Betöltés

Babaváró + jelzáloghitel-hitelelengedés együtt? Tényleg szupergyorsan letudhatod a lakáshiteled

szerző: Fülöp Norbert
2019-06-04

A párok jelentősen csökkenthetik hiteleiket a gyermekvállalással, hiszen július 1-től már a második gyermek megszületésekor is leírható 1 millió Ft a lakáshitel tartozásból, a harmadik gyermek után pedig 4 millió Ft-ot engednek el. Ehhez jön még hozzá a Babaváró támogatás gyermekek után járó hitelelengedése. A kettő kombinálásával egy 15 millió Ft-os, akár teljes egészében hitelből vásárolt ingatlan jelzáloghitele 5-6 év alatt lenullázható.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az egyértelmű, hogy aki manapság házat vagy lakást akar venni, annak bizony meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy lakáshitel nélkül nehezen fog boldogulni. Öröm az ürömben, hogy most alacsonyak a hitelkamatok, vagyis a bankok viszonylag kis összeget kérnek tőlünk azért, hogy használhatjuk a pénzüket.

Számszerűsítve: 10 millió Ft összegű lakáscélú hitelhez (250 000 Ft nettó családi jövedelem és 20 éves futamidő mellett) például változó kamatozással már 2,56%-os kamattal hozzá lehet jutni, így két évtized alatt alig 3 millió Ft-tal kell többet visszafizetni az eredeti hitelnél.

A változó kamatozású hitel hátulütője ugyanakkor, hogy kamatemelkedés esetén a hitel havi törlesztője hamar megemelkedik, ami kockázatot jelent. Ezért, aki biztosra akar menni, az választhat 5 és 10 éves, vagy akár végig fix kamatozású hitelt, ahol a kamatperiódus ideje alatt a kamatok, ezzel együtt pedig a havi törlesztők nem változhatnak.

Ennek azonban felára van: a példában szereplő 10 millió Ft-os hitel induló kamata 5 éves kamatperiódussal 3,75%, 10 éves kamatperiódussal pedig 4,44%, míg végig fix törlesztővel ugyanez 4,49%. (Erről te magad is meggyőződhetsz, ha számolgatsz kicsit a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.)

Ha magasabb a kamat, akkor nő a teljes visszafizetendő összeg is, a 20 évig végig fix kamatú hitelért például már 6,5 millió Ft-tal kell többet visszafizetni húsz év alatt. Ezért ha biztos vagy benne, hogy néhány év alatt vissza tudod fizetni, például a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedésnek köszönhetően a tartozásod nagy részét, érdemes megfontolnod, hogy ne végig fix kamatú, hanem mondjuk 5 éves kamatperiódusú kölcsönt vegyél fel. Hiszen, mire változhatna a kamat, jó eséllyel már kiszállsz az adósságból.

Babaváró hitel, mint önerő

A Babaváró támogatás esetében a kamatkedvezmény feltétele, hogy öt éven belül megszülessen az első gyermek, míg a második babánál a fennálló tartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a teljes fennálló adósságot elengedik. Tovább növeli a Babaváró előnyét, hogy az első és a második gyermek után 3 évre felfüggeszthető a törlesztés.

Például: 20 millió Ft-ért vásárolna a család ingatlant, ám ehhez egyáltalán nem rendelkeznek önerővel. Amennyiben megkapják a Babaváró hitel maximális összegét, akkor ezt önerőként felhasználva még 10 millió Ft lakáshitelt kell felvenniük ahhoz, hogy megvalósíthassák lakáscéljukat.

A két 10+10 millió Ft-os hitelhez nagyjából 230 000 Ft nettó jövedelem szükséges a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) korlát miatt. (Ez azt mutatja meg, hogy az igazolt nettő jövedelem alapján mekkora lehet a maximálisan bevállalható havi törlesztő.) Az alábbi táblázaton megnézheted, hogy Te mire számíthatsz most, illetve a július 1-et követő szigorítás után.

Amennyiben a három gyermek a 25., a 49. és a 61. hónapban születik, akkor a 10 millió Ft-os Babaváró hitelből kicsivel kevesebb, mint 1,1 millió Ft-ot kell visszafizetni. Ezzel együtt a második és a harmadik gyermek a jelzáloghitel-elengedést is „aktiválja”, az előbbi 1 millió Ft-tal, míg az utóbbi 4 millió Ft-tal csökkenti a tőketartozást, ami a 61. hónapra ezáltal 3 millió Ft alá csökkenhet.

Ekkor érdemes elgondolkodni majd azon, hogy mi a jobb: az eredeti futamidő végéig fizetni az alacsonyabb havi törlesztőket, vagy magasabb havi törlesztőt bevállalva gyorsabban letudni a hitelt. Ez utóbbi összességében mindenképp előnyösebb, ugyanis kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, így a fizetendő kamat egy részét megspórolhatjuk. Ha kíváncsi vagy a részletekre is, akkor ebben a cikkben számszerűsítettük is a két megoldás közötti különbséget.

Cikkünket 2019.06.14-én frissítettük.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
A Babaváró hitel feltételei és igénylésének menete 2020-ban
2020. 02. 15.

Érdekel a Babaváró hitel, és szeretnéd tudni, hogy jogosultak vagytok-e erre a támogatásra? Vagy belevágnátok, de nem tudjátok, miként kezdjetek hozzá az igényléshez? Összegyűjtöttük a Babaváró hitel igénylésének legfontosabb lépéseit....

Blogajánló
  • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

    Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.