Betöltés

Családon belüli lakásvásárlás: megmutatjuk, mi kell a hitelhez

szerző: Singer Zoltán
2018-08-01

Előfordulhat, hogy családon belül szeretnénk ingatlant venni. Az egyszer biztos, hogy ennek oka többféle lehet: vannak olyan eladók, akik hiteltartozásuktól akarnának így megszabadulni, a vásárlók például a közös örökség nem rájuk eső részét szeretnék megszerezni. És persze vannak ügyeskedők is, akik valamilyen machináció folytán szeretnének szabadon elkölthető pénzhez jutni. Megvizsgáltuk, hogy ilyen esetekben történő hiteligényléshez a bankok milyen feltételeket támasztanak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A családon belüli ingatlanvásárlás egy speciális tranzakció, melyet a bankok a hiteligényléskor egyedi módon kezelnek. Talán a legfontosabb megjegyzésünk bevezetésként, hogy a bankoknak csupán a fele nyitott családon belüli adásvételekhez hitelt nyújtani, így a bankpiaci lehetőségek feltárása még nagyobb szerepet kap!

A pénzintézetek a lakáshitelnél megszokott feltételek megléte (munkaviszony elvárások, jövedelmi feltételek teljesítése, az ingatlan értékbecslése) mellett további kikötéseket is alkalmaznak ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak. Vegyük sorra ezeket a példákat!

A fenti esetben mindegyik bank egyedi feltételeket alkalmaz. Valamelyik bank azt vizsgálja, hogy beköltözünk-e a megvásárolni kívánt ingatlanba, és hogy kinek a lakhatását szolgálja. Ez alapján dönti el, hogy ad-e hitelt a vásárlásra. Egy másik banknál pedig az a szokás, hogy az adásvételi szerződésbe – amennyiben áron alul történik az adásvétel – beleírják, hogy az eladók a piacinál alacsonyabb ár miatt nem támasztanak követeléseket később sem (például áron aluli eladást indokolhat a családtag kedvezményes ingatlanhoz juttatása).

Megint másik helyen pedig úgy járnak el, hogy csak akkor finanszíroznak ilyen adásvételt, ha a rokon legalább az ingatlan 25%-át vásárolja meg, kivételt képez ez alól, ha az ingatlanrész megvételével a teljes ingatlant is megszerzi. Például a vásárlónak eddig 90%-os tulajdonrésze volt, most megveszi hozzá a maradék 10%-ot. Találunk olyan pénzintézetet is, amelyik csak bizonyos esetekben ad hitelt, náluk ilyen például a közösen örökölt ingatlan egy részének megvásárlása egy másik örököstől. De van olyan bank is, amelyik nem finanszíroz semmilyen családon belüli ügyletet sem.

Összességében elmondható, hogy hiteligényléskor a legtöbb banknál a következőek az elvárások:

 • 1/1 tulajdonossá válik (van kivétel, amelyik banknál nem szükséges)
 • az ingatlant eladó hitelkiváltása nem lehetséges
 • nem lehet végrehajtás az ingatlanon
 • ha ajándékozás is történik, akkor annak az adásvétel előtt kell megtörténnie

Javaslataink a sikeres hitelfelvételhez: ne hozzunk létre mesterkélt helyzetet! Ha a családnak szabadon elkölthető pénzre van szüksége, akkor ne erőltessük az adásvételt, hanem vegyünk igénybe egy szabad felhasználású jelzáloghitelt (bár ez 0,5%ponttal jellemzően magasabb kamattal rendelkezik).

Vedd igénybe a Bankmonitor szakértőinek szolgáltatását, ha családon belüli adásvételhez keresel optimális lakáshitel megoldást!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Kasza Lászlóné

  A fiam és menyem szeretné megvenni tőlem és férjemtől a tulajdonunkat. A férjem 144 éve elköltözött tőlünk. Most az ingatlanban a fiam, menyem, 2 unokám és én élünk. Milyen alternativára , hitelre számíthatnak? Megbásárolhatják-e a tulajdonunkat, ha nem kapnak elég hitelt ahhoz, hogy mindkettőnknek legyen lakás a feje felett?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Kasza Lászlóné,
   A cikkben leírtuk a főbb szabályokat. A konkrét lehetőségekhez tudnunk kell a jövedelmi viszonyokat, és az ingatlannal kapcsoalatos adatokat is. Ehhez küldjék el elérhetőségeiket a lakáshitel oldalunkon keresztül, és kollégánk megkeresi Önöket!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Vajon megéri a türelmi idővel induló lakáshitel?

Halasztott tőkefizetésű kölcsönnél az induló törlesztőrészletünk nagysága alacsony, viszont a türelmi időt követően megemelkedik, sőt magasabb lesz, mint egy normál hitelnél. Mikor éri meg türelmi időt igényelni, hogyan alakul a...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.