Betöltés

Befektetésnél a legfontosabb: dönts felelősen, ne veszíts pénzt!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-10-05

Cikkünkben megmutatjuk, mit érdemes fontolóra vennünk, amikor a pénzünket befektetjük. Először bemutatunk két, veszélyeket felelevenítő példát, utána pedig felajánlunk helyettük 2 értelmesebb alternatív lehetőséget arra, ha a pénzedet be szeretnéd fektetni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Lássuk először a Bitcoin utóbbi 1 éves grafikonját:

Szögezzük le! Az emberek felkapták, ezért emelkedett évről évre az egekbe a Bitcoin árfolyama, egészen a 20 000 dollár magasságába. A nagy emelkedések után rendszerint nagy esések szoktak bekövetkezni az árfolyamokban, ahogy az a Bitcoin esetében 2017 végétől meg is történt. A 20 000-es szintekről néhány nagy esést követően, kicsit több mint fél év alatt egészen 6 000 dollárig esett az árfolyam, és egy lehetséges fordulatnak még semmi jele. Fontos tisztázni, hogy csak spekulációról van szó, hiszen a Bitcoinnak nincsenek olyan fundamentumai, ami alapján akár csak egy várható értéket is hozzá tudnánk rendelni. Fontos azt is megemlíteni, hogy a fentiek miatt nem is tudhatjuk, merre is kellene tartania az árfolyamának. Ha kerülöd a felesleges kockázatot, akkor Neked nem ajánlott Bitcoint venned!

Ugyan nem a fenti kategória mérőszámaival mérhető, de az árupiacon történő közvetlen befektetés sok esetben akkora kockázattal járhat, mint például egy részvénypiaci befektetés. Ezek ugyan hosszú távon tartva nem spekulációk, hanem befektetések, mégis érdemes óvatosnak lennünk velük. Például az alábbi ábrán tekintsük meg az arany utóbbi 1 éves árfolyamgrafikonját!

Nem erre számítottál? Ahogy láthatod, az utóbbi 1 évben 5,89%-ot csökkent az arany ára. Azonban a grafikont figyelmesebben szemlélve észreveheted, hogy éven belül, januártól augusztusig bizony volt egy méretesebb, körülbelül 12-13%-os esés is. Az árupiacon sokszor hektikus mozgásokra lehetünk figyelmesek, és ez alól az arany sem kivétel. Ezért a profiknak egyáltalán nem meglepő, ami a grafikonon látható. Az esést követően néhány abszolút hozamú befektetési alap portfóliómenedzsere már az arany drágulására spekulál. Eldöntheted, hogy hiszel-e nekik, vagy sem!

Ha a fenti 2 példából azt szűrted le, hogy szeretnéd a pénzedet nagyobb biztonságban tudni, akkor válaszd a biztonságosabb befektetéseket! Ilyenek lehetnek a lakossági állampapírok, és választhatsz a nálunk elérhető befektetési alapok kínálatából is. Tekintsd meg az állampapír kalkulátorunkat, és válaszd ki a kínálatból a számodra leginkább megfelelő állampapírt!

Ha kedvet kaptál a befektetésekhez, gyere el a Bankmonitor és az AEGON Alapkezelő 2018. október 9-én 17:00-kor megrendezésre kerülő közös Befektetési rendezvényére, melyet az AEGON Székházban tartunk! A részletes programot itt olvashatod, vagy az alábbi adatlap kitöltésével is tudsz regisztrálni:

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!
A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Sikeres regisztráció!
Rövidesen kapsz egy emailes megerősítést is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.