Betöltés

Bejelzett a mutató, itt az idő menekülőre fogni

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-22

A válság után a szerencsésebbek kétszámjegyű hozamokat kereshettek évente a kötvényalapokkal, mára viszont a helyzet teljesen megváltozott, ami lépésre késztethet bennünket. Tanulságos megnézni a kötvényalapok utóbbi néhány hetes teljesítményét, volt olyan, amivel 2%-ot is veszthettünk. Ha váltani akarnánk, akkor van remény, meg is mutatjuk, hogy hol érdemes keresgélni.

Vigyázzunk a kötvényalapokkal, mert megjárhatjuk

Régóta beszélünk róla, hogy csak kellő óvatosság mellett merészkedjünk most már neki a hazai kötvényalapoknak, mert a lehetőségeik határához értek, és bármikor elpattanhat a húr. Ennek lehettünk szemtanúi az utóbbi három hétben, ami meg is látszott a kötvényalapok teljesítményén.

Mi a legnagyobb rövid és hosszú kötvényalap árfolyamára néztünk rá, és aggasztó jeleket lehetett felfedezni. Per pillanat egy év alatt 1 és 3% között lehetett velük keresni, de három hét leforgása alatt mind a két kategória rég nem látott veszteséget szenvedett el. Novemberben – 16-ával bezárólag – az OTP alapja 0,6%-os, míg a K&H alapja 2,1%-os veszteséget mutatott.

Az utóbbi évek megtaníthattak minket arra, hogy az olyan biztonságosnak tekinthető befektetések, mint a kötvényalapok árfolyama, számunkra kedvezőtlen irányba is elkalandozhat. Ennek megértéséhez tudnunk kell azt az egyszerű összefüggést, hogy a kötvény árfolyama és a piaci hozam között ellentétes kapcsolat van, vagyis, ha nő a piaci hozam, akkor esik a kötvények ára és vica versa.

A válságban nagyot estek a kötvényalapok is, de utána gyors emelkedésnek indulhattak, mert a jegybanki alapkamat esése magával rántotta a piaci hozamokat is lefelé. Igen ám, de most már ott tartunk, hogy nem nagyon van tere a további hozamesésnek, sőt minden jel arra mutat, hogy emelkedésre van kilátás. Ilyen esetben nem lehet sok mindent tenni, a kötvények árfolyama is esni fog.

A kötvényalapok kezelői próbálják a kockázatokat megosztani és több tucat kötvényt tartanak maguknál, de az általános folyamatoktól ők sem tudnak elvonatkoztatni. Az eséseket a hosszú kötvények (például 10 éves magyar állampapír) okozták, ezért is bánt az élet annyira el a hosszú kötvényeket nagyobb arányban tartó alapokkal.

Való igaz, hogy ha már a befektetési alapok világáig merészkedtünk, akkor nem azért vettük őket, hogy néhány hét eseményei eltántorítsanak bennünket. Nem árt viszont a konzekvenciákat levonni és hallgatni azokra, akik azt hangoztatják, más alapokkal jobban lehet majd keresni.

kotvenyalapkep161121
Az abszolút hozamú alapok lehetnek a befutók

Szerintünk nem kell sokat bizonygatni azt, hogy mi magyarok általánosságban a biztonságot keressük a befektetésekben. Erre utal, hogy olyan nagy arányba tartunk lakossági állampapírokat, vagy vettünk a múltban oly sokszor kötvényalapokat.

Tegyük fel, hogy valóban elfordulunk a kötvényalapoktól és más helyen akarjuk kamatoztatni a pénzünket, a logikus válasz az abszolút hozamú alapok lehetnek. Ezek azok az alapok, melyek bármi is történjen a piacokon, mindig pozitív hozamra törekednek. Ráadásul megtehetik azt is, hogy abból profitáljanak, ha az árfolyamok esnek (más néven shortolnak).

Nem egy példát láthattunk az utóbbi időszakban arra, hogy egy alap kezelője éppen jó időben kapta el a hozamemelkedést, és olyan megoldást talált ennek megjátszására, hogy abból nyereséget tudott kihozni. Persze a leírásból az is következik, hogy jól meg kell fontolni, melyik alap mellett tesszük le a voksot, mert az alap kezelőjének egyedi döntése befolyással lesz a teljesítményre.

Szerencsénkre vannak jól bejáratott és már bizonyított alapok a palettán. Kedvező csillagállás esetén egy jó akciót is kifoghatunk, amivel még nagyobb hozam lehet a mienk. Az Aegon Alapkezelő ajánlata szerint, aki most nyit náluk online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek. Vagyis, ha 2017-ben 4%-ot érnénk el az alapok által, akkor a számlánkon 5% jelenik majd meg.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • alapblog

    Orosz meló

    Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.