Betöltés
loading

Babaváró hitel – változás a külföldi TB jogviszonnyal kapcsolatban!

A július elsejétől igényelhető Babaváró támogatással kapcsolatban a 3 éves TB jogviszonyra vonatkozó feltétel foglalkoztatta talán a legtöbb érdeklődőt. Sok kérdés a jogviszony utolsó 180 napos periódusára vonatkozott, ezen belül is a külföldi munkaviszony elfogadásának feltételeire.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, melyhez a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tőke elengedés is kapcsolódhat. A támogatásnak azonban számos speciális jogszabályban rögzített feltétele van. Ezek közül az egyik legtöbb kérdést a TB jogviszonnyal kapcsolatban kaptuk olvasóinktól.

A jogszabály alapján a házaspár egyik tagjának legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ráadásul ebből az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Mi fogadható el TB jogviszonyként?

 • Munkaviszony
 • Szövetkezeti tagság, amennyiben a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében közreműködik*
 • Szakképző iskolai tanulmányi jogviszony
 • Álláskeresési támogatás
 • Egyéni vállalkozó*
 • Társas vállalkozó*
 • Megbízási szerződés*
 • Egyházi szolgálati jogviszony*
 • Mezőgazdasági őstermelő*
 • Kisadózóként bejelentett személy*
 • Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
 • Más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozó személy

*A vastaggal szedettek az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.

Folyamatos akkor is a jogviszony, ha maximum 30 napos megszakítás van benne. Sőt, amennyiben felsőoktatási tanulmányainkat befejeztük és azt követően hat hónapon belül találtunk munkát, akkor az is elfogadható. Fontos azonban, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be.

A 3 év utolsó 180 napjára viszont jóval szigorúbb feltételek vonatkoznak, ott csak az alkalmazotti és vállalkozói jogviszony fogadható el.

Ha például 2 évvel ezelőtt elveszítettük a munkahelyünket, majd fél évig nem volt állásunk, de ezen időszak alatt kértünk álláskeresési támogatást, akkor megfelelünk a feltételeknek. (Amennyiben az állás elvesztését követően nem kértünk álláskeresési támogatást, akkor viszont csak 30 nap telhet el a két munkaviszony között.) Ám, ha a munkanélküli időszakból több mint 30 nap az elmúlt fél évben lett volna, akkor már nem igényelhetnénk Babaváró támogatást.

A jogértelmezés nem egységes, mind a mai napig változnak az egyes bankok által támasztott feltételek, elvárások. Az egyik ilyen eltérés volt a külföldi TB jogviszony megítélése. Volt olyan bank, amely az elmúlt 180 napra vonatkozóan elfogadta a külföldi munkaviszonyon alapuló TB-t is. Sajnos a helyzet megváltozott, jelenleg nem tudunk olyan pénzintézetről, amely megfelelőnek tekinti a külföldi munkavégzést ebből a szempontból.

Ez nem jelenti azt, hogy igazolt jövedelemként ne fogadnának el külföldi fizetést! Elképzelhető, hogy a házaspár egyik felének megvan az elvárt TB jogviszonya, a másik fél pedig külföldről igazolna munkabért.

Ez az állapot nem tekinthető véglegesnek, a konstrukció feltételei, a banki folyamatok még jelentős mértékben változhatnak.

Ha kíváncsi vagy, hogy megfelelsz-e a Babaváró támogatás feltételeinek, töltsd ki a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorát.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

  A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.