Betöltés

Befektetési alap kitömve Bitcoinnal? – Erre azért még várnod kell!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-23

Mivel nagyon nagy a lakosság érdeklődése például a Bitcoin iránt, Amerikában több alapkezelő is ki szeretne jönni a kriptodevizákból profitáló alappal. A kinti tőzsdefelügyelet viszont rendre elutasította ezeket a kéréseket, mert túl sok a megválaszolatlan kérdés. Vélhetően itthon is sokakat érintő témáról van szó, ezért a január 30-i rendezvényünkön kiderítjük, mi is a helyzet Magyarországon.

Amennyiben érdekelnek a befektetések és a Bitcoin, akkor gyere el a soron következő befektetetési szemináriumunkra!

Mint azt megírtuk, tavaly a legjobban teljesítő tőzsdén kereskedett alap (ETF) alaposan benne volt a Bitcoin ralijában is. De ezek az alapok csak belekóstolhattak a kriptodevizák világába, hiszen a befektetési politikájukba érintőlegesen belefértek ezek a nagyon kockázatos befektetések is.

De amennyire megnőtt az érdeklődés a lakosság részéről, olyan gyorsan megszületett az ötlet az alapkezelőknél külföldön. Mi lenne, ha úgy igazán belecsapnának a lecsóba, és teljes egészében a kriptodevizák meneteléséből profitáló alapokat indítanának? Már 2017. márciusában próbálkoztak, de igazán az év végén került sor a nagyobb nyitási rohamra, például legalább egy tucat ETF és két hagyományos alapot akartak kriptodevizákra célozva elindítani.

Teljesen érthető a nagy roham, és sokan arra számítottak, hogy Amerikában minden esély meglesz, hogy ezek az alapok el is indulhassanak (hagyományos alapokról és ETF-ekről is szó van). Igen ám, de az ottani tőzsdefelügyelet, a SEC megálljt parancsolt és egyelőre nem engedte, hogy ezek az alapok útjára induljanak.

Tévedés ne essék, vannak olyan nagyon kockázatos és kifejezetten vagyonos magánbefektetőknek szóló alapok (hedge fundok), melyek játékszerévé váltak a kriptodevizák, de a szélesebb lakossági ügyfelek ebből nem tudnak vásárolni.

A tőzsdefelügyelet egy elég hosszú levelet tett közzé, melyben leírják, hogy a kérelmezők számára miért is nem engedélyezik per pillanat az indulást. A lényeg az, hogy sokkal hosszabb a felügyelet kérdéslistája, mint amire választ kapott volna a piaci szereplőktől. És mint írták, számos jelentős befektető-védelmi kérdésre kell megnyugtató választ adni és majd ha ez megtörténik, utána elindulhatnak az alapok is.

Nem lesz egyszerű az alapkezelők dolga, ha valahogy át akarják vinni az akaratukat, hiszen a tőzsdefelügyelet szerint súlyos kérdések jöttek elő, például az elérhető információk, a kereskedés és az értékeltség átláthatósága sem biztosított.

Igazán érthető, hogy a felügyelet nem adja áldását olyan alapokra, ahol nem megoldott kétséget kizáróan a mögöttes eszköz beértékelhetősége. Valóban, van több tőzsde is, ahol jegyeznek árat, de annak megbízhatósága, változékonysága nagyon megnehezít az alap napközbeni vagy éppen nap végi árazását.

A kinti jogszabályok ráadásul biztosítják a befektetőknek, hogy könnyedén eladhassák a befektetésüket. Mivel nagy mozgások voltak az utóbbi időben a kriptodevizák árfolyamában, a befektetők könnyedén bajban találhatnák magukat, ha el akarnák adni a befektetésüket. Emlékezzünk csak vissza, hogy mekkora gondok voltak Magyarországon is, amikor egy alapkategóriát (ingatlanalapok) forgalmazását időlegesen felfüggesztették.

Ezek alapján minimum várniuk kell az alapkezelőknek, de az is lehet, hogy többen feladják egy időre ezt a próbálkozásukat. Mivel titeket is érdekelhet ez a kérdés, ezért az Aegon Alapkezelő és a Bankmonitor közös befektetői szemináriumán kiderültjük, itthon mire lehet számítani. A január 30-i rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!
A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Sikeres regisztráció!
Rövidesen kapsz egy emailes megerősítést is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Hogyan válasszam ki életem első befektetési alapját?

2019. 05. 28.

Előző cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként keresheted meg kezdő befektetőként életed első alapkezelőjét, akire jó esetben hosszú távon is rábízhatod befektetni való pénzeszközeid. Most az első...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • alapblog

    Ez vajon a Jupiter?

    A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.