Betöltés

Befektetések rejtett költségei

szerző: Bankmonitor
2016-09-06

Az értékpapírszámla vezetésének esetleges díja senkit sem ér váratlanul. Bizonyos költségeken azért elgondolkozunk a számlakivonatunkon: mi lehet az az állományi díj például? De vannak olyan tételek, amiket soha nem láthatunk viszont kivonatokon, mégis csökkentik a befektetésünk hozamát. Lerántjuk a leplet a befektetések rejtett költségeiről!

Az alacsony betéti kamatok miatti lépéskényszerben sokan kénytelenek az eddig jól bevált, de mára valamit alig hozó lekötött betétek helyett valamilyen más típusú befektetést választani. Még ha a betétekhez leginkább hasonlító állampapírt is választja az ember, számos költséggel találkozhat (például esetleges értékpapírszámla vezetésének díja). A kockázatosabb befektetések esetén a várható hozam mellett a várható költségek is emelkednek. Ráadásul egy részüket nem látjuk még a számlakivonatunkon sem. Akkor hogyan vonják le? Vegyük sorra a díjakat!

Költségmentesen szeretnél befektetni? Az államkincstárnál vásárolt állampapírokkal megteheted ezt!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

 1. Értékpapír számla vezetésének a díja

Ahogyan mára a folyószámla vezetése is csak a legritkább esetben díjmentes, így nem meglepő módon az értékpapírjaink nyilvántartásáért is a legtöbb esetben fizetni kell. Ez a költség is több tényezőből állhat össze:

 1. a klasszikus, havonta vagy negyedévente fizetendő számlavezetési díjból, és
 2. a meglévő papírjaink értéke után fizetendő százalékos, úgynevezett állományi díjból.

E kettő összege adja a számla fenntartásának a költségét, ami évente átlagosan pár ezer forint.

 1. Vételi jutalék

Sok befektetéshez egyszerűen nem tudnunk ingyen hozzájutni, kell fizetni egy fix, vagy a vásárlás éréknek bizonyos százalékában meghatározott vételi jutalékot. Ez a pár száz forinttól a két számjegyű százalékig terjedhet, attól függően, hogy mit és hol vásárolunk.

 1. Spread

Név szerint kevesen ismerik, de spreadnek nevezik a vételi és eladási árfolyam közötti különbözetet. Ilyen például a deviza vételi és eladási árfolyam között tapasztalható akár több forintnyi eltérés, de ilyen lehet bizonyos állampapírok esetében is tapasztalható vételi illetve eladási árfolyam közötti különbözet. Ez máris egy olyan tétel, amivel nem találkozunk a számlakivonaton (hiszen egyik árfolyamon vesszük, másikon eladjuk), mégis csökkenti a befektetésünk hozamát.

 1. Eladási jutalék

Ahogyan lehet vételi, úgy lehet eladási jutalék is. Ez pont úgy működik, mint a vételi jutalék, csak nem a vásárlásnál, hanem eladásnál merül fel.

 1. Folyó költségek

Amennyiben befektetési alapot választottunk, annak szintén több olyan költsége lehet, ami nem jelenik meg a számlakivonatunkon, de az elért hozamot csökkentik. Ilyen például a befektetési alap mindenféle kiadására (például alapkezelési díj, marketing költség, felügyeleti díj) levont folyó költség is. Ez a költség már benne van a befektetési jegy árfolyamában, így nem kell külön levonni, de mégis beszédes, hogy melyik alap, mekkora költséggel működik.

 1. Sikerdíj

Szintén főként befektetési alapoknál használt költség (bár megjelenik vagyonkezelésben is). Hasonlóan a folyó költséggel, ezt sem kell külön megfizetni, automatikusan ennyivel kevesebb hozamot érünk el. Mértéke általában 20%, és általában egy bizonyos referenciaindex (általánosságban a kockázatmentes hozam) felett elért többlethozamból ennyit megtart az alapkezelő (vagy vagyonkezelő).

 1. Egyéb

A befektetések esetében nem csak a postai kivonatnak lehet extra költsége, de bizonyos időszakon belüli értékesítés esetén büntetőjutalékot is felszámíthatnak.

Ráadásul minél bonyolultabb termékkel állunk szemben általában annál változatosabb költségekkel találkozhatunk (például a tőzsdei shortolás finanszírozási költsége, vagy a unit-linked biztosítás allokációs díja). Ezért fontos, hogy csak olyanba fektessünk, amit értünk, és aminek a költségszerkezete teljesen tiszta számunkra.

Még két pro tipp:

Ha nagyon megörültünk, hogy valamit vételi jutalék nélkül kaptunk meg, akkor érdemes megnézni, hogyan tudjuk eladni. Lehet, hogy a már említett spreadben számolták el a vételi jutalékot.

Illetve a költségeket nem csak forintban kifejezve lehet a számlán terhelni. Elképzelhető, hogy az eredetileg megvásárolt darabszámú papírból már csak kevesebb van a számlán: a költségeket egyszerűen úgy vonják, hogy értékpapírokat váltanak vissza…

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.