Betöltés

Kiderítettük, mennyibe fáj lepipálni a betéteket

szerző: Bankmonitor
2016-08-31

A jelenlegi betéti kamatok mellett már igencsak meg kell fontolnunk hova rakjuk a pénzünket, ahol némi hozamra is szert tehetünk. A befektetésünk során azonban nem csak a hozam számít, az sem mindegy melyik szolgáltatónál nyitunk értékpapírszámlát, mivel annak fenntartása jelentős költségekkel járhat. Az eltérés drámai is lehet a szolgáltatók között, de egy jó választással akár évente tízezer forint is a zsebünkben maradhat.

A kamatok nagyot estek az utóbbi időszakban, amivel párhuzamosan a megtakarítások egy része a betétek felől elindult az állampapírok és befektetési alapok irányába.  Az alacsony hozamlehetőségek között az azonban sem mindegy mennyiért vezetik a számlánkat. Hiszen hiába álmodnánk vonzó hozamról, ha az csak papíron néz ki jól és a szolgáltató által felszámolt költségek miatt szinte alig marad számunkra valami.

Ilyen feltételeket szabnak a szolgáltatók

Összehasonlításunk során megnéztük, hogy a legnagyobb befektetési szolgáltatóknál milyen feltételek mellett vezetnek értékpapírszámlát számunkra. Azt tapasztaltuk, hogy az egyes szolgáltatók által szabott díjakban az eltérés éves szinten akár több ezer forint is lehet, de az is változó, hogy milyen befektetésekhez juthatunk hozzá a kínálatukban. Ezért mindenképpen érdemes szétnézni mielőtt egy szolgáltatónál számlát nyitnánk, de ha már rendelkezünk befektetésekkel, akkor is jól járhatunk, ha felülvizsgáljuk mennyibe is kerül a számla fenntartása.

Az értékpapírszámlánk legnagyobb rendszeres költségét a számlafenntartáshoz kötődő költségek, mint a számlavezetési- és állományi díj jelentik. Sok szolgáltató egy fix havi, negyedéves, vagy éves díj ellenében vezeti a számlánkat, de az is előfordul, hogy egy állományi díjat számítanak fel, amit a számlán tartott értékpapírok állománya után fizetünk. Gyűjtésünk alapján legtöbb szolgáltató a számla nyitásáért nem számít fel díjat, és olyanra is bukkanhatunk, aki a számlavezetést is 0 forintért végzi. Érdemes azonban figyelni az állományi díj mellett a letétkezelési díjra is, ami néhány szolgáltatónál az utóbbi időszakban jelent meg, mint új költségtétel.

Arra mindenképpen felhívnánk a figyelmet, hogy nem szabad kizárólagosan a kedvező díjszabásra hagyatkozni, a választásunk során mindenképpen fektessünk nagy hangsúlyt a befektetési szolgáltató hátterére is. Fontos paraméter lehet, hogy például mennyi befektetési alapot tudunk elérni, hiszen a nagyobb választékból könnyebben érhetjük el a céljainkhoz leginkább passzoló befektetéseket. Az alapkezelők, befektetési szolgáltatók sok esetben nem csak saját alapjaikat forgalmazzák, van olyan szolgáltató is, aki több száz befektetési alaphoz is hozzáférést nyújt, akár külföldi alapkezelőkkel is a választékban.

Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az értékpapír vételnek és eladásnak is vannak költségei, amik nagy mértékben szóródhatnak szolgáltatónként. Ezért jöhet kapóra az, hogy az online szereplőknél sok esetben ilyen költségekkel sem kell számolnunk. Ha számunkra az a fontos, hogy minél olcsóbban érhessük el a befektetési alapokat, akkor érdemes szétnézni az online szolgáltatások között is, hiszen ez esetben a számlavezetéshez kötődő költségeink el is tűnhetnek, ráadásul széles befektetési palettával is találkozunk.

Az Alapforgalmazó például 0 százalékos díjazás mellett nyújt nekünk széles alapkínálatot a Concorde által kezelt alapokhoz. Az Aegon Alapkezelő esetében a saját maga által kezelt alapokhoz juthatunk interneten keresztül, amit szintén ingyen tehetünk meg. A Hozam Pláza esetében a tranzakciók során ugyan fizetnünk kell díjat, de az elérhető alapok száma az esetükben a legnagyobb.

Érdekelnek a befektetések? Nézd meg, hogy melyik illik hozzád!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Több ezer forintos is lehet az eltérés

Ha megtaláltuk a megfelelő kínálattal rendelkező szolgáltatót érdemes lehet képbe kerülnünk, hogy egy konkrét összeg befektetése esetén milyen költségekkel számolhatunk.

Példánkban azt vizsgáltuk meg, hogy ha egymillió forintos befektetéssel rendelkezünk, a különböző szolgáltatók mekkora díjat számítanak fel. Ha például egy fél százalékos díjtétellel találkozunk, az ugyan nem tűnik soknak, de mikor is az elérhető kockázatmentes hozam 2 százalék környékén van, igen sokat tud nyomni a latba. A legdrágább esetben a számlánk évente 16 000 forintba, vagyis az egymillió forint befektetett összeg 1,6 százalékába kerülhet, de egy jó szolgáltató választással olyan szerencsés helyzetben is lehetünk, hogy nem számolnak fel díjat a befektetésünk után.

i

Az online szolgáltatókban most sem csalódhatunk, náluk jönnek ki a legkedvezőbb díjak 1 millió forint esetén. A középmezőnyben álló szolgáltatók is viszonylag alacsony költségekkel és jó alapválasztékkal állnak rendelkezésünkre. Például az UniCredit esetében 160 alapot is elérhetünk, míg az OTP esetében közel 100 alapot is elérünk, és a K&H esetében a 44 rendelkezésre álló alap közül 34 online is elérhető.

Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy ha egy nagyobb megtakarítással rendelkezünk bizonyos szolgáltatóknál egyedi megállapodás alapján kedvezőbb feltételeket is adhatnak, például csökkenthetik a számlavezetési díjat, vagy akár elengedhetik a letétkezelési díjunkat.

 

 

 

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Mivel tudsz önerőt gyűjteni a lakásvásárláshoz?

2018. 11. 19.

Vitán felül áll, hogy a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése alaposan megnehezíti a lakásra gyűjtők helyzetét. Mit tehetsz ezután, ha nincs lakástakarékod, de lakáscélra szeretnél pénzt félretenni? Vannak megoldások, melyeket érdemes...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.