Betöltés

Bankkártya vagy internetes fizetés? (PayPass vs. PayPal)

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-31

A technika vívmányai mára átszövik a mindennapjainkat: bankkártyával fizetünk a boltban, netbankon keresztül utaljuk a számláinkat, interneten keresztül vásároljuk meg a kiválasztott terméket. A sok újdonságnak sokszor nagyon hasonló nevet adnak. Ez nincs másként a PayPass és a PayPal esetén sem. Mindkettőt fizetésre lehet használni, de nem mindegy, hogy hogyan! Nézzük, mit takar a két elnevezés!

Bankkártya kontra internetes fizetés

Először is különítsük el a két fogalmat. A PayPass-szal találkozhatunk gyakrabban, ez valamelyest ismertebb is a kártya használók körében, így kezdjük ezzel az elnevezéssel. Érintés nélküli fizetésre használhatod az ilyen kártyákat, az erre alkalmas kártyaelfogadóknál.

A PayPal-lal ezzel szemben főként az interneten találkozunk. Alapvető funkciója az interneten való biztonságos és egyszerű fizetés volt, de azóta jócskán bővült a szolgáltatási köre.

Másodjára pedig nézzük részletesebben, mit tudnak ezek a szolgáltatások

PayPass

Ilyen felirattal leginkább bankkártyákon, kártyaelfogadó helyek (boltok) bejáratánál, vagy magán a kártyaterminálon találkozhatsz. Jelentése pedig az, hogy az adott eszköz (kártya, vagy terminál) képes az érintés nélküli fizetésre. Korábban a kártyák két módon voltak alkalmasak a vásárlásra: vagy a chip leolvasása érdekében bedugták a kártyát, vagy a mágnescsíkot leolvasva lehúzták a terminálon. Az érintés nélküli fizetés esetében viszont a kártya nem kerül fizikális kontaktusba a kártyaelfogadó hellyel. Tehát ilyen esetben ki sem kell adni a kezünkből a kártyánkat. Sőt!

5.000 forint alatti tételeknél még PIN kódot sem kérnek a terminálok. Elég csak közelítenünk a kártyánkat a kártyaterminálhoz, és már ki is fizettük a reggeli kávénkat. És mi történik 5.000 forint felett? Ugyanúgy fizethetünk érintés nélkül, ám ilyenkor mindenképpen meg kell adnunk a PIN kódunkat. Jó tudni, hogy a PayPass a MasterCard megoldása az érintés nélküli fizetésre, a VISA-nál ugyanezt payWave-nek nevezik.

PayPal

Korábban csak internetes fizetésre volt alkalmas a PayPal. Ma már egyre több mindenre lehet használni. Működési elvét tekintve hasonlít egy bankszámlára: a PayPal vezet nekünk egy számlát, és az ezen lévő összegeket elkölthetjük, vagy elutalhatjuk. Akár a bankkártyánkat (mind hitel- mind betéti kártyánkat) is regisztrálhatjuk a PayPal-on, és így már ingyen fizethetünk is vele a szolgáltatás segítségével. És miért érdemes PayPal-on keresztül fizetni, és nem bepötyögni a kártya adatainkat a neten? A válasz a biztonság!

A PayPal beékelődik közém és az eladó közé. Így nem kell mindenkinek megadnom a kártyaadataimat, elég belépnem a PayPal-ba és máris fizethetek. 

De nem csak vásárlásokra használható! A PayPal számlák között ingyen utalhatunk (de akár normál – nem PayPal – bankszámlára is utalhatunk díj ellenében). Ha üzlettulajdonosok vagyunk, mi is lehetünk PayPal elfogadó üzlet, így a vevők nálunk is használhatják ezt a szolgáltatást. 

Amióta létrejött a PayPal sokat fejlődött. Például azóta már nem csak online, hanem offline (fizikai) boltoknál is lehet fizetni PayPal-lal, arról nem is beszélve, hogy mára már egy előre feltöltött PayPal bankkártyát is lehet igényelni, és okos telefonra is letölthető alkalmazással rendelkezik. A fejlődés megállíthatatlan! 

Reméljük, most már mindenki eligazodik a fizetési rendszerek világában. A PayPal és a PayPass kényelmi szolgáltatásai is kihasználhatók mind a bankkártyák, mind a hitelkártyák körében. Ebben esetében ráadásul kártyás vásárlásainkat visszatérítéssel is jutalmazhatják! Ne habozz hát, hogy -egy megfelelőt keress magadnak! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

5 Hozzászólás

 1. Hajas Judit

  Tehát van egy bankszámlám, regisztrálok a pay pal-ra. Ott is keletkezik egy számlaszámom. erre a számlaszámra tehetek fel pénzt az eredeti bankszámlámról. Végül a pay pal-ról fizetek, ha vásárolni akarok. Így van?

 2. Lina

  Az lenne a kérdésem,hogy a pay passnál,ha 5000 alatt nem kér pin kódot,akkor bárki használhatja a bankkártyát?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Lina,

   Amennyiben az 5 ezer forintos összeghatárig fizet, lényegében bárki használhatja. Ha a biztonsági kockázat aggasztja, olvassa el a témában íródott cikkünket, illetve a visszaélésekre vonatkozó szabályokat.

 3. editeva

  Ha ket online szamlam van Pay Pal es Skrill mindkettohoz tarsithatok egyazon bankszamlat illetve bankkartyat?

 4. Barua Natália

  Tehát van egy bankszámlám, regisztrálok a pay pal-ra. Ott is keletkezik egy számlaszámom. erre a számlaszámra tehetek fel pénzt amennyit akarok az eredeti bankszámlámról. Végül a pay pal-ról fizetek, ha vásárolni akarok. Így van? pay pal kártya kell a fizeteskor vagy nem ? forintot atváltja a paypal?jó a forint alapú folyószámla?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit rémálmok

  „Ez a bürokratikus rémálom el fog múlni, itt élek évek, évtizedek óta, nem hiszem, hogy kitoloncolnak a Brexit után” – így gondolkodik sok, Dél-Spanyolországban élő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.