Betöltés

Befektetés: könnyedén leküzdhető a török veszedelem

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-21

Péntek éjjel puccskísérlet zajlott Törökországban, de a kormánynak sikerült megtartania pozícióját, ezzel megerősítve hatalmát. Népszerűségük lévén a befektetési alapokon keresztül mi is megérezhetjük a török eseményeket. Ezért is néztük meg, hogy van aggodalomra okunk vagy sem?

Befektetőként kell tartanom a török puccskísérlet következményeitől?

Az utóbbi években a befektetési alapok népszerűvé váltak a lakosság körében, így ha mi is rendelkezünk velük, akár tudtunkon kívül is könnyen összefuthatunk török befektetésekkel. Előfordulhat, hogy az alapot kezelő szakember úgy döntött, török papírok közül is válogat. A néhány éve slágernek számító abszolút hozamú alapok szinte bármilyen eszközbe fektethetnek, ha abban vonzó lehetőséget látnak, így megeshet, hogy török deviza, kötvény, de részvény is van az általuk tartott alapban.

Az alacsonyabb kockázatot hordozó kötvényalapoknál is összefuthatunk török befektetésekkel, különösen akkor, ha az alapkezelő jó lehetőséget látott az országban. Találunk néhány olyan részvényalapot is a magyar piacon, mely célzottan csak török eszközbe fektet, ezek már nagyon kockázatos kategóriába tartoznak, így nem árt óvatosnak lenni velük.

A török kitettséggel rendelkező részvényalapok átlagosan az év eleje óta mintegy 15%-ot hoztak, az egy éves visszatekintő hozamuk azonban – 4 és -7% körül mozog és az indulásuktól eltelt évek során évről-évre igen nagy változékonyságot mutattak. Ez alapján jól látható, hogy a török piac komoly kockázatot hordoz, így tényleges teljesítményét csak kellően hosszú távon tudjuk értékelni.

torokkep160720

Remélhetőleg azzal nem kell számolnunk, hogy a puccskísérlet közvetlen hatására befektetésünk értéke hosszú távon csorbát szenvedne, de az országot övező bizonytalanság miatt jelentős kockázattal szükséges számolnunk. Ha így gondolkodunk, ebbe belefér az is, hogy átmenetileg 5-10%-kal egyik, vagy másik irányba változik befektetésünk értéke.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hatalom átvételi kísérlet Törökországban

Péntek éjszaka puccskísérletet hajtottak végre a jelenlegi török vezetés ellen, azonban szombaton már rendeződni látszott a helyzet és Erdogan török kormányfő hatalmon tudott maradni. A katonai akciót mind az amerikai, európai és orosz vezetés elítélte. A pozitív tény ellenére, hogy maradt az eredeti politikai irányítás, az eset veszélyeztetheti az ország politikai stabilitását, illetve a gazdaságra (például turizmus) is kedvezőtlen hatásokat fejthet ki. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a politikai nyugtalanság nem szokatlan az ország életében, az utóbbi években is jellemző volt, néha nyugalmasabb időszakokkal tarkítva.

A befektetők joggal fordulhatnak el az országtól, ha nem javul a helyzet, hétfőn már látszott is egyes befektetői csoportok pánikszerű eladása. A török fizetőeszköz, a líra is mintegy 5%-os gyengüléssel reagált a dollár ellenében puccskísérlet hírére. Ahogy az lenni szokott a török részvényeket is adni kezdték hétfőn, a tőzsde mintegy 5,5%-os csökkenést mutatott, de kedden és szerdán már enyhülés következett.

A szakértők vegyesen fogadták a Törökországból érkező híreket, alapvetően aggasztónak tartották, hogy egy modern államban hasonló hatalom-átvételi kísérlet zajlott le. Rövid távon az események hatására politikai átrendeződés nem várható, de a fennmaradó bizonytalanságnak hatása lehet a gazdaság kilátásaira, például a turizmus csökkenése, és a befektetők pénzének kiáramlása miatt.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.