Betöltés

Befektetések a forint árnyékában

szerző: Singer Zoltán
2018-07-16

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos esetben befolyásolja a forint árfolyama, de vannak olyan példák is, ahol a befektetés teljesítményére nincs hatással.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Teljesen szabad kezünk van abban, hogy a befektetéseinkkel forintban vagy más pénznemben szeretnénk jó hozamokat elérni. Nagy annak a jelentősége, hogy milyen devizában tudunk megtakarítani, miben érkezik a jövedelmünk. Ha forintot szeretnénk elkölteni, akkor az euróban vagy a dollárban megvásárolt befektetésünk forintgyengülés esetén átmenetileg többet ér, forinterősödés hatására viszont időlegesen veszít értékéből. Amennyiben forintért vásárolt befektetések vannak a birtokunkban, a forint árfolyamának változása a legtöbb esetben közvetlenül nem érint bennünket.

A befektetés hozama két részből tevődik össze: egyrészt a mögöttes termék árfolyamának alakulásából, másrészt devizakitettség esetén a forint árfolyamváltozásából. Fontos, hogy kisebb, rövid távú hatások nem számítanak, ugyanis az ajánlott befektetési időtáv jellemzően több év. A forint erősödése vagy gyengülése pénzügyileg akkor válik számunkra húsba vágóvá, amikor eladjuk befektetésünket.

Egy példával élve, ha az utóbbi időszakban a dolláros befektetésünk hozama 5% volt, és eközben a forint 4%-ot gyengült, akkor átmenetileg 9%-kal többet ér papíron a befektetésünk (5%+4%=9%). Ha most nem adjuk el a befektetésünket, ez az eredmény bármerre változhat. Ha ugyanebben az időszakban a dolláros befektetésünk 5%-os hozama mellett bekövetkezne egy 3%-os forinterősödés, akkor papíron időlegesen csak 2%-kal érne többet a befektetésünk (5%-3%=2%).

Említésre méltó, hogy a folyamatos, hosszan tartó forintgyengülés hatása megjelenhet az inflációban. Az importáló cégek több forintért jutnak hozzá a külföldi árukhoz, ami áremelést okoz, és máris a bőrünkön érezzük a drágulást. Az emelkedő infláció miatt hozamunk csökken, ezért célszerű a várható inflációnál magasabb hozamú befektetésben tartani pénzünket.

A fenti esetet szemléltetendő, ha 100 Ft-ért fektetünk be, akkor évi 5%-os hozam mellett 1 év múlva 105 Ft-ot kapunk vissza. Várhatóan 3% körüli infláció lesz ebben az időszakban, ezért az 5%-os hozamunkból levonva a 3%-os inflációt már csak 2%-os reálhozammal számolhatunk (5%-3%=2%). A példa szerint 1 év alatt gyakorlatilag 2%-ot nyertünk a befektetett pénzünkön.

Lakossági állampapírok

Legfőbb célunk kockázatmentesen minél jobb hozamok elérése. Erre kiválóan alkalmasak a lakossági állampapírok, mert kedvező kamatozás és feltételek mellett érhetőek el. A lakosságnak szánt állampapírok forintban és euróban vásárolhatóak meg. A forintárfolyam akkor nem érdekes számunkra, ha forintért vásárolt állampapírjaink vannak (és forintban keletkeznek a kiadásaink). Ha azonban külföldi munkavállalóként euróban kapjuk a jövedelmünket, vagy arra spekulálunk, hogy az állampapír lejáratakor a forint a jelenleginél gyengébb lesz az euróhoz képest, akkor az eurós állampapírokat érdemes megvennünk. Utóbbi esetben a kamatokon felül a forintgyengülés áldásos hatását is élvezhetjük.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Befektetési jegyek

Típustól függetlenül találunk forint és külföldi pénznemű befektetési jegyeket is. Sok befektetési alap rendelkezik devizakitettséggel, ennek mértéke alaponként változó. Minden befektetési alapnak más a befektetési politikája. Ez tartalmazza, hogy az adott alap milyen eszközökbe milyen arányban fektethet. A befektetési alap portfóliómenedzsere kezeli az alapban elhelyezett pénzünket. Ő dönti el, hogy mikor mely pénzügyi eszközöket vásárolja meg, hogy feltöltse az alapot befektetésekkel. Azt is ő dönti el, hogy az alap mikor és mekkora devizakockázatot vállaljon. Abszolút hozamú alapok esetén az alap menedzserének jellemzően van lehetősége a forint (vagy bármilyen más deviza) erősödésével és gyengülésével is hozamot elérni, a befektetési politika kevésbé korlátozza a lehetőségeit.

Részvények

A cégek bevételeik egy részét külföldön is szerezhetik. Az exportáló cégeknek a forint gyengülése kedvező, ennek hatására a forintban számított bevételük nő; a forinterősödés pedig kedvezőtlen, a bevételük csökken. Az importáló cégeknek a fentiekkel ellentétben természetesen az erősebb forint a jó hír, a gyenge pedig a rossz. A tőzsdei részvényárfolyamra azonban a forint árfolyamának alakulása nincsen közvetlen hatással. Sok függ attól, hogy a cég eredményére és többi pénzügyi mutatójára mi volt az előzetes várakozás, valamint a cég gondoskodott-e a forintárfolyam változásának részleges vagy teljes kivédéséről. A meglepetésszerű pozitív eredmény a cég részvényeinek árfolyamára jótékony hatással van.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.