loading

Babaváró törlesztés nélkül? Mikor nem kell fizetnünk a hitelt?

Kelemen Anita
szerző: Kelemen Anita

A legtöbben azért veszik fel a Babaváró hitelt, mert ingatlanfedezet nélkül, akár kamatmentes törlesztéssel juthatnak 10 millió forinthoz. Ám nem ez az egyetlen előnye a hitelnek. A baba születése után kérhető a törlesztés szüneteltetése, további gyermekek esetén pedig a tartozás egy része vagy egésze is elengedésre kerül. De pontosan mekkora kedvezményhez juthatunk, ha minden támogatási formát igénybe tudunk venni? Minden esetben jogosultak lehetünk a törlesztés felfüggesztésére a baba születése után? A Bankmonitor szakértői utánajártak!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ a cikkből:
– Mi a helyzet akkor, ha ikrek születnek?
– Mikor nem kell egy forintot sem visszafizetni a Babaváróból?
– Mi történik akkor, ha a család külföldre költözik?

A Babaváró hitel törlesztésének felfüggesztése akár többször is kérhető. Attól függ, hogy az igénylést követően hány gyermekünk születik, valamint hogy élünk e a szüneteltetés lehetőségével.

A hitel szüneteltetése

A törlesztés első öt évében a kamatmentesség automatikusan jár. Ha megszületik ezen időszak alatt az első baba, akkor pedig a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan marad.

Ami még egy nagy előnye a Babaváró hitelnek, az a törlesztés 3 éves szüneteltetése. Akár már a magzat 12 hetes korától kérhető, de maximum a baba születését követő 60 napig nyújtható be az igény. A törlesztés felfüggesztése fixen három évre szólhat, kevesebb nem igényelhető. A szüneteltetés maga opcionális lehetőség, tehát ha anyagi helyzetünk megengedi, akár fizethetjük tovább szünet nélkül is a hitelünket. Kérhetjük akár a hitel igénylésekor is, amennyiben már van egy legalább 12 hetes magzatunk.

Fontos, hogy a Babaváró hitel 3 éves szüneteltetése akkor kérhető, ha az első magzat  betölti a 12 hetes kort, vagy ha a baba megszületik a futamidő első öt évében!

A babaváró hitel szüneteltetését sokan moratóriumnak nevezik, azonban ezt ne keverjük össze a pandémia következtében bevezetett, minden hiteltípusra érvényes törlesztési moratóriummal!

Többször is kérhető a felfüggesztés

A fent említett szüneteltetésre a második baba érkezését követően is benyújthatjuk az igényünket, erre kétféle szabály létezik:

  • Ha az előző felfüggesztés már lejárt, akkor újabb három évre kérhetjük.
  • Ha az előző még tart, akkor a két szüneteltetés időtartama nem vonható össze. A második igénylésétől újra indul a három év, függetlenül attól, hogy az előzőből mennyi idő volt még hátra.

Tehát ha a második baba éppen három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen akár hat évig is eltarthat.

A hitel megszűnése a fennálló tartozás elengedésével

Harmadik gyermek érkezésével további szüneteltetés már nem kérhető, hiszen ez esetben a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Itt fontos tisztázni, hogy nem a teljes – akár 10 millió forint – hitelt engedik el, a már befizetett törlesztő nem jár vissza! A kedvezmény csak a jövőben esedékes fizetnivalókra vonatkozik.

Akár mind a 10 millió forint elengedésre kerülhet

Létezik egy speciális eset, amikor a teljes 10 milliós hitelösszegből egyetlen forintot sem kell visszafizetnünk. Ehhez mindenképp három gyermeknek kell születnie.

1. Ha az igényléskor már a pocakban van a baba, akkor kérhető a szüneteltetés, így egy havi törlesztőt sem kell megfizetnünk az első három évben.
2. Ha ezen időszak alatt születik a második baba is, a szüneteltetés meghosszabbítható.
3. Amennyiben a moratóriumi időszakban érkezik a családba a harmadik baba, akkor a teljes tartozás elengedésre kerül anélkül, hogy egy forintot is fizettünk volna a hitelbe.

Ugyanez a helyzet állhat fenn akkor is, ha ikrek születnek. Ikerterhesség esetén a szüneteltetés 5 évre kérhető, a harmadik babának ezen időszak alatt kell érkeznie, hogy a teljes tartozást átvállalja az állam.

Minden esetben jogosultak lehetünk a szüneteltetésre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha valami komplikáció lép fel, és vetélés történik, vagy ha halva születik a baba, akkor nem lehetünk jogosultak sem a kamatmentességre, sem a szüneteltetésre. Ez nem így van, hiszen a jogszabály szerint a legalább 12 hetes magzat vetélése vagy a halva születést követően is benyújtható a kérelem a szüneteltetésre és a kamatmentesség, illetve további gyermekek esetén a hitelelengedés is jár.

Elveszíthetjük azonban a kedvezményeket, így a törlesztési szüneteltetés lehetőségét (is) abban az esetben, ha a pár egyik tagja sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. Tehát, ha csak a férj vagy a feleség él külföldön, az még nem jelent alapvetően problémát, de ha mindketten kiköltöznek, és állandó lakcímmel be is jelentkeznek, akkor a Babavárót normál piaci hitelként kell tovább fizetniük, mégpedig mindenféle támogatás és szüneteltetés nélkül.

Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy a Te esetedben mikor kérhető a szüneteltetés, és összesen milyen kedvezményeket tudsz igénybe venni, kérd szakértőink segítségét a következő kalkulátor kitöltésével. Ha pedig nagyon gyorsan felvennéd a Babavárót, válaszd a “Gyorsított online Babaváró Hitelt”.