Betöltés
loading

Balatoni nyaraló céges hitelből?

Már nem feltétlenül lehetetlen az az elképzelés, hogy cégünk fő tevékenysége mellett más vizekre is elkalandozzunk és – magánszemélyként is vonzó – befektetésként balatoni nyaralót vásároljunk. Amit aztán turistáknak kiadhatunk, adott esetben mi magunk is használhatunk. Ja, és a lényeg! Mindezt céges hitelből.

Lehetetlen?

Jól szét kell nézni ugyan a bankpiacon, de már nem lehetetlen az az elképzelés, hogy cégünk tevékenységétől teljesen független beruházáshoz kapjunk banki hitelt – legyen szó akár egy balatoni apartman ház vásárlásról is.

Jó hír, hogy egyre több alkalommal tapasztalunk banki hitelezési nyitottságot arra, hogy kívánságunkat ne a drágább, csak alacsonyabb összegben és feltétlenül plusz ingatlan fedezetet igénylő szabadfelhasználású hitel formájában, hanem a jóval kedvezőbb feltételekkel, nagyobb összegben és hosszabb futamidőre rendelkezésre álló beruházási hitellel váltsuk valóra.

Mi kell ehhez?

A kerítés még most sincs kolbászból, több feltételnek is eleget kell cégünknek tennie ahhoz, hogy ténylegesen hozzájussunk a hitelhez, amiből az kinézett Balaton parti apartmant meg tudjuk vásárolni.

Nulladik feltételként

szeretnénk említeni a szükséges önerő rendelkezésre állását. Hiszen önerőre akkor is szükségünk lenne, ha a hitelt magánszemélyként és nem céggel szeretnénk felvenni. Az általános önerő mérték elvárás 25-30% közötti szinten mozog, attól függően, hogy milyen biztosítékot tudunk/akarunk a hitel mögé a megvásárolt ingatlanon felül biztosítani.

Érdemes elgondolkoznunk az addicionális ingatlan fedezet kérdésén, hiszen a pluszban nyújtott ingatlan fedezetről nem kell lemondanunk a hitel teljes futamidejére, létezik olyan megoldás, amikor a hiteltörlesztés bizonyos szintjénél – mondjuk, amikor elértük az induló 25%-os önerő helyett már a 30%-os önerő mértéket, – az ingatlant automatikusan kiengedi a bank. Ami egy 100-120 m Ft-os hitel esetében már az első éves törlesztő részlet kifizetését követően bekövetkezhet.

Arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy a kiengedés feltétele már a banki hitelszerződésünkben pontosan rögzítve legyen!

Cégünk alapvető hitelezhetőségét

a rendelkezésre álló önerőn túl a fő tevékenység által éves szinten megtermelt profit határozza meg. Azaz, mennyi pénzünk marad szabadon a hiteltörlesztésre, miután a működéshez szükséges minden költséget, illetve egyéb kötelezettséget kifizettünk. Ha már rendelkezünk hitellel, akkor a meglévő kötelezettségeink közé kell sorolnunk az ahhoz kapcsolódó éves tőke és kamatfizetési költséget is, ezt ne felejtsük el!

Adott hitelnagysághoz mekkora profit szükséges?

Nem elég, hogy megmaradó profitunk egy az egyben fedezze a hitel éves törlesztési kötelezettségét, egy +30%-os biztonsági tartaléknak azon felül még rendelkezésre kell állnia. Ez az óvatosság a bankok részéről azért van, hogy a nem várt negatív események (árbevétel csökkenés, költség növekedés) bekövetkeztekor is biztonsággal tudja fizetni a cég a felvett hitelt.

Orientációként készítettünk egy grafikont arról, hogy az ingatlan vásárláskor alkalmazott 10 éves futamidő mellett adott hitelnagysághoz mekkora profittal kell rendelkeznie egy cégnek:

Ha szeretnéd pontosan megtudni, hogy a Te céged mekkora hitelfelvételre alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mennyi hitelt kaphat céged?
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Nincs jó hírünk
Sikeres kalkuláció!
A céged által maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

 

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

    A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.