre” számíthatnak, amennyiben megszegik a jogosultsági feltételeket.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor lesz nagyon fontos a Babaváró kamata?

Az addig igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig a továbbiakban piaci kamatozással megy tovább akkor, ha

  • nem születik gyerek az igénylést követő öt évben;
  • a futamidő alatt megszűnik a pár mindkét tagjának magyarországi lakcíme;
  • a pár egyik tagjával sem él tovább a Babaváró kedvezménnyel érintett gyerek;
  • a pár az első öt évben elválik, és még nem született közös gyerekük.

Az addig igénybe vett támogatást nem kell visszafizetni, ám a hitel a továbbiakban piaci kamatozású lesz akkor, ha a párnak gyereke születik az első öt évben, ám ezt követően elválnak.

Milyen kamatot kell fizetnünk, ha megszűnik az állami támogatás?

A jogosultság elvesztése esetén fizetendő kamatot egy kormányrendelet szabályozza, eszerint más kamat vonatkozik arra az időszakra, amíg a pár igénybe vette a támogatást, valamint arra, amikor már elveszítették azt. Az előbbire az adott Babaváró hitel felvételekor érvényes referenciakamat 130 százaléka + 1 százalék lesz a kamat, míg az utóbbi időszakra a referenciakamat 130 százalékát 4 százalékponttal növelik, így kapjuk meg a fizetendő ügyleti kamatot. (A „büntetőkamat” mértéke 2022. április 29-én csökkent: előtte 2, illetve 5 százalékot adtak hozzá a referenciakamat 130 százalékához.)

Rekord magas lesz a júliusi referenciakamat

Az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett a Babaváró referencia kamata: akik júniusban vesznek fel Babaváró hitelt, azokra 5,87 százalékos, míg akik júliusban, azokra 6,94 százalékos referenciakamat vonatkozik, eszerint a támogatási időszakra 8,63 százalékos, illetve 10,02 százalékos ügyleti kamat kerül majd bele a szerződésükbe. Ahogy már korábban írtuk, a jogosultság elvesztését követő „büntetőkamat” még magasabb, +4 százalék, ami azt jelenti, hogy júniusi igényléssel 11,63 százalék, míg júliusi igényléssel 13,02 százalék lesz a piacivá átalakuló Babaváró kamata a futamidő végéig.

Ötlet
Amennyiben úgy alakul a dolog, hogy kénytelenek vagyunk piaci kamattal tovább fizetni a Babavárót, akkor mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e a piacon ennél kedvezőbb feltételekkel személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel, mert ha van, akkor egy hitelkiváltással akár jelentős összeget takaríthatunk meg.

Mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyerek?

Amennyiben nem születik gyereke 5 éven belül a fiatal párnak, akkor a Bankmonitor számításai szerint 3,8 millió, illetve 4,4 millió forintot kell egy összegben visszafizetniük attól függően, hogy idén júniusban vagy júliusban igényelték a Babavárót.  A hitel további törlesztőrészletei is jelentősen megemelkednek majd, a júniusban igénylőknek havi 88 200 Ft-ot, míg a júliusiaknak 95 000 forintot kell majd fizetniük 15 éven keresztül. (Az első öt évben havi 50 ezer forintos törlesztővel, valamint 20 éves futamidővel számoltunk.)

 

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés