Betöltés

Befektetési alap kitömve Bitcoinnal? – Erre azért még várnod kell!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-23

Mivel nagyon nagy a lakosság érdeklődése például a Bitcoin iránt, Amerikában több alapkezelő is ki szeretne jönni a kriptodevizákból profitáló alappal. A kinti tőzsdefelügyelet viszont rendre elutasította ezeket a kéréseket, mert túl sok a megválaszolatlan kérdés. Vélhetően itthon is sokakat érintő témáról van szó, ezért a január 30-i rendezvényünkön kiderítjük, mi is a helyzet Magyarországon.

Amennyiben érdekelnek a befektetések és a Bitcoin, akkor gyere el a soron következő befektetetési szemináriumunkra!

Mint azt megírtuk, tavaly a legjobban teljesítő tőzsdén kereskedett alap (ETF) alaposan benne volt a Bitcoin ralijában is. De ezek az alapok csak belekóstolhattak a kriptodevizák világába, hiszen a befektetési politikájukba érintőlegesen belefértek ezek a nagyon kockázatos befektetések is.

De amennyire megnőtt az érdeklődés a lakosság részéről, olyan gyorsan megszületett az ötlet az alapkezelőknél külföldön. Mi lenne, ha úgy igazán belecsapnának a lecsóba, és teljes egészében a kriptodevizák meneteléséből profitáló alapokat indítanának? Már 2017. márciusában próbálkoztak, de igazán az év végén került sor a nagyobb nyitási rohamra, például legalább egy tucat ETF és két hagyományos alapot akartak kriptodevizákra célozva elindítani.

Teljesen érthető a nagy roham, és sokan arra számítottak, hogy Amerikában minden esély meglesz, hogy ezek az alapok el is indulhassanak (hagyományos alapokról és ETF-ekről is szó van). Igen ám, de az ottani tőzsdefelügyelet, a SEC megálljt parancsolt és egyelőre nem engedte, hogy ezek az alapok útjára induljanak.

Tévedés ne essék, vannak olyan nagyon kockázatos és kifejezetten vagyonos magánbefektetőknek szóló alapok (hedge fundok), melyek játékszerévé váltak a kriptodevizák, de a szélesebb lakossági ügyfelek ebből nem tudnak vásárolni.

A tőzsdefelügyelet egy elég hosszú levelet tett közzé, melyben leírják, hogy a kérelmezők számára miért is nem engedélyezik per pillanat az indulást. A lényeg az, hogy sokkal hosszabb a felügyelet kérdéslistája, mint amire választ kapott volna a piaci szereplőktől. És mint írták, számos jelentős befektető-védelmi kérdésre kell megnyugtató választ adni és majd ha ez megtörténik, utána elindulhatnak az alapok is.

Nem lesz egyszerű az alapkezelők dolga, ha valahogy át akarják vinni az akaratukat, hiszen a tőzsdefelügyelet szerint súlyos kérdések jöttek elő, például az elérhető információk, a kereskedés és az értékeltség átláthatósága sem biztosított.

Igazán érthető, hogy a felügyelet nem adja áldását olyan alapokra, ahol nem megoldott kétséget kizáróan a mögöttes eszköz beértékelhetősége. Valóban, van több tőzsde is, ahol jegyeznek árat, de annak megbízhatósága, változékonysága nagyon megnehezít az alap napközbeni vagy éppen nap végi árazását.

A kinti jogszabályok ráadásul biztosítják a befektetőknek, hogy könnyedén eladhassák a befektetésüket. Mivel nagy mozgások voltak az utóbbi időben a kriptodevizák árfolyamában, a befektetők könnyedén bajban találhatnák magukat, ha el akarnák adni a befektetésüket. Emlékezzünk csak vissza, hogy mekkora gondok voltak Magyarországon is, amikor egy alapkategóriát (ingatlanalapok) forgalmazását időlegesen felfüggesztették.

Ezek alapján minimum várniuk kell az alapkezelőknek, de az is lehet, hogy többen feladják egy időre ezt a próbálkozásukat. Mivel titeket is érdekelhet ez a kérdés, ezért az Aegon Alapkezelő és a Bankmonitor közös befektetői szemináriumán kiderültjük, itthon mire lehet számítani. A január 30-i rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nyerj a politikával!

2018. 11. 10.

A politikának a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulásában nagy a szerepe. A befektetésekkel kapcsolatos újdonságokat rendszerint az Amerikai Egyesült Államokban érdekes keresni, ahol már léteznek tematikus, például a politikai események...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Hol melyik befektetést tudod megvenni?

2018. 08. 23.

Nem tudod, melyik banknál mibe tudsz fektetni? Nem találsz semmi összefoglalót, ami ezt a kérdést megválaszolja? Megspóroljuk neked az utánajárást! Megmutatjuk, melyik banknál mibe tudsz fektetni! Óriási különbségeket fogsz tapasztalni!...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.