Betöltés

Banki szolgáltatások, melyekről nem biztos, hogy hallottál! (1. rész)

szerző: Singer Zoltán
2019-01-10

A hitelezésen és a betétgyűjtésen kívül mivel foglalkoznak még a bankok? Bizony előfordulhat, hogy olyan szolgáltatásokat lehetne érdemes igénybe venned, melyekről azt sem tudtad, hogy náluk elérhető. Segítünk eligazodni az információs dzsungelben, és megmutatjuk, milyen lehetőségeid adódnak, ha bankszámlád, betéti vagy hitelkártyád, esetleg személyi kölcsönöd vagy lakáshiteled van valamelyik pénzintézetnél, de akkor is, ha még egyikkel sem rendelkezel.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.
A magyarok többsége kétségtelenül a hitelezéssel és a számlavezetéssel tudná jellemezni a kereskedelmi bankok működését. A legtöbb hitelintézet azonban sok egyéb tevékenységgel is foglalkozik, melyek ugyan nem az elsődleges feladataik közé tartoznak, mégis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ügyféligényeknek ilyen szempontból is megfeleljenek. A teljesség igénye nélkül veszünk néhány példát, hogy bemutassuk ezt a világot. 2 részből álló cikksorozatunk 1. része következik!

A hitelintézetek elsősorban a passzív (például betétgyűjtés) és az aktív (például hitelezés) bankügyletekből szerzik a bevételeik nagy részét. Azonban ennél jóval sokrétűbb a forrásszerkezet, melynek részét képezik többek közt az úgynevezett semleges bankügyletek is.

Ezek bemutatását először olyan tevékenységgel kezdjük, ami a számlavezetéshez is kapcsolódik, ennek ellenére a semleges ügyletek körébe sorolható. Nevezetesen a belföldi és a külföldi pénzforgalom lebonyolításáról van szó. A pénzforgalmi tevékenységekből, amilyenek például az átutalási megbízások is, a bankoknak jutalékuk keletkezik, míg a deviza- és a valutaváltásból az eladási és a vételi árfolyamok közti marzsból profitálnak. A valutaváltási művelet az ügyfelek szempontjából korántsem a bankoknál a legolcsóbb, sokkal inkább a pénzváltóknál találhatod meg a számításodat, amennyiben valutaváltáson töröd a fejedet!

A következő a sorban a széfszolgáltatás és a letételhelyezés lehetősége. Széfszolgáltatást leggyakrabban úgy tudsz igénybe venni, ha bankszámlád van egy olyan bankfiókban, amelyikben van trezor. Nyilván, ehhez új bankszámlát csak akkor kell nyitnod, ha még nincs az adott banknál folyószámlád. A széfszekrényben kapsz egy rekeszt, melyben havidíjért cserébe bármilyen értéket tárolhatsz. A folyószámlára jellemzően azért van szükség, hogy a bank le tudja róla vonni (terhelni) a széfszolgáltatás költségét.

A letételhelyezés ettől eltérő, úgynevezett letéti számláról van szó. Az itt elhelyezett összeget a bank az ügyfél számára elkülöníti, és az egyenlegét csak az előre meghatározott módon, a megkötött szerződés alapján és a szerződésben olvasható feltételek teljesülése esetén lehet felhasználni. Leggyakrabban közjegyzők, ügyvédek, végrehajtók a rájuk vonatkozó jogszabály szerint használják ezt a számlatípust, melyen az ügyfeleik pénzét helyezik el. A felsoroltak minden ügyfelének külön alszámlákon kezeli a pénzét a pénzintézet.

Egy pénzintézetbe betérve lehetőséged van önkéntes nyugdíjpénztári számla megnyitására is. Ha létezik az adott hitelintézetnél saját bankcsoporton belüli nyugdíjpénztár, akkor a pénzintézet azt forgalmazza, és náluk csak ezt tudod megkötni, a konkurens ajánlatokat viszont nem.

Hasonló az elv az Egészség- és Önsegélyező Pénztárak esetében is. Ha van pénzintézeti csoporton belüli termék, akkor azt forgalmazzák. Elvétve fordul/fordult elő, hogy egy-két bank saját Egészség- és Önsegélyező Pénztár hiánya miatt egyedi megállapodás alapján forgalmaz egy bankcsoporton kívüli lehetőséget.

A bankok minden ügyfélnek kínálnak befektetési lehetőségeket, értékpapírokat is. A legtöbb esetben az így elérhető termékek köre nem ugyanaz a lakossági, a prémium és a privát banki ügyfélkörben. A pénzintézetek számára presztízsnövelő tényező a prémium és privát banki szegmens bankok közötti versenye.

A pénzintézetek az ügyfelek megszólítása és az ebben rejlő lehetőségek kiaknázása miatt folyamatosan új befektetési és egyéb lehetőségeket vonhatnak be az elérhető termékek körébe. Sok lehetőség általában a normál lakossági ügyfelek számára is előbb-utóbb elérhetővé szokott válni, ezért érdemes lehet Neked is nyitott szemmel járnod, hogy észrevedd a lehetőségeket! Néhány banknál a befektetésed mellé portfólió kezelést és befektetési tanácsadást is igényelhetsz, ha nem saját magad szeretnéd kezelni a megtakarításaidat.

Jövő héten folytatjuk a 2. résszel, addig is próbáld ki portfóliótervezőnket, és igényelj személyre szóló pénzügyi tanácsadást! Amennyiben a nyugdíjcélú megtakarítások érdekelnek, töltsd ki az alábbi nyugdíj kalkulátorunkat!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nincs már sok idő a kötelező adategyeztetésre

2019. 10. 30.

A kötelező adategyeztetés határideje október végével lejár. Még mindig sok lakossági és vállalati ügyfélnek kellene elvégeznie ezt a hét hátralévő részében, enélkül ugyanis számlájuk zárolásra kerül. Azoknak szükséges megjelenni a...

Blogajánló

 • alapblog

  Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt!

  A turizmus riasztó bővüléséről már többször volt szó, ebből, mint látható a régiónk sem marad ki. Azt talán meglepetés lehet, hogy ilyen magasan Prága vezeti... The post Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.