Betöltés
loading

Bőven találni jobbat az átlagos hiteleknél

Olcsóbban lehetett hitelhez jutni 2019 februárban, mint egy hónappal korábban, ám éves összehasonlításban mégis drágulást mutatnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái. Megnéztük, az átlaghoz képest mit tudnak a legkedvezőbb hitelajánlatok.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az átlagos hitelköltség (THM – teljes hiteldíj mutató) februárban minden MNB által vizsgált szegmensben csökkent januárhoz képest, ám éves összevetésben még mindig drágulást láthatunk. Ha tudni szeretnéd, hogy mi a THM, illetve melyek azok a költségek, amelyek a neve ellenére sem szerepelnek benne, akkor ebből a cikkből miden szükséges információt megkapsz.

Személyi kölcsön

2018-hoz viszonyítva legnagyobb mértékben a személyi kölcsönök ára nőtt (0,68%-kal), így februárban az átlagos költségmutató 13,57% volt. Ehhez képest a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint februárban 8,01%-os THM volt a legjobb banki ajánlat egy 1 millió Ft-os, végig fix kamatú, 3 éves futamidejű személyi kölcsönre, amennyiben az igénylő legalább nettó 250.000 Ft jövedelmet volt képes igazolni. Ez már egy ilyen kisösszegű hitel esetében is havi 2900 Ft megtakarítást jelenthet a törlesztőben, de nagyobb összegnél a pénzügyi előny értelem szerűen megtöbbszöröződik.

Lakáshitel

A lakáshitelek átlagos költsége egy év alatt +0,65%-kal 5,02%-ra emelkedett, ezen belül az egy évnél rövidebb időre fixáltak kamatúaké 0,25%-kal 3,33%-ra, az éven túl rögzítetteké 0,19%-kal 5,07%-ra nőtt.

A folyósított hitelek túlnyomó többsége az elmúlt időszakban már egy évnél hosszabb időre fixált kamatú, az 5 évnél is hosszabb kamatperiódusú hitelek aránya pedig már 60% felett van, így leginkább ezek költségszintje érdekes. (A kamatperiódus az az időszak, amin belül a hitel kamata és havi törlesztője nem változhat, így a hosszabb kamatperiódus nagyobb kiszámíthatóságot jelent. Különösen igaz ez akkor, amikor a kamatok egy- másfél éves intervallumban várhatóan emelkedni fognak.) A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint már a 10 évre fixált kamatú hitelek között is volt februárban 4,54%-os THM-mel rendelkezőt, ami 0,48%-kal veri az MNB által mért átlagot.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású (1 évnél rövidebb kamatperiódusú) jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége 0,24%-kal emelkedett az MNB szerint, így ezeknél 4,66%-os volt februárban az átlagos költségmutató. A Lakáshitel Kalkulátor szerint februárban 4,18%-os volt a legkedvezőbb THM-szint. (10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő, 6 hónapos kamatperiódus és 250.000 Ft nettó igazolt jövedelem mellett.)

Azt hozzá kell tenni, hogy az MNB a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású szabad felhasználású jelzáloghiteleket tartja nyilván. Ez azért nem szerencsés, mert ennek a hitelfajtának éppen az a legfontosabb előnye, hogy az ingatlanfedezet miatt kedvező a kamat, magasabb a felvehető hitelösszeg, ezért általában a futamidő is hosszabb, ilyenkor pedig a hosszabb kamatperiódus kockázatcsökkentő hatása ugyancsak jól érvényesül.

De általában a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is csökkent az érdeklődés mostanra, mert aki szabad felhasználású hitelt akar, az inkább a fedezet nélküli személyi kölcsönök közül választ. Érthető, itt nem szükséges fedezetet bevonni, ezért az induló költség is alacsonyabb – nincs földhivatali költség, értékbecslés, közjegyzői díj –, a folyósításhoz pedig jó esetben 24-72 óra is elég, feltéve persze, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll. Ezzel szemben a jelzáloghiteleknél 4-6 hét az átlagos átfutási idő.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Blogajánló
  • alapblog A szomszédságban

    Hol, milyen mega beruházások bukkannak fel a válságból: 3 milliárd eurós projektben újjáépül a bukaresti Romexpo, konferenciaközpontok, múzeumok, hotelek, koncerthelyszín, bevásárlóközpont, komplett új üzleti negyed... The post A szomszédságban appeared first on alapblog.