Betöltés

Bejelzett a mutató, itt az idő menekülőre fogni

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-22

A válság után a szerencsésebbek kétszámjegyű hozamokat kereshettek évente a kötvényalapokkal, mára viszont a helyzet teljesen megváltozott, ami lépésre késztethet bennünket. Tanulságos megnézni a kötvényalapok utóbbi néhány hetes teljesítményét, volt olyan, amivel 2%-ot is veszthettünk. Ha váltani akarnánk, akkor van remény, meg is mutatjuk, hogy hol érdemes keresgélni.

Vigyázzunk a kötvényalapokkal, mert megjárhatjuk

Régóta beszélünk róla, hogy csak kellő óvatosság mellett merészkedjünk most már neki a hazai kötvényalapoknak, mert a lehetőségeik határához értek, és bármikor elpattanhat a húr. Ennek lehettünk szemtanúi az utóbbi három hétben, ami meg is látszott a kötvényalapok teljesítményén.

Mi a legnagyobb rövid és hosszú kötvényalap árfolyamára néztünk rá, és aggasztó jeleket lehetett felfedezni. Per pillanat egy év alatt 1 és 3% között lehetett velük keresni, de három hét leforgása alatt mind a két kategória rég nem látott veszteséget szenvedett el. Novemberben – 16-ával bezárólag – az OTP alapja 0,6%-os, míg a K&H alapja 2,1%-os veszteséget mutatott.

Az utóbbi évek megtaníthattak minket arra, hogy az olyan biztonságosnak tekinthető befektetések, mint a kötvényalapok árfolyama, számunkra kedvezőtlen irányba is elkalandozhat. Ennek megértéséhez tudnunk kell azt az egyszerű összefüggést, hogy a kötvény árfolyama és a piaci hozam között ellentétes kapcsolat van, vagyis, ha nő a piaci hozam, akkor esik a kötvények ára és vica versa.

A válságban nagyot estek a kötvényalapok is, de utána gyors emelkedésnek indulhattak, mert a jegybanki alapkamat esése magával rántotta a piaci hozamokat is lefelé. Igen ám, de most már ott tartunk, hogy nem nagyon van tere a további hozamesésnek, sőt minden jel arra mutat, hogy emelkedésre van kilátás. Ilyen esetben nem lehet sok mindent tenni, a kötvények árfolyama is esni fog.

A kötvényalapok kezelői próbálják a kockázatokat megosztani és több tucat kötvényt tartanak maguknál, de az általános folyamatoktól ők sem tudnak elvonatkoztatni. Az eséseket a hosszú kötvények (például 10 éves magyar állampapír) okozták, ezért is bánt az élet annyira el a hosszú kötvényeket nagyobb arányban tartó alapokkal.

Való igaz, hogy ha már a befektetési alapok világáig merészkedtünk, akkor nem azért vettük őket, hogy néhány hét eseményei eltántorítsanak bennünket. Nem árt viszont a konzekvenciákat levonni és hallgatni azokra, akik azt hangoztatják, más alapokkal jobban lehet majd keresni.

kotvenyalapkep161121
Az abszolút hozamú alapok lehetnek a befutók

Szerintünk nem kell sokat bizonygatni azt, hogy mi magyarok általánosságban a biztonságot keressük a befektetésekben. Erre utal, hogy olyan nagy arányba tartunk lakossági állampapírokat, vagy vettünk a múltban oly sokszor kötvényalapokat.

Tegyük fel, hogy valóban elfordulunk a kötvényalapoktól és más helyen akarjuk kamatoztatni a pénzünket, a logikus válasz az abszolút hozamú alapok lehetnek. Ezek azok az alapok, melyek bármi is történjen a piacokon, mindig pozitív hozamra törekednek. Ráadásul megtehetik azt is, hogy abból profitáljanak, ha az árfolyamok esnek (más néven shortolnak).

Nem egy példát láthattunk az utóbbi időszakban arra, hogy egy alap kezelője éppen jó időben kapta el a hozamemelkedést, és olyan megoldást talált ennek megjátszására, hogy abból nyereséget tudott kihozni. Persze a leírásból az is következik, hogy jól meg kell fontolni, melyik alap mellett tesszük le a voksot, mert az alap kezelőjének egyedi döntése befolyással lesz a teljesítményre.

Szerencsénkre vannak jól bejáratott és már bizonyított alapok a palettán. Kedvező csillagállás esetén egy jó akciót is kifoghatunk, amivel még nagyobb hozam lehet a mienk. Az Aegon Alapkezelő ajánlata szerint, aki most nyit náluk online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek. Vagyis, ha 2017-ben 4%-ot érnénk el az alapok által, akkor a számlánkon 5% jelenik majd meg.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.