Betöltés

Balatoni nyaraló céges hitelből?

szerző: Csányi Franciska
2018-07-25

Már nem feltétlenül lehetetlen az az elképzelés, hogy cégünk fő tevékenysége mellett más vizekre is elkalandozzunk és – magánszemélyként is vonzó – befektetésként balatoni nyaralót vásároljunk. Amit aztán turistáknak kiadhatunk, adott esetben mi magunk is használhatunk. Ja, és a lényeg! Mindezt céges hitelből.

Lehetetlen?

Jól szét kell nézni ugyan a bankpiacon, de már nem lehetetlen az az elképzelés, hogy cégünk tevékenységétől teljesen független beruházáshoz kapjunk banki hitelt – legyen szó akár egy balatoni apartman ház vásárlásról is.

Jó hír, hogy egyre több alkalommal tapasztalunk banki hitelezési nyitottságot arra, hogy kívánságunkat ne a drágább, csak alacsonyabb összegben és feltétlenül plusz ingatlan fedezetet igénylő szabadfelhasználású hitel formájában, hanem a jóval kedvezőbb feltételekkel, nagyobb összegben és hosszabb futamidőre rendelkezésre álló beruházási hitellel váltsuk valóra.

Mi kell ehhez?

A kerítés még most sincs kolbászból, több feltételnek is eleget kell cégünknek tennie ahhoz, hogy ténylegesen hozzájussunk a hitelhez, amiből az kinézett Balaton parti apartmant meg tudjuk vásárolni.

Nulladik feltételként

szeretnénk említeni a szükséges önerő rendelkezésre állását. Hiszen önerőre akkor is szükségünk lenne, ha a hitelt magánszemélyként és nem céggel szeretnénk felvenni. Az általános önerő mérték elvárás 25-30% közötti szinten mozog, attól függően, hogy milyen biztosítékot tudunk/akarunk a hitel mögé a megvásárolt ingatlanon felül biztosítani.

Érdemes elgondolkoznunk az addicionális ingatlan fedezet kérdésén, hiszen a pluszban nyújtott ingatlan fedezetről nem kell lemondanunk a hitel teljes futamidejére, létezik olyan megoldás, amikor a hiteltörlesztés bizonyos szintjénél – mondjuk, amikor elértük az induló 25%-os önerő helyett már a 30%-os önerő mértéket, – az ingatlant automatikusan kiengedi a bank. Ami egy 100-120 m Ft-os hitel esetében már az első éves törlesztő részlet kifizetését követően bekövetkezhet.

Arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy a kiengedés feltétele már a banki hitelszerződésünkben pontosan rögzítve legyen!

Cégünk alapvető hitelezhetőségét

a rendelkezésre álló önerőn túl a fő tevékenység által éves szinten megtermelt profit határozza meg. Azaz, mennyi pénzünk marad szabadon a hiteltörlesztésre, miután a működéshez szükséges minden költséget, illetve egyéb kötelezettséget kifizettünk. Ha már rendelkezünk hitellel, akkor a meglévő kötelezettségeink közé kell sorolnunk az ahhoz kapcsolódó éves tőke és kamatfizetési költséget is, ezt ne felejtsük el!

Adott hitelnagysághoz mekkora profit szükséges?

Nem elég, hogy megmaradó profitunk egy az egyben fedezze a hitel éves törlesztési kötelezettségét, egy +30%-os biztonsági tartaléknak azon felül még rendelkezésre kell állnia. Ez az óvatosság a bankok részéről azért van, hogy a nem várt negatív események (árbevétel csökkenés, költség növekedés) bekövetkeztekor is biztonsággal tudja fizetni a cég a felvett hitelt.

Orientációként készítettünk egy grafikont arról, hogy az ingatlan vásárláskor alkalmazott 10 éves futamidő mellett adott hitelnagysághoz mekkora profittal kell rendelkeznie egy cégnek:

Ha szeretnéd pontosan megtudni, hogy a Te céged mekkora hitelfelvételre alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mennyi hitelt kaphat a cégem?

step-1
Cég/tulajdonos/ügyvezető aktív KHR/BAR listán szerepel?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A megadottak alapján a következő hitelkerettel számolhatsz*:
 • Működési hitel 1-2 éves futamidővel:
  - millió Ft
 • Beruházási hitel 7-10 éves futamidővel:
  - millió Ft
Add meg az adataidat és mi segítünk!
 • Megmutatjuk, hogyan javíthatod hitelképességed
 • Hogyan kaphatod meg a hitelt
 • Segítünk eligazodni, és gyorsan elindítani a hitelkérelmedet
*A számítás nem minősül ajánlattételnek, csak a megadott adatok alapján, piaci tapasztalataink szerint becsültünk. Pontos számokhoz teljes körű hitelminősítés szükséges. Add meg az adataid, és elkészítjük neked.
Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

 

 

 

 

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.