Betöltés

Bitcoint vennél? Állj meg, számolj háromig és gondolkozz!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-17

Őrült évet tudhat maga mögött a Bitcoin, egy év alatt 22-szeresére nőtt az értéke, miközben azt sem tudni biztosan, hogy a mögötte lévő technológia valóban megváltja-e a világot vagy csak egy érték nélküli elektronikus adathalmazról van szó. Egy cikkbe sűrítve próbáltuk összegyűjteni azokat az információkat, amit mindenképpen át kell gondolni, mielőtt valaki modern kori aranyásónak gondolva magát beleugrik a kiszámíthatatlan befektetésbe.

Néhány éve még szinte senki sem ismerte a Bitcoint, miközben ma már itthon is egyre többször kerül elő a médiában a kriptopénz. Olyan ez, mintha évszázadokkal ezelőtti aranyásók lennénk, az ember ahogy hall róla, szedi a cókmókját és felkerekedik, hogy megcsinálja a szerencséjét és gazdag legyen. Nem lennénk meglepődve, ha a sztori itt is hasonló véget érne és a magukat modern kori aranyásóknak gondolók többsége csak jókora veszteséggel szállna ki a kalandból.

Mi sem mehetünk el a téma mellett szótlanul, hiszen a Bankmonitornak mindig is az volt a célja, hogy bármilyen pénzügyi témáról is legyen szó, de segítő kezet nyújtson a bizonytalanoknak. Azt érezzük, hogy most éppen azzal tehetünk a legtöbbet, ha a kockázatokra hívjuk fel a figyelmet. Mert azzal is pénzt kereshetsz, ha például egy nagyon kockázatos és később mélyrepülést elszenvedő befektetésbe nem szállsz be.

Azt persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a felhalmozott információ birtokában a döntő lépést meghozza-e és egy Bitcoin váltónál számlát nyit és vásárol belőle, vagy éppen uralkodik az indulatain és kimarad a sztoriból. De még mielőtt továbbmennénk a részletekre, még egyszer hadd nyomatékosítsuk, hogy soha nem volt ennyire fontos az a képesség, hogy merjünk nemet mondani.

Ekkora kockázatot be tudsz vállalni?

Bármennyire is próbálják úgy beállítani a Bitcoint és a többi kriptodevizát, hogy az fizetőeszköz, egyelőre még nem az. Egyszer elképzelhető, hogy tényleg egy digitális fizetőeszközzé tud válni, de most csak nagyon korlátozottan lehet vele fizetni és a jegybankok is azon gondolkoznak, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki erről a területről. Vagyis hibádzik, hogy egy általánosan elfogadott fizetőeszköz legyen, mint amilyen például a dollár.

Ráadásul a Bitcoin és a versenytársak annak a fő feltételnek sem tudnak megfelelni, hogy értékállóak legyenek. A Bitcoin dollárban számított értéke egy év alatt 22-szeresére nőtt, és ma már közel 17 000 dollárt kell adni érte. Ez forintban átszámítva 4,5 millió forint. (Egyébként másodlagos az árfolyam, hiszen olyan gyorsan mozog a kurzus, hogy azt lekövetni szinte lehetetlen. A lényeg azonban nem változik, hogy óriási emelkedésben van a kriptopénz.)

Jelen állapotában sokkal inkább egy befektetésről van szó, amin nem csak a mi véleményünk szerint látszódnak a buborék jelei. Minden adott ehhez, hiszen ahhoz, hogy egy befektetést beértékelhessünk és megmondjuk a valós értékét, pontosan ismerni kellene a fő ismérveit. Például, ha veszek egy OTP részvényt, akkor tudom, hogy mit csinál a cég, miből jön a bevétel és a profit és mi lehet a jövőkép. De a (blokklánc) technológia, amire épül a Bitcoin is, még nagyon friss, senki sem tudja, hogy később mire lesz majd jó. Ha valóban széles körben elterjed, akkor sem biztos, hogy a Bitcoin lesz a befutó.

Mindebből látszik, hogy átlagbefektetőként szinte semmi esélyünk, hogy átlássuk ezt a komplex befektetést. A hatalmas emelkedés miatt a nagyobb bankok is csak bottal érnek hozzá a kriptodevizákhoz (esetleg sajátot csinálnak, mint amilyen az Ethereum), ergo olyan kockázat tartozik hozzá, ami a legtöbbek számára nem vállalható be. Magyarul, csak olyan pénzt szabadna ide tenni, aminek elvesztése nem fáj. Mintha csak egy sorsjegy lenne, amit megveszünk, de nem tudjuk előre, hogy elbuktuk a pénzt, vagy nagyon kis eséllyel (pl. 0,0002%-kal egy konkrét esetben) milliomossá válunk.

