Csapj le erre a lehetőségre és a nyugdíjgondjaid is megoldhatók!

 • 2016.10.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Az önkéntes nyugdíjpénztárak nyújtják jelenleg a legjobb megoldást, ha az időskorunkra szeretnénk takarékoskodni. Amellett, hogy állami támogatás jár a befizetésünkre, tagadhatatlan előnye a pénztáraknak, hogy különböző portfóliók közül válogathatunk. Szerencsére széles a paletta a portfóliók terén: utazhatunk a teljes kockázatmentességre, de lehetünk igazán merészek is, ami nagymértékben meg fogja határozni az elérhető hozamunkat is.

Valószínűleg nincs olyan magyar ember, akit ne foglalkoztatna a nyugdíj téma, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy egyre több bizonytalanság övezi időskori megélhetésünket. Ugyanakkor az is biztos, hogy nem maradhatunk tétlenek, muszáj valamilyen formában gondoskodnunk a nyugdíjas éveinkről. Szerencsére megoldás nélkül sem maradunk, számos megtakarítási termék van kifejezetten nyugdíjcélokra, és kellő időben elkezdve, szemmel látható nyugdíj-kiegészítést is össze tudunk gyűjteni.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak adta megtakarítási lehetőséget jelenleg a legjobbnak tartjuk, hiszen viszonylag alacsony költségek mellett profik keze alá adjuk a pénzünk, továbbá 20 százalékos állami támogatásra is számíthatunk a befizetéseink után.

Ráadásul még egy nagy előnye van a rendszernek: saját igényeinknek megfelelő portfóliók, vagyis különböző befektetési csomagok közül is válogathatunk. Így meg tudjuk határozni, hogy milyen típusú és kockázatú befektetésbe menjen a befizetésünk, szem előtt tartva azt is, hogy hány év múlva fogunk nyugdíjba menni.

Bizonytalan vagy? Sokat segíthet a kalkulátorunk, amivel könnyedén kiszámolhatod, mekkora vagyonod lesz évtizedek múlva.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Választható portfóliók révén gyarapíthatjuk a pénzünk

A portfólió választás kétségtelenül megkönnyíti az életünk, ugyanis így több befektetés között oszlik meg a befizetésünk, anélkül, hogy nekünk kéne őrködni a nyugdíj megtakarítás fölött (például egy nyugdíj előtakarékossági számla esetében mindenképpen nekünk kell összeállítani a befektetéseinket). Csak annyi dolgunk van, hogy kiválasszuk a pénztár által felkínált portfóliók valamelyikét, amelyek természetesen eltérő hozam és kockázati profillal rendelkeznek, de az sem mindegy milyen időtávra tervezünk. Így a leginkább kockázatkerülőtől, a legmerészebb öngondoskodókig mindenki megtalálja a számítását.

Leggyakrabban 3 portfólió kategóriát érünk el, melyek közül a legkevésbé kockázatos a klasszikus portfólió, az arany középutat a kiegyensúlyozott jelenti, míg a legnagyobb kockázatot a növekedési portfólióval vállaljuk fel. Persze olyan pénztárak is vannak, ahol még ezen kívül elérhető portfóliók is vannak, melyek kiegészítik a kínálatot, de a fentiek a legelterjedtebbek.

Általánosságban az is elmondható minél fiatalabbak vagyunk, annál inkább érdemes vállalakozó szelleműnek lennünk és kockázatosabb portfólióba fektetni, hiszen több évtized már elegendő ahhoz, hogy szép summára tegyünk szert, és ne kelljen a veszteségek miatt aggódnunk.

A legtöbb pénztárnál a legalacsonyabb kockázattal a klasszikus portfólió érhető el, amelyeknek befektetései a hazai állampapírok köré koncentrálódnak, így óriási hozamokra sem számíthatunk. Hazai viszonylatban az 5 legnagyobb pénztárnál szinte 100 százalékos az államkötvények aránya a portfólión belül, mindösszesen az MKB pénztár klasszikus portfóliója tartalmaz 2 százaléknyi részvény befektetést is. Leginkább azoknak tanácsos ilyen portfóliókba fektetni, akiknek pár éve van hátra a nyugdíjba vonulásig, hiszen egyenletesen képes benne gyarapodni a befizetésünk, nagyobb visszaesések nélkül.

A kiegyensúlyozott portfóliók, mint nevük is utal rá, egyfajta hídként próbálnak szolgálni a kockázatmentes és kockázatos befektetések között. Jellemzően államkötvényekbe és részvényekbe teszik a vagyonukat, amivel időszaktól függően már egész vonzó hozamokat képesek termelni. A legnagyobb hazai pénztárak szemmel látható módon államkötvény túlsúlyosak, átlagosan 20 százaléknyi részvényt tartanak a portfólióikban. A pénztárak többségénél ez a portfólió az alapértelmezett választás is, vagyis ha nem jelölünk meg külön portfóliót, automatikusan ide kerül a pénzünk.

A legnagyobb teljesítményt a növekedési portfólióktól várhatjuk el, de persze itt tesszük leginkább kockára a pénzünk is. A növekedési portfóliókban az állampapírokról már inkább a részvényekre tevődik át a hangsúlyt, sőt kis arányban már akár árupiaci befektetéseket is tartalmazhatnak. A legnagyobb pénztárak esetében elmondható, hogy pénztáranként változó a részvényarány, de általánosságban még mindig az államkötvények 50% feletti súllyal bírnak.

Rugalmas a rendszer, bármikor válthatunk

Megnéztük azt is, hogy a legnagyobb önkéntes pénztár esetében az utóbbi pár év során mi volt tapasztalható az egyes portfóliók teljesítményében. Jól látható, hogy az OTP pénztáránál rövidtávon nem feltétlenül érte meg a növekedési portfólió, hiszen a kiegyensúlyozott portfóliót nem tudta lekörözni, de még sokszor a klasszikus portfólió is lehagyta teljesítményben. Azt érdemes viszont leszögezni, hogy a növekedési portfólió igazi arcát ennél jóval hosszabb, 10-20 éves időtávon tudja csak megmutatni.

Ugyanakkor azért sem kell aggódnunk, ha számításainknak nem megfelelő portfóliót választottunk, vagy csak szimplán a nyugdíjas éveinkhez közeledünk és ezért