Mi lesz most azokkal, akiknek értékpapírja volt a Sberbanknál?

Mi lesz most azokkal, akiknek értékpapírja volt a Sberbanknál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-05
 

A Sberbank végelszámolása miatt a bankbetéttel rendelkező ügyfeleket az OBA kártalanítja. De mire számíthatnak azok az ügyfelek, akiknek más típusú befektetéseik (például értékpapírjaik) voltak a Sberbanknál? Ebben a cikkben ezt a kérdést jártuk körül.

A magyar Sberbanknál 2022. február 28-án és március 1-én bankszünnapot rendelt el a Magyar Nemzeti Bank. A második bankszünnap végén az MNB közleményt tett közzé arról, hogy a Sberbanknál végelszámolás indul, majd március 2-án az erről szóló határozat is megjelent. Azok a banki ügyfelek, akik bankbetéttel rendelkeztek, 10 munkanapon belül kapnak kártalanítást az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA), 38.047.000 forint összeghatárig. Az OBA védelme azonban csak a bankbetétekre terjed ki, ezért teljesen más eljárás vonatkozik azokra az ügyfelekre, akik értékpapírokat tartottak a Sberbanknál.

Hirdetés

Hirdetés

Hol lehet tájékozódni a Sberbank végelszámolásáról?

Végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki az MNB. Ebből kifolyólag az eljárás menetéről, az ezzel kapcsolatos hírekről a PSFN honlapján lehet tájékozódni. Az OBA eljárásával kapcsolatban az OBA ügyfélszolgálatát is éjjel-nappal hívhatják az ügyfelek, illetve a szervezet honlapján is lehet információhoz jutni. Azoknak az ügyfeleknek, akik az OBA-garancia felső határánál nagyobb összegű bankbetétet tartottak a Sberbanknál, a kártalanítás összegét meghaladó összegre vonatkozóan hitelezői igényt kell benyújtaniuk a PSFN-nek címezve. A hitelezői igények benyújtásának módjáról, formájáról külön tájékoztatást nyújt a végelszámoló, de a Sberbank honlapján, illetve ügyfélszolgálatán is folyamatosan lehet tájékozódni.

Hogyan fog történni a Sberbanknál tartott befektetések kiadása?

Fontos különbség a bankbetétek és az értékpapírok között, hogy az értékpapírok ténylegesen az ügyfél tulajdonát képezik, míg a bankszámlán tartott pénzösszeg az ügyfél követelése a bank felé. A mostani helyzetben ez azt eredményezi, hogy a végelszámoló gondoskodni fog a Sberbank befektetési tevékenységével összefüggésben (pl. Sberbankos értékpapírszámlákon) elhelyezett befektetési eszközök kiadásáról. Az eljárás menetével kapcsolatban az érintettek egyedi megkeresést fognak kapni. A gyakorlatban valószínűleg egy másik befektetési szolgáltatónál vezetett értékpapírszámlára lehet majd átvezetni (transzferálni) ezeket az eszközöket.

Lehet-e tudni az eszközök kiadásának pontos idejét?

Az OBA által végzett kártalanítással ellentétben a befektetési eszközök kiadásának időpontját előre nem ismerjük, erről a végelszámoló fog pontos tájékoztatást adni. Ez azért érdekes, mert a Sberbank engedélyének visszavonása óta a befektetők semmilyen tranzakcióra nem tudnak megbízást adni a banknál tartott eszközökre vonatkozóan. Az árfolyamveszteség kockázata azonban továbbra is fennáll, különösen a kockázatosabb befektetések (például egyedi részvények) esetén. Tehát a befektetők vissza fogják kapni az eszközeiket, de a végelszámolás és a kiadás időpontjai közti időben esetlegesen felmerülő árfolyamveszteséget nekik kell viselniük.

Van-e most feladata a Befektetővédelmi Alapnak?

A Befektetővédelmi Alap (BEVA) olyan károk ellen nyújt korlátozott vagyoni védelmet a befektetők számára, amelyek nem szükségszerű velejárói a befektetési kockázatnak. Jellemzően ez valamilyen bűncselekményt takar, de a mostani helyzetben a Sberbank kapcsán nem merült fel ilyen jellegű gyanú. Éppen ezért a Sberbank-ügy kapcsán a BEVÁ-nak egyelőre nincs feladata, így az ügyfelek számára sem tudnak információval szolgálni a végelszámolási folyamattal kapcsolatban. Az esetlegesen felmerülő árfolyamveszteség ellen a BEVA nem nyújt védelmet, ezt a kockázatot a befektetők viselik.

Hirdetés
Hirdetés