loading

Bőven kitermeli a hitel árát ma egy lakás

Egy 10 millió Ft-os ingatlanbefektetés értéke 20 év alatt könnyedén megháromszorozódhat, köszönhetően az áremelkedésnek és a bérleti díjaknak. Közben a hitelek ára padlón van. Milyen lehetőséget jelent ez számunkra?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A befektetési céllal vásárlók aránya 40% felett van Magyarországon, ami annak függvényében különösen megdöbbentő, hogy az első lakásukat megszerzők alig fele annyian vannak. Nem mindig volt ez így: 7 évvel ezelőtt 30% felett volt még az első otthonukat megszerzők aránya a lakáspiacon, ám a 2013 óta tartó áremelkedés miatt egyre kevesebb fiatal engedheti meg magának a vásárlást.

Nem véletlenül kaptak vérszemet a befektetők!

Az elmúlt években tapasztalt alacsony hozamkörnyezetben nem is nagyon volt egyéb ésszerű lehetőségük, mint ingatlanba invesztálni. Az általuk gerjesztett kereslet persze még feljebb lökte az árakat, amit az olcsó lakáshitelek és a bérletek iránti növekvő igény is növelt. A mellékelt ábrán jól látszik, hogy az ingatlanok értéknövekedésével elérhető reálhozam 10% felett veri az éves állampapírpiaci referenciahozamot. És ebben nincsenek benne a kiadásból befolyó bevételek!

Összefoglalva: ingatlanbefektetéssel – különösen Budapesten – nagyon jól lehetett és lehet most keresni!

Ezzel összevetve a hitelek most rendkívül olcsók: 10 millió Ft-hoz 20 évre már 2,69%-os kamattal hozzá lehet jutni (1 éves kamatperiódussal), de a 10 évre rögzített kamatú kölcsönöknél is találni 4,24%-os kamatozásút. Hogy mennyire olcsók most a hitelek, arról itt olvashatsz bővebben.

Hogy mit jelent ez összegszerűen?

Vegyünk egy átlagos példát! 10 millió Ft költsége most a hitelpiacon – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor által kidobott legkedvezőbb, tíz évre fixált 20 éves futamidejű kölcsön esetében – 4,9 millió Ft, vagyis ennyivel kell összességében többet visszafizetnie az adósnak.

Ha ezzel szembeállítjuk, hogy ez a pénz ingatlanba fektetve mennyit hozhat, megdöbbentő számokat kapunk. Akkor is, ha a jelenlegi bődületes (10% feletti) drágulás idővel mérséklődni fog. Az ingatlanban gyarapodó 10 millió forint 3%-os átlagos (meglehetősen óvatos) éves drágulással számolva 18 millió Ft-ot ér majd.

Ehhez jön hozzá a kiadásból származó bevétel!

Egy ismerős 115 ezer Ft-ért bérli a 27 nm-es ingatlanját, egy ezzel teljesen megegyezőt a szomszédban 16 millió Ft-ért kínálnak most eladásra. Itt a 10 millió Ft-os részre havonta bruttó 72 000 Ft bevétel jut, ami 1%-os éves feltételezett hozammal kalkulálva 17,3 millió Ft-ra hízhat 20 év alatt, amennyiben a befektető nem nyúl hozzá addig a pénzéhez.

Ez azt jelenti, hogy az ebben az ingatlanban fialtatott 10 millió Ft 20 év alatt ennyit hozhat:

17,3 millió Ft (bérleti bevétel) + 18 millió Ft (értéknövekedés) – 4,9 millió Ft (teljes hitelvisszafizetés) = 30,4 millió Ft.

Kapcsolódó tartalmak