loading

Babaváró hitel – Változott a TB igazolás formája

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Július elsejét követően több fajta, különböző tartalmú TB igazolást kaphattunk. Sajnos nem mindegyik felelt meg a bankok elvárásainak, így önhibánkon kívül nehéz helyzetbe kerülhettünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Több eltérő tartalmú TB igazolást állított ki a lakóhely szerinti illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatal (korábban tévesen a NEAK szerepelt az igazolás kiállítójaként – a szerkesztőség) a Babaváró hitelt igényelni akaró pároknak, melyek közül nem mindegyik felelt meg a bankok elvárásainak. Emiatt több olvasónk is jelezte, hogy problémái akadtak a Babaváró támogatás igénylésekor. Az igazolási minta egységesítésre került, jelenleg már csak az új, mindenki által elfogadott mintát állítják ki a hivatalokban. Ha ezt a nyomtatványt kaptad meg, akkor nyugodt szívvel beadhatod a bankba Babaváró hitel kérelmedet.

Problémánk igazából akkor lehet, ha mi már korábban megkaptuk az igazolást, ekkor ugyanis még másik, nem megfelelő formanyomtatványt állítottak ki.

Elképzelhető, hogy emiatt beadott kérelmünk hiánypótlásra kerül és utólag kell beszereznünk a megfelelő tartalmú igazolást. Az egyes bankok gyakorlata eltérő, de láthatóan mindegyik próbálja minimalizálni a fent probléma miatt kérelmezőkre háruló nehézségeket. A pénzintézetek többsége például átveszi a nem megfelelő TB igazolással érkező igényléseket is, és utólagosan kéri a megfelelő dokumentumot. Sőt, több bank megpróbálja maga beszerezni a megfelelő nyomtatványt a hatóságoktól, így megkímélve minket az újabb sorban állástól.

Az biztos, hogy a megfelelő igazolás minden banknak kelleni fog, valószínűleg emiatt megnövekedhet a kérelmünk bírálati ideje is. Mivel dokumentációs problémák vannak, ezért akár a jogszabályban rögzített 10 napos bírálati határidő is átléphető.

Bankmonitor tipp

  • Ha még nem adtuk be igénylésünk győződjünk meg arról, hogy a megfelelő formanyomtatvány van-e birtokunkban.
  • Ha már beadtuk a kérelmet vegyük fel a kapcsolatot a bankkal, hogy a beadott kérelemmel minden rendben van-e. Ha nem megfelelő az igazolás, akkor informálódjunk a pótlás menetéről.