Betöltés
loading

Babaváró + jelzáloghitel-elengedés együtt? Tényleg szupergyorsan letudhatod a lakáshiteled

A párok jelentősen csökkenthetik hiteleiket a gyermekvállalással, hiszen július 1-től már a második gyermek megszületésekor is leírható 1 millió Ft a lakáshitel tartozásból, a harmadik gyermek után pedig 4 millió Ft-ot engednek el. Ehhez jön még hozzá a Babaváró támogatás gyermekek után járó hitelelengedése. A kettő kombinálásával egy 15 millió Ft-os, akár teljes egészében hitelből vásárolt ingatlan jelzáloghitele 5-6 év alatt lenullázható.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az egyértelmű, hogy aki manapság házat vagy lakást akar venni, annak bizony meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy lakáshitel nélkül nehezen fog boldogulni. Öröm az ürömben, hogy most alacsonyak a hitelkamatok, vagyis a bankok viszonylag kis összeget kérnek tőlünk azért, hogy használhatjuk a pénzüket.

Számszerűsítve: 10 millió Ft összegű lakáscélú hitelhez (250 000 Ft nettó családi jövedelem és 20 éves futamidő mellett) például változó kamatozással már 2,56%-os kamattal hozzá lehet jutni, így két évtized alatt alig 3 millió Ft-tal kell többet visszafizetni az eredeti hitelnél.

A változó kamatozású hitel hátulütője ugyanakkor, hogy kamatemelkedés esetén a hitel havi törlesztője hamar megemelkedik, ami kockázatot jelent. Ezért, aki biztosra akar menni, az választhat 5 és 10 éves, vagy akár végig fix kamatozású hitelt, ahol a kamatperiódus ideje alatt a kamatok, ezzel együtt pedig a havi törlesztők nem változhatnak.

Ennek azonban felára van: a példában szereplő 10 millió Ft-os hitel induló kamata 5 éves kamatperiódussal 3,75%, 10 éves kamatperiódussal pedig 4,44%, míg végig fix törlesztővel ugyanez 4,49%. (Erről te magad is meggyőződhetsz, ha számolgatsz kicsit a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.)

Ha magasabb a kamat, akkor nő a teljes visszafizetendő összeg is, a 20 évig végig fix kamatú hitelért például már 6,5 millió Ft-tal kell többet visszafizetni húsz év alatt. Ezért ha biztos vagy benne, hogy néhány év alatt vissza tudod fizetni, például a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedésnek köszönhetően a tartozásod nagy részét, érdemes megfontolnod, hogy ne végig fix kamatú, hanem mondjuk 5 éves kamatperiódusú kölcsönt vegyél fel. Hiszen, mire változhatna a kamat, jó eséllyel már kiszállsz az adósságból.

Babaváró hitel, mint önerő

A Babaváró támogatás esetében a kamatkedvezmény feltétele, hogy öt éven belül megszülessen az első gyermek, míg a második babánál a fennálló tartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a teljes fennálló adósságot elengedik. Tovább növeli a Babaváró előnyét, hogy az első és a második gyermek után 3 évre felfüggeszthető a törlesztés.

Például: 20 millió Ft-ért vásárolna a család ingatlant, ám ehhez egyáltalán nem rendelkeznek önerővel. Amennyiben megkapják a Babaváró hitel maximális összegét, akkor ezt önerőként felhasználva még 10 millió Ft lakáshitelt kell felvenniük ahhoz, hogy megvalósíthassák lakáscéljukat.

A két 10+10 millió Ft-os hitelhez nagyjából 230 000 Ft nettó jövedelem szükséges a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) korlát miatt. (Ez azt mutatja meg, hogy az igazolt nettő jövedelem alapján mekkora lehet a maximálisan bevállalható havi törlesztő.) Az alábbi táblázaton megnézheted, hogy Te mire számíthatsz most, illetve a július 1-et követő szigorítás után.

Amennyiben a három gyermek a 25., a 49. és a 61. hónapban születik, akkor a 10 millió Ft-os Babaváró hitelből kicsivel kevesebb, mint 1,1 millió Ft-ot kell visszafizetni. Ezzel együtt a második és a harmadik gyermek a jelzáloghitel-elengedést is „aktiválja”, az előbbi 1 millió Ft-tal, míg az utóbbi 4 millió Ft-tal csökkenti a tőketartozást, ami a 61. hónapra ezáltal 3 millió Ft alá csökkenhet.

Ekkor érdemes elgondolkodni majd azon, hogy mi a jobb: az eredeti futamidő végéig fizetni az alacsonyabb havi törlesztőket, vagy magasabb havi törlesztőt bevállalva gyorsabban letudni a hitelt. Ez utóbbi összességében mindenképp előnyösebb, ugyanis kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, így a fizetendő kamat egy részét megspórolhatjuk. Ha kíváncsi vagy a részletekre is, akkor ebben a cikkben számszerűsítettük is a két megoldás közötti különbséget.

Cikkünket 2019.06.14-én frissítettük.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • alapblog Semmi sem a régi

  2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →