Bitcoint vennél? Állj meg, számolj háromig és gondolkozz!

Bitcoint vennél? Állj meg, számolj háromig és gondolkozz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Őrült évet tudhat maga mögött a Bitcoin, egy év alatt 22-szeresére nőtt az értéke, miközben azt sem tudni biztosan, hogy a mögötte lévő technológia valóban megváltja-e a világot vagy csak egy érték nélküli elektronikus adathalmazról van szó. Egy cikkbe sűrítve próbáltuk összegyűjteni azokat az információkat, amit mindenképpen át kell gondolni, mielőtt valaki modern kori aranyásónak gondolva magát beleugrik a kiszámíthatatlan befektetésbe.

Néhány éve még szinte senki sem ismerte a Bitcoint, miközben ma már itthon is egyre többször kerül elő a médiában a kriptopénz. Olyan ez, mintha évszázadokkal ezelőtti aranyásók lennénk, az ember ahogy hall róla, szedi a cókmókját és felkerekedik, hogy megcsinálja a szerencséjét és gazdag legyen. Nem lennénk meglepődve, ha a sztori itt is hasonló véget érne és a magukat modern kori aranyásóknak gondolók többsége csak jókora veszteséggel szállna ki a kalandból.

Mi sem mehetünk el a téma mellett szótlanul, hiszen a Bankmonitornak mindig is az volt a célja, hogy bármilyen pénzügyi témáról is legyen szó, de segítő kezet nyújtson a bizonytalanoknak. Azt érezzük, hogy most éppen azzal tehetünk a legtöbbet, ha a kockázatokra hívjuk fel a figyelmet. Mert azzal is pénzt kereshetsz, ha például egy nagyon kockázatos és később mélyrepülést elszenvedő befektetésbe nem szállsz be.

Azt persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a felhalmozott információ birtokában a döntő lépést meghozza-e és egy Bitcoin váltónál számlát nyit és vásárol belőle, vagy éppen uralkodik az indulatain és kimarad a sztoriból. De még mielőtt továbbmennénk a részletekre, még egyszer hadd nyomatékosítsuk, hogy soha nem volt ennyire fontos az a képesség, hogy merjünk nemet mondani.

Hirdetés

Hirdetés

Ekkora kockázatot be tudsz vállalni?

Bármennyire is próbálják úgy beállítani a Bitcoint és a többi kriptodevizát, hogy az fizetőeszköz, egyelőre még nem az. Egyszer elképzelhető, hogy tényleg egy digitális fizetőeszközzé tud válni, de most csak nagyon korlátozottan lehet vele fizetni és a jegybankok is azon gondolkoznak, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki erről a területről. Vagyis hibádzik, hogy egy általánosan elfogadott fizetőeszköz legyen, mint amilyen például a dollár.

Ráadásul a Bitcoin és a versenytársak annak a fő feltételnek sem tudnak megfelelni, hogy értékállóak legyenek. A Bitcoin dollárban számított értéke egy év alatt 22-szeresére nőtt, és ma már közel 17 000 dollárt kell adni érte. Ez forintban átszámítva 4,5 millió forint. (Egyébként másodlagos az árfolyam, hiszen olyan gyorsan mozog a kurzus, hogy azt lekövetni szinte lehetetlen. A lényeg azonban nem változik, hogy óriási emelkedésben van a kriptopénz.)

Jelen állapotában sokkal inkább egy befektetésről van szó, amin nem csak a mi véleményünk szerint látszódnak a buborék jelei. Minden adott ehhez, hiszen ahhoz, hogy egy befektetést beértékelhessünk és megmondjuk a valós értékét, pontosan ismerni kellene a fő ismérveit. Például, ha veszek egy OTP részvényt, akkor tudom, hogy mit csinál a cég, miből jön a bevétel és a profit és mi lehet a jövőkép. De a (blokklánc) technológia, amire épül a Bitcoin is, még nagyon friss, senki sem tudja, hogy később mire lesz majd jó. Ha valóban széles körben elterjed, akkor sem biztos, hogy a Bitcoin lesz a befutó.

Mindebből látszik, hogy átlagbefektetőként szinte semmi esélyünk, hogy átlássuk ezt a komplex befektetést. A hatalmas emelkedés miatt a nagyobb bankok is csak bottal érnek hozzá a kriptodevizákhoz (esetleg sajátot csinálnak, mint amilyen az Ethereum), ergo olyan kockázat tartozik hozzá, ami a legtöbbek számára nem vállalható be. Magyarul, csak olyan pénzt szabadna ide tenni, aminek elvesztése nem fáj. Mintha csak egy sorsjegy lenne, amit megveszünk, de nem tudjuk előre, hogy elbuktuk a pénzt, vagy nagyon kis eséllyel (pl. 0,0002%-kal egy konkrét esetben) milliomossá válunk.

