Babaváró mint adósságrendező hitel? Milliókat érhet!

Babaváró mint adósságrendező hitel? Milliókat érhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-26
 

Könnyítenél a családi kassza terhein? Az akár 10 millió forint összegű Babaváró hitel a meglévő tartozások rendezésére is kiváló megoldás lehet. Ugyanakkor van néhány fontos tényező, amit mindenképpen tudnod kell, ha hitelkiváltásra, adósságrendezésre használnád fel a kamattámogatott kölcsönt. Beavatunk!

A Babaváró hitellel segítségével számos család valósította már meg különböző lakásterveit, fedezte az érkező baba kapcsán felmerülő költségeket, vagy éppen vásárolt új, tágasabb családi autót. Nem mindenki tudja azonban, hogy a kedvezményes konstrukcióval a meglévő hitelek havi törlesztőit is le lehet faragni.

A gyermek(ek) érkezése előtti időkben még inkább felértékelődik a spórolás szerepe, hiszen ilyenkor egyébként is számos költség üti fel a fejét. Ha tehát korábban hitelt vagy hiteleket vettünk fel, például lakáshitelt, személyi kölcsönt, esetleg rendelkezünk folyószámlahitellel, áruhitellel, akkor most tartósan enyhíthetünk a havi kiadásokon.

Hirdetés

Hirdetés

Akár több tehertől is megszabadulhatunk a Babaváróval

Egy vagy több hitelt is kiválthatunk tehát a Babaváróval, melynek eredményeképpen csökkenthetők a törlesztőrészletek, így a havi kiadások is. A hitel igénylésekor ráadásul nincs hitelbírálati vagy folyósítási díj, ami a hitelkiváltás költségét csökkentheti. Így a korábbi kölcsön végtörlesztési díjával kell csak számolni (ami rendszerint a hátralévő tartozás legfeljebb 1-2 százaléka). 

Igénylés előtt viszont érdemes egy bankfüggetlen szakértővel is konzultálni, hiszen a Babaváró hitel esetén kardinális eltérések vannak az egyes pénzintézetek feltételeiben, bírálati metódusában. Csak egyetlen releváns példával szemléltetve: a szabad felhasználás ellenére néhány banknál egyáltalán nem vehetjük fel a Babavárót hitelkiváltásra. (Legalábbis úgy, hogy a meglévő kölcsön törlesztőjével ne számoljon a bank a bírálat során).

Jó tudni
A Babaváró hitel 2023-as feltételeit korábbi cikkünkben foglaltuk össze, emellett kalkulátorunkkal villámgyorsan ellenőrizheted, hogy mennyi kölcsönre vagytok jogosultak a házastársaddal. Most pedig mutatjuk, mire érdemes odafigyelni és hogyan ajánlott elindulni.

Szabad felhasználás, vagy hitelkiváltás?

Tudvalevő, hogy a Babaváró szabadon felhasználható hiteltípus, ugyanakkor nyilatkozhatunk úgy a finanszírozó banknál, hogy hitelkiváltásra is fordítanánk az igényelt összeget. A bökkenők sora ott kezdődik tehát, hogy nem minden banknál működhet a dolog. 

Jelenleg a következő bankoknál tudunk Babavárót igényelni adósságrendezés vagy hitelkiváltás céljából:

  • OTP Bank;
  • Erste Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • K&H Bank;
  • CIB Bank;
  • UniCredit Bank.

A következő bankoknál nem tudunk kifejezetten korábbi tartozásunk rendezésére Babaváró kölcsönt igényelni, a felvett összeg ezek esetében szabadon felhasználható:

  • MKB Bank;
  • Takarékbank.

Fontos
Ki kell hangsúlyozni, hogy ez utóbbi két bank összeolvadásával május elején létrejön az MBH Bank. Ennek részeként jelenleg a Takarékbanknál már nem lehet Babavárót igényelni. A létrejövő új pénzintézet kínálata pedig eltérhet a korábbi két bankétól. Várni kell tehát azoknak, akik mindenképpen az MBH Banktól szeretnének kölcsönt igényelni.

A Bankmonitor által vizsgált 8 nagybank közül tehát jelenleg 6-nál használható fel hitelek kiváltására a kamattámogatott kölcsön, ám itt is további eltérésekkel találkozhatunk a pénzintézetek között. 

További fontos eltérések a bankok között

Van bank, amelyik kizárólag a saját hitelét engedi végtörleszteni, ám olyannal is találkozhatunk, ahol saját és idegen banki kölcsönöket egyaránt rendezhetünk a Babaváróból. Az előtörlesztés – vagyis, hogy csak a kölcsönünk egy részét fizetjük vissza a Babaváróból – egyik banknál sem működik. (Részleges törlesztés igénye esetén szabad felhasználású Babaváró hitelt kell igényelnünk, majd saját magunk fizethetjük vissza a kölcsön egy részét az adott pénzintézetnek.)

Eltérő továbbá, hogy melyik banknál, milyen típusú adósságokat tudunk rendezni: valahol csak jelzáloghitelt, míg máshol fedezetlen hiteleket (például személyi kölcsönt, autóhitelt) is kiválthatunk. 

Diákhitel vagy munkáltatói kölcsön egyik banknál sem váltható ki ezzel a konstrukcióval. Ilyen kölcsönök rendezésére is a szabad felhasználású igénylés célszerű, a Babaváró összegéből így saját magunk fizetjük vissza a tartozást.

A JTM maximális mértéke személyi kölcsön és babaváró esetén.

Ebben az esetben ugyanakkor a meglévő hitelek és a kamattámogatott hitel törlesztőrészletei összeadódnak, ami azért lehet problémás, mert igényléskor a JTM szabály alapján számítják ki, hogy a házaspár jövedelme elegendő-e ahhoz, hogy elbírja mindegyik kölcsön törlesztőrészletét.

A kimondottan hitelkiváltás céljából igényelt Babaváró kölcsön esetén a meglévő (kiváltandó) tartozás törlesztői már nem képezik a JTM számítás alapját, vagyis a kedvező, havi maximum 50 ezer forintos fizetnivalót már jóval könnyebben elbírhatja a család állandó bevétele. 

Mindezek mellett csak hab a tortán, hogy az sem mindegy, hogy a meglévő kölcsönben ki az adós, illetve az adóstárs. Van ugyanis bank, ahol csak akkor váltható ki Babaváróval a hitel, ha abban a Babavárót igénylő egyik fél szintén adósként szerepel.

Hitelkiváltás vagy adósságrendezési céllal igényelt esetben tehát fontos szem előtt tartani:

  • A hitelből csak végtörlesztés valósulhat meg, előtörlesztés nem, tehát csak olyan adósság váltható ki, amelynél a teljes tartozás nem több, mint a Babaváró hitel maximális, 10 millió forintos összege.
  • Ha a végtörlesztés után marad az igényelt kamatmentes hitelből, akkor arról a család szabadon rendelkezhet.
  • Egy hitelszakértő segítségével érdemes elindulni, hiszen először is meg kell róla győződni, hogy melyik banknál működhet az adott kölcsön kiváltása, illetve melyik bank az, amelyiknél a legvalószínűbb a pozitív elbírálás az adott élethelyzetben.

Ha számít az idő

Kérd a Babaváró szakértőinek díjmentes támogatását, ehhez a kalkulátoron keresztül küldd el az adataidat, tanácsadóink pedig ezt követően felveszik veled a kapcsolatot.

Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, akkor ismerd meg a kizárólag a Bankmonitornál elérhető gyorsított, online igénylést, amelynél a maximális, 10 munkanapon belüli folyósítás 2 napra rövidíthető.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés