Betöltés

Bőven kitermeli a hitel árát ma egy lakás

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-30

Egy 10 millió Ft-os ingatlanbefektetés értéke 20 év alatt könnyedén megháromszorozódhat, köszönhetően az áremelkedésnek és a bérleti díjaknak. Közben a hitelek ára padlón van. Milyen lehetőséget jelent ez számunkra?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A befektetési céllal vásárlók aránya 40% felett van Magyarországon, ami annak függvényében különösen megdöbbentő, hogy az első lakásukat megszerzők alig fele annyian vannak. Nem mindig volt ez így: 7 évvel ezelőtt 30% felett volt még az első otthonukat megszerzők aránya a lakáspiacon, ám a 2013 óta tartó áremelkedés miatt egyre kevesebb fiatal engedheti meg magának a vásárlást.

Nem véletlenül kaptak vérszemet a befektetők!

Az elmúlt években tapasztalt alacsony hozamkörnyezetben nem is nagyon volt egyéb ésszerű lehetőségük, mint ingatlanba invesztálni. Az általuk gerjesztett kereslet persze még feljebb lökte az árakat, amit az olcsó lakáshitelek és a bérletek iránti növekvő igény is növelt. A mellékelt ábrán jól látszik, hogy az ingatlanok értéknövekedésével elérhető reálhozam 10% felett veri az éves állampapírpiaci referenciahozamot. És ebben nincsenek benne a kiadásból befolyó bevételek!

Összefoglalva: ingatlanbefektetéssel – különösen Budapesten – nagyon jól lehetett és lehet most keresni!

Ezzel összevetve a hitelek most rendkívül olcsók: 10 millió Ft-hoz 20 évre már 2,69%-os kamattal hozzá lehet jutni (1 éves kamatperiódussal), de a 10 évre rögzített kamatú kölcsönöknél is találni 4,24%-os kamatozásút. Hogy mennyire olcsók most a hitelek, arról itt olvashatsz bővebben.

Hogy mit jelent ez összegszerűen?

Vegyünk egy átlagos példát! 10 millió Ft költsége most a hitelpiacon – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor által kidobott legkedvezőbb, tíz évre fixált 20 éves futamidejű kölcsön esetében – 4,9 millió Ft, vagyis ennyivel kell összességében többet visszafizetnie az adósnak.

Ha ezzel szembeállítjuk, hogy ez a pénz ingatlanba fektetve mennyit hozhat, megdöbbentő számokat kapunk. Akkor is, ha a jelenlegi bődületes (10% feletti) drágulás idővel mérséklődni fog. Az ingatlanban gyarapodó 10 millió forint 3%-os átlagos (meglehetősen óvatos) éves drágulással számolva 18 millió Ft-ot ér majd.

Ehhez jön hozzá a kiadásból származó bevétel!

Egy ismerős 115 ezer Ft-ért bérli a 27 nm-es ingatlanját, egy ezzel teljesen megegyezőt a szomszédban 16 millió Ft-ért kínálnak most eladásra. Itt a 10 millió Ft-os részre havonta bruttó 72 000 Ft bevétel jut, ami 1%-os éves feltételezett hozammal kalkulálva 17,3 millió Ft-ra hízhat 20 év alatt, amennyiben a befektető nem nyúl hozzá addig a pénzéhez.

Ez azt jelenti, hogy az ebben az ingatlanban fialtatott 10 millió Ft 20 év alatt ennyit hozhat:

17,3 millió Ft (bérleti bevétel) + 18 millió Ft (értéknövekedés) – 4,9 millió Ft (teljes hitelvisszafizetés) = 30,4 millió Ft.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?

2019. 10. 22.

Nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki rakétaként, hanem a garázsoké és kocsibeállóké is, az előbbieknél egy év alatt 21%-kal drágultak az Ingatlan.com szerint, míg a bérleti díjak 13%-kal nőttek....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.