Betöltés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-11

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel kell többet visszafizetned összességében a felvett összegnél. De minden költség benne van a THM-ben? Valóban össze tudod ez alapján hasonlítani a hiteleket, hogy a lehető legkedvezőbbet válaszd?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A THM-et százalékos formában adják meg, és alapvetően annál kedvezőbb egy lakáshitel, minél alacsonyabb ez a mutató. Azért nem elég az unos-untalan kommunikált kamatra figyelned, mert egy lakáshitel felvételének egyéb járulékos költségei is vannak, amelyekkel mindenképp számolnod kell.

Lakáshitel esetén ezeket a költségeket tartalmazza THM:
(Zárójelben egy 10 millió Ft-os hitel becsült költségei.)

 • hitelkamat (kb. 3-8%)
 • hitelfedezeti biztosítás díja, ha ez szerepel a hitelajánlatban (kb. törlesztő 6-8%-a) 
 • hitelbírálati díj (kb. 30-45 000 Ft)
 • jelzálogjog földhivatalnál történő bejegyzésének díja (12 600 Ft)
 • értékbecslés díja (kb. 30-40 000 Ft)
 • helyszíni szemle díja építés alatt álló ingatlannál (kb. 20 000 Ft/alkalom)
 • számlavezetés díja, ha a bank a hitel feltételeként szabja azt meg
 • folyósítási díj, ha a folyósított hitelösszeget ezzel csökkentik (kb. a hitelösszeg 1%-a, max. 200 000 Ft) 
 • nem hiteles tulajdoni lap költsége (1000 Ft)

A fentieket látva érthető, hogy a bankok egy része miért enged el az induló költségekből akár 100-200 ezer Ft-is, hiszen ezzel a THM-et is csökkenthetik. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például a Raiffeisen Bank piaci lakáshitelénél összességében 215 595 Ft marad az adós zsebében azzal, hogy elengedik a tulajdoni lap kikérésének díját, az értékbecslési díjat, a közjegyzői díjat, a jelzálog bejegyzési díjat és a folyósítási jutalékot. (Ezek közül a közjegyzői díj egyébként nincs is benne a lakáshitelek THM-ében.)

Költségek, amelyek neve ellenére sincsenek benne a teljes hiteldíj mutatóban:

Például:

 • Késedelmi kamat (hitelkamat 1,5-szerese+3%, max. a jegybanki alapkamat+24%)
 • Bármilyen nem szerződés szerinti fizetésből adódó többletköltség, például a felszólító levél díja. (kb. 200 Ft/levél)
 • Közjegyzői díj (kb. 60 000 Ft)
 • Szerződésmódosítás – pl. futamidő hosszabbítás – díja (kb. 10-11 000 Ft)
 • Elő és végtörlesztés díja (kb. 1-2%)
 • Átutalási díjak
 • Lakásbiztosítás díja
 • Jelzálog törlésének földhivatali költsége (6 600 Ft) 

Elég a THM alapján választani hitelt?

A fentiekből látszik, hogy a hitel THM-et a konkrét hitelszerződésben meghatározott hitelösszeg és futamidő alapján határozzák meg. Vagyis, amennyiben az ügyfél később módosítana a szerződésén, például idő előtt végtörlesztene vagy futamidőt hosszabbítana, akkor emiatt a THM is módosulhat. 

Fontos még, hogy a THM csak azonos hitelösszeg, futamidő és kamatperiódusú hitelek megversenyeztetésére alkalmas. Például hiába alacsonyabb 0,9%-kal az egyik 10 millió Ft-os, 20 évre felvett hitel THM-je a másiknál, ha az olcsóbbnál 1 év, míg a drágábbnál 5 év a kamatperiódus hossza. Az 5 éves kamatperiódus ugyanis – a jelenlegi, emelkedő kamatkörnyezetben – sokkal biztonságosabb, hiszen hosszabb távra kiszámíthatók a havi törlesztők. A kamatkockázat átvállalásának árát pedig természetesen megkérik a bankok, így az ilyen hitelek drágábbak.

Ezért a jó hitelválasztás lépései ezek:

 1. Meg kell határozni, hogy mekkora hitelre van szükségünk?
 2. Mekkora havi törlesztőt tudunk biztonságosan bevállalni? (Itt a JTM korlátra is figyelnünk kell, hiszen a jövedelem meghatározott százaléka lehet csak a hiteltörlesztők összege.)
 3. A hitelösszeg és a bevállalható törlesztők alapján meghatározhatjuk a futamidőt.
 4. El kell döntenünk, hogy mekkora kamatkockázatot vállalunk? A kamatok eseteges emelkedése megdobhatja a havi törlesztőket, így minél gyakrabban módosulhat a hitel kamata, annál nagyobb ennek a kockázata. (Ez a mostani emelkedő kamatkörnyezetben realis lehet a következő években.)

Amennyiben ezeket a szempontokat mérlegeltük, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával pillanatok alatt összehasonlíthatók a hitelek THM alapján. Ezt követően kérhetjük akár hiteltanácsadó segítségét is, aki ismeri a bankok hitelezési szempontjait, így megkeresheti a lehetőségeinknek leginkább megfelelő hitelterméket. 

A legalacsonyabb THM-értékek kamatperiódusonként (10 millió Ft-os hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer Ft igazolt családi jövedelem esetén):

Változó kamat esetén: 2,7%-os THM
5 éves kamatperiódusnál: 3,61%-os THM
10 éves kamatperiódusnál: 4,39%-os THM
Végig fix kamat mellett: 5,68%-os THM

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló

 • alapblog

  Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt!

  A turizmus riasztó bővüléséről már többször volt szó, ebből, mint látható a régiónk sem marad ki. Azt talán meglepetés lehet, hogy ilyen magasan Prága vezeti... The post Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.