Betöltés

Bőven találni jobbat az átlagos hiteleknél

szerző: Fülöp Norbert
2019-04-03

Olcsóbban lehetett hitelhez jutni 2019 februárban, mint egy hónappal korábban, ám éves összehasonlításban mégis drágulást mutatnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái. Megnéztük, az átlaghoz képest mit tudnak a legkedvezőbb hitelajánlatok.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az átlagos hitelköltség (THM – teljes hiteldíj mutató) februárban minden MNB által vizsgált szegmensben csökkent januárhoz képest, ám éves összevetésben még mindig drágulást láthatunk. Ha tudni szeretnéd, hogy mi a THM, illetve melyek azok a költségek, amelyek a neve ellenére sem szerepelnek benne, akkor ebből a cikkből miden szükséges információt megkapsz.

Személyi kölcsön

2018-hoz viszonyítva legnagyobb mértékben a személyi kölcsönök ára nőtt (0,68%-kal), így februárban az átlagos költségmutató 13,57% volt. Ehhez képest a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint februárban 8,01%-os THM volt a legjobb banki ajánlat egy 1 millió Ft-os, végig fix kamatú, 3 éves futamidejű személyi kölcsönre, amennyiben az igénylő legalább nettó 250.000 Ft jövedelmet volt képes igazolni. Ez már egy ilyen kisösszegű hitel esetében is havi 2900 Ft megtakarítást jelenthet a törlesztőben, de nagyobb összegnél a pénzügyi előny értelem szerűen megtöbbszöröződik.

Lakáshitel

A lakáshitelek átlagos költsége egy év alatt +0,65%-kal 5,02%-ra emelkedett, ezen belül az egy évnél rövidebb időre fixáltak kamatúaké 0,25%-kal 3,33%-ra, az éven túl rögzítetteké 0,19%-kal 5,07%-ra nőtt.

A folyósított hitelek túlnyomó többsége az elmúlt időszakban már egy évnél hosszabb időre fixált kamatú, az 5 évnél is hosszabb kamatperiódusú hitelek aránya pedig már 60% felett van, így leginkább ezek költségszintje érdekes. (A kamatperiódus az az időszak, amin belül a hitel kamata és havi törlesztője nem változhat, így a hosszabb kamatperiódus nagyobb kiszámíthatóságot jelent. Különösen igaz ez akkor, amikor a kamatok egy- másfél éves intervallumban várhatóan emelkedni fognak.) A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint már a 10 évre fixált kamatú hitelek között is volt februárban 4,54%-os THM-mel rendelkezőt, ami 0,48%-kal veri az MNB által mért átlagot.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású (1 évnél rövidebb kamatperiódusú) jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége 0,24%-kal emelkedett az MNB szerint, így ezeknél 4,66%-os volt februárban az átlagos költségmutató. A Lakáshitel Kalkulátor szerint februárban 4,18%-os volt a legkedvezőbb THM-szint. (10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő, 6 hónapos kamatperiódus és 250.000 Ft nettó igazolt jövedelem mellett.)

Azt hozzá kell tenni, hogy az MNB a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású szabad felhasználású jelzáloghiteleket tartja nyilván. Ez azért nem szerencsés, mert ennek a hitelfajtának éppen az a legfontosabb előnye, hogy az ingatlanfedezet miatt kedvező a kamat, magasabb a felvehető hitelösszeg, ezért általában a futamidő is hosszabb, ilyenkor pedig a hosszabb kamatperiódus kockázatcsökkentő hatása ugyancsak jól érvényesül.

De általában a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is csökkent az érdeklődés mostanra, mert aki szabad felhasználású hitelt akar, az inkább a fedezet nélküli személyi kölcsönök közül választ. Érthető, itt nem szükséges fedezetet bevonni, ezért az induló költség is alacsonyabb – nincs földhivatali költség, értékbecslés, közjegyzői díj –, a folyósításhoz pedig jó esetben 24-72 óra is elég, feltéve persze, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll. Ezzel szemben a jelzáloghiteleknél 4-6 hét az átlagos átfutási idő.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

Blogajánló

 • alapblog

  Micsoda tartalékok!

  A lányok napja (International Day of the Girl Child): csapatban végzett problémamegoldásban mindenhol leverik a fiúkat. Micsoda tartalékok.     Forrás: Vakmajom a Facebookon The post Micsoda tartalékok! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.