Valóban, nem könnyű mindig nézni az árfolyamokat és azt látni, hogy ha két hónapja vettem volna bele, akkor már bő háromszorosát érné a befektetett pénz. A magyarok nagy részének viszont még vésztartaléka sincs, nemhogy azon gondolkozzon, hogy például néhány százezer forint kidobható pénzt hova tegyen. Ezt egyszerűen el kell engedni. De ettől még nem lesz tragédia, megy tovább a világ attól még, ha néhányan pont Bitcoinnal csinálják meg a szerencséjüket.

Még ha meg is tudnám venni, elég drága mulatság

Biztos sokan emlékeznek arra az időszakra, amikor 2009 elején az OTP árfolyama 1500 forint alá is benézett. Akkor sokat lehetett arról hallani, hogy milyen ütemben kezd a lakosság vásárolni, mert az nem létezik, hogy a vezető bank bajba jusson. Valami hasonló érzés kerítheti hatalmába azokat, akik kriptodevizát vásárolnának.

Mivel hazai szolgáltató csak elvétve akad, ezért a többségnek külföldi szolgáltatónál kell számlát nyitnia. Az alap, hogy az angol nyelvvel tisztában legyünk, hiszen a számlanyitás az online felületeken is hosszadalmas tud lenni. A nagyobb szolgáltatók mind próbálnak ügyelni a megfelelő azonosításra, ezért nem lesz elegendő megadni az e-mail címünket, a telefonszámunkat és egyéb személyes adatot, egy személyazonosító okmányt is be kell mutatni (videó alapon, lefotózva, stb…).

Az egyes szolgáltatók azt is megszabják, hogy éppen milyen formában tudunk fizetni a Bitcoinért, de például a bankkártyás/hitelkártyás fizetés a legtöbbeknél megoldott. Mondani sem kell, hogy mennyire óvatosan kell eljárni, mert ha a kártyaadataink illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor az azon lévő összeg is veszélybe kerülhet.

És igen, ha Bitcoint akarsz venni, akkor annak megkérik az árát. Először is, a váltók egymástól eltérő árfolyamért adják a Bitcoint, a néhány százalékos, de akár 10%-os prémium is elképzelhető, vagyis az átlaghoz képest drágábban vásárolhatunk. Másodszor, a szolgáltató azért levon nem kis összeget (3-5%-ot is akár), mert például a kártyánkkal vásároltunk. Ne feledjük, egyéb díjakat is ránk terhelhet a szolgáltató (vételi jutalék), így legyünk nagyon szemfülesek. Végül, de nem utolsó sorban ott is elveszthetünk néhány százalékot, hogy nem forintban vesszük a Bitcoint, hanem dollárban vagy euróban.

Arról nem is beszélve, hogy egyes bankok a saját szabályzatuknak megfelelően nem nézik jó szemmel, ha valaki ilyen Bitcoin tőzsdéken kereskedik. Volt olyan eset, amikor magát a tranzakciót nem engedték végrehajtani, de előfordult az is, hogy egy bankszámlát ideiglenesen zároltak a bank számára fura tételek kifizetése miatt.

A számlád és az adataid biztonsága

Mint minden befektetésnél, itt is mindenki maga viseli a befektetés kockázatát. Vagyis senki sem fog azért minket kártalanítani, mert például 17 000 dollárnak megfelelő árfolyamon vásároltunk, de csak 5000-ért sikerült eladnunk. Mondjuk ki, ha beléptél egy sötét szobába, és utána csalódottan lépsz ki onnan, akkor senki sem fog a segítségedre sietni. Már csak azért sem, mert a hatóságok még csak ismerkednek ezzel a területtel.

Van viszont egy olyan kockázat is, ami szintén hangsúlyosan jön elő, mégpedig az információbiztonság. Az utóbbi években számos esetben támadtak meg hackerek kriptopénz váltókat, és szép számmal sikerrel is jártak. A legtöbbször a szolgáltató nem ad ilyen esetben kártérítést, bár volt olyan alkalom, amikor a cég megtérítette az ellopott pénzt az ügyfeleknek. De ezt ne vegyük sztendernek. Persze erre lehet mondani, hogy több különböző helyen lehet tárolni a Bitcoinunkat (asztali tárca, hardver tárca, mobiltárca, online tárca, papír alapú tárca), de mint már bizonyították, mindegyeiknek megvan a maga hátulütője.

A számlán lévő pénz eltűnése csak az érem egyik oldala, rendkívül sok olyan személyes adatot adhatunk meg a számlanyitás és azonosítás során, amit nem szeretnénk, ha idegenek kezébe juthatna. Mi van akkor, ha például a bankkártyás fizetéshez elmentett kártyaadatokat ellopják és illetéktelenek fizetnek a kártyánkkal. Ilyen szempontból is eléggé kiszolgáltatott az ember.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Peter

  Úristen, ez a cikk borzasztó! Nem segítő kéz nyújtásáról szól, hanem egy rettentően elfogult szélsőséges vélemény! Hogy lehet ilyeneket leírni? Látszik róla, hogy eleve előre elfogult ítélettel kezdődött az cikkíráshoz szükséges információgyűjtés.
  Ugyanilyen rossz lenne, ha vki azt írná, hogy minden megtakarításunkat tegyük kriptovalutákba.
  Ellentétes vélemény megformálása helyet, hogy miért sokkal nagyobb lufi és kockázat például dollárban tartani a pénzt, inkább azt érzem helyesnek, hogy mindenki nézzen utána,akit valamiért megfog a kriptovaluta téma. Ne higgyen ennek cikknek, mert 80%-a szélsőség dioptrián keresztül vizsgált nézet, és nekem se higgyen el semmit.

  1. bankmonitor.hu

   A Bitcoinról nagyon sok véleményt lehet hallani, és meggyőződésünk, hogy nagyon jó marketingje van, tehát védeni semmiképpen sem kell mundér becsületét. A célunk mindig az, hogy tárgyilagosan számoljunk be a pénzügyi termékekről, és az olyan alternatív spekulatív befektetési lehetőségről, mint a Bitcoin (nem csak mi mondjuk, hogy spekulatív, hanem nagyon sok befektetési szakember és a jegybankok többsége is). A hozzászólásából éppen az látszik, hogy nagy híve a kriptodevizának, és éppen azért fogalmazott meg sarkos véleményt a cikkel kapcsolatban, mert a másik oldalról támadásnak érzi a gondolatainkat. Pedig erről nincs szó, valóban a tényeket írtuk le, és testközelből figyeltük végig az eseményeket. És csak annyit kérdeznénk, hogy a cikk megírása óta mi történt a Bitocinnal és mennyire volt igazunk a kockázatokat illetően? Az árfolyam a csúcsoktól közel 50%-ot esett. Ha csak egy embert is sikerült a cikk kapcsán elbizonytalanítani, és nem szállt be, és nem vesztett azóta 30-40%-ot, akkor elértük a célunk. És ez nem dioptria kérdése…

 2. Peter

  Ez is egy vélemény, köszönöm szépen. Nem tudom mi mást lehetne leírni, hogy ne legyen belőle végtelenségig menő vita, ahol hitrendszereket ütköztetünk, aminek semmi értelme és sehova nem vezet. Mintha azon vitáznánk, hogy a kék vagy a zöld szín a szebb. Igaza van Önnek is, azon a szemüvegen keresztül nézve, az éppen aktuális tudása szerint.
  Sajnálom, hogy az egóm egy pillanatra felforrt, és elfelejtettem, hogy az üvegszál túlsó végén is egy ember ül, aki az addigi ismeretei és tudása alapján a legjobbat próbálja adni magának és másoknak is.
  Köszönöm, hogy a cikket megírta, időt és energiát rakott bele! Legyen szép napja és sok-sok olvasót kívánok!

 3. KissRoland

  Amikor 20 ezren állt a BTC akkor ajánlgatták az ismerősök, hogy MOST KELL VENNI! Kérdeztem miért! Azért mert felmegy 600.000 USD-ig!

  Kérdeztem honnan tudod, mikor még diplomád sincs?
  Azt mondta, hogy valami fejes azt nyilatkozta, hogy 600 ezerig fog kilőni 2 éven belül.
  És mg fogadott is valami undorító dologba, hogy ez így lesz.

  Mondtam, hogy inkább visszaess jön a 20 ezer után. Erre nekem igazam lett.
  Több mint a fele pénzem elbuktam volna, ha akkoriban veszek BTC-t.

  Kiszámíthatatlan, instabil, átlátható háttér nélküli katyvasz. Teljes bukta nem lesz, emrt aki 10-20 ezrekért vett bitcoint, az nem fogja eladni pár százért, de haszna az nem lesz.

  Értlemesnek tartott ismerősöm is vett 20 ezerért és azóta is azt várja, hogy 600 ezer legyen, bár szerintem csak arra vár hogy ismét 20 ezer legyen, hogy nulla veszteséggel (kamatveszteség lenyelésével) ki tudjon szállni…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.