Valóban, nem könnyű mindig nézni az árfolyamokat és azt látni, hogy ha két hónapja vettem volna bele, akkor már bő háromszorosát érné a befektetett pénz. A magyarok nagy részének viszont még vésztartaléka sincs, nemhogy azon gondolkozzon, hogy például néhány százezer forint kidobható pénzt hova tegyen. Ezt egyszerűen el kell engedni. De ettől még nem lesz tragédia, megy tovább a világ attól még, ha néhányan pont Bitcoinnal csinálják meg a szerencséjüket.

Még ha meg is tudnám venni, elég drága mulatság

Biztos sokan emlékeznek arra az időszakra, amikor 2009 elején az OTP árfolyama 1500 forint alá is benézett. Akkor sokat lehetett arról hallani, hogy milyen ütemben kezd a lakosság vásárolni, mert az nem létezik, hogy a vezető bank bajba jusson. Valami hasonló érzés kerítheti hatalmába azokat, akik kriptodevizát vásárolnának.

Mivel hazai szolgáltató csak elvétve akad, ezért a többségnek külföldi szolgáltatónál kell számlát nyitnia. Az alap, hogy az angol nyelvvel tisztában legyünk, hiszen a számlanyitás az online felületeken is hosszadalmas tud lenni. A nagyobb szolgáltatók mind próbálnak ügyelni a megfelelő azonosításra, ezért nem lesz elegendő megadni az e-mail címünket, a telefonszámunkat és egyéb személyes adatot, egy személyazonosító okmányt is be kell mutatni (videó alapon, lefotózva, stb…).

Az egyes szolgáltatók azt is megszabják, hogy éppen milyen formában tudunk fizetni a Bitcoinért, de például a bankkártyás/hitelkártyás fizetés a legtöbbeknél megoldott. Mondani sem kell, hogy mennyire óvatosan kell eljárni, mert ha a kártyaadataink illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor az azon lévő összeg is veszélybe kerülhet.

És igen, ha Bitcoint akarsz venni, akkor annak megkérik az árát. Először is, a váltók egymástól eltérő árfolyamért adják a Bitcoint, a néhány százalékos, de akár 10%-os prémium is elképzelhető, vagyis az átlaghoz képest drágábban vásárolhatunk. Másodszor, a szolgáltató azért levon nem kis összeget (3-5%-ot is akár), mert például a kártyánkkal vásároltunk. Ne feledjük, egyéb díjakat is ránk terhelhet a szolgáltató (vételi jutalék), így legyünk nagyon szemfülesek. Végül, de nem utolsó sorban ott is elveszthetünk néhány százalékot, hogy nem forintban vesszük a Bitcoint, hanem dollárban vagy euróban.

Arról nem is beszélve, hogy egyes bankok a saját szabályzatuknak megfelelően nem nézik jó szemmel, ha valaki ilyen Bitcoin tőzsdéken kereskedik. Volt olyan eset, amikor magát a tranzakciót nem engedték végrehajtani, de előfordult az is, hogy egy bankszámlát ideiglenesen zároltak a bank számára fura tételek kifizetése miatt.

A számlád és az adataid biztonsága

Mint minden befektetésnél, itt is mindenki maga viseli a befektetés kockázatát. Vagyis senki sem fog azért minket kártalanítani, mert például 17 000 dollárnak megfelelő árfolyamon vásároltunk, de csak 5000-ért sikerült eladnunk. Mondjuk ki, ha beléptél egy sötét szobába, és utána csalódottan lépsz ki onnan, akkor senki sem fog a segítségedre sietni. Már csak azért sem, mert a hatóságok még csak ismerkednek ezzel a területtel.

Van viszont egy olyan kockázat is, ami szintén hangsúlyosan jön elő, mégpedig az információbiztonság. Az utóbbi években számos esetben támadtak meg hackerek kriptopénz váltókat, és szép számmal sikerrel is jártak. A legtöbbször a szolgáltató nem ad ilyen esetben kártérítést, bár volt olyan alkalom, amikor a cég megtérítette az ellopott pénzt az ügyfeleknek. De ezt ne vegyük sztendernek. Persze erre lehet mondani, hogy több különböző helyen lehet tárolni a Bitcoinunkat (asztali tárca, hardver tárca, mobiltárca, online tárca, papír alapú tárca), de mint már bizonyították, mindegyeiknek megvan a maga hátulütője.

A számlán lévő pénz eltűnése csak az érem egyik oldala, rendkívül sok olyan személyes adatot adhatunk meg a számlanyitás és azonosítás során, amit nem szeretnénk, ha idegenek kezébe juthatna. Mi van akkor, ha például a bankkártyás fizetéshez elmentett kártyaadatokat ellopják és illetéktelenek fizetnek a kártyánkkal. Ilyen szempontból is eléggé kiszolgáltatott az ember.

Hirdetés
Hirdetés