Betöltés

Befektetési alapok: amivel 30%-ot nyertél, vagy 53%-ot vesztettél

szerző: Singer Zoltán
2018-09-21

A befektetési alapok teljesítménye az idei év eddigi részében nagyon változó volt. 8,5 hónap alatt volt olyan alap, amelyiknek az árfolyama eddig 53,08%-ot zuhant, azaz az év eleji árfolyamának kevesebb, mint a felére esett. De volt olyan alap is, melynek árfolyama 2018 elejétől 30,73%-kal került feljebb. Az előbbit egy részvényalap, míg az utóbbit egy ingatlanalap tudta felmutatni. Cikkünkben megnéztük, hogyan teljesítettek az év eddigi részében legjobb és legrosszabb hozamokat produkáló, Magyarországon megvásárolható befektetési alapok.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Befektetőként a befektetési alapok közül nyilván érdemes aszerint szemezgetnünk, hogy melyik alaptól milyen hozamot várunk a következő időszakban. Az elmúlt időszak hozamai nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de egyes alapok esetében elmondható, hogy az alap indulásától számított éves hozama (az úgynevezett track recordja) az évtizedek alatt elég pontos mérőszámot tud adni az adott alap teljesítményéről.

Nyilván a teljesítmény értékeléséhez az egyes alapok hozamait a hasonszőrűekkel érdemes összehasonlítani: például egy forintos amerikai részvényalapot egy másik forintos amerikai részvényalappal.

Lássunk előbb néhány példát arra, hogy az idei év eddig eltelt részében milyen hozamokat láthatott a nagyközönség! A lakosság által megvásárolható befektetési alapokat szedtük csokorba, a kifejezetten intézmények által vásárolható alapokat kihagytuk a listáról, míg a negatív példák közül az egyik alapot a megszűnése miatt szerepeltettünk. Az alábbi kettő táblázatban foglaltuk össze, hogy mely kategóriában melyek voltak a kiemelkedőek akár pozitív, akár negatív értelemben.

Nézzük előbb a pozitív példákat! A legjobb 20 hozamot produkáló alap közé kevesebb, mint 9 hónap alatt elért, több mint 15%-os hozammal lehetett bekerülni.

Az idei év eddigi legjobb hozamait felsoroló táblázatának első 20 helyén 3 kivételtől tekintve részvényalapok osztoznak. Az is jól látható, hogy ezek főleg az amerikai befektetéseket tartalmazók közül kerültek ki. Tanulságként elmondható, hogy Amerikának (USA) alaposan sikerült idén is felülteljesítenie a feltörekvő piaci részvényeket.

Azok a befektetők, akik amerikai részvényalapban tartották pénzüket, akár 20-25%-os hozamra is szert tehettek majdnem 9 hónap alatt. Az évtizedek alatt többször bebizonyosodott, hogy Amerikára fogadni hosszú távon sokkal kifizetődőbb lehet, mint más részvénypiacokba invesztálni. Nyilván Amerika csak az USA-ra értendő, Közép- és Dél-Amerika jellemzően inkább az ellenpélda szokott lenni.

Talán érdekelhet, hogy az alapok közül melyeket kezelik magyar szakemberek, ezért a fenti és az alábbi táblázatokban a magyar alapkezelők kezelésében lévő befektetési alapokat piros színnel kiemeltük. Ha saját magad is szeretnél a befektetések között válogatni, akkor a befektetési alap kalkulátorunk részletes keresőjének segítségével devizanemenként, a befektetési alapok típusa szerint, tetszőleges paraméterek alapján sorba rendezve meg tudod nézni az alapok főbb adatait. A listában csak a Magyarországon (is) megvásárolható befektetési jegyek szerepelnek.

Láthattuk, hogy az amerikai alapokkal jó hozamokat érhettünk el az utóbbi időben. Ehhez képest nagy kontrasztot jelent a következő táblázat, melyen bemutatjuk, hogy ugyanezen időszak alatt más alapok milyen negatív teljesítményekre voltak képesek. A legrosszabb 20 közé nagyon masszív, háromnegyed év alatt elért több, mint 18%-os negatív hozammal lehetett bekerülni.

Mint látható, a legrosszabb teljesítményt produkáló alapok befektetői kevesebb, mint 9 hónap leforgása alatt akár a pénzük felének is búcsút inthettek, ha a legrosszabb időpontban adták el az alapjukat. A feltörekvő piacokon elsősorban a törökök, valamint a dél-amerikaiak és azon belül is leginkább a brazil alapok szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. Alig több, mint 8 hónap alatt nem nevezhető átlagosnak a 18,73-53,08%-os esés a befektetési alapok terén.

Tanulságként elmondható, hogy egyes feltörekvő piaci országokban a kevésbé kiszámítható politikai környezet, a makrogazdasági egyensúlytalanságok és a helyi deviza gyengülése együttesen könnyen mélybe tudják rántani az adott ország részvényindexébe és részvényeibe fektető alapok árfolyamát. Fontos kiemelni, hogy a török részvényalap mélyrepülése 3/4 részben a török líra gyengülésének, míg csupán 1/4 részben a török részvényindex csökkenésének köszönhető. Természetesen ezek okozói elsősorban a török politikára adott befektetői reakciók voltak.

Ha nemcsak a befektetési alapokra vagy kíváncsi, nézd a további kalkulátoraink listáját is!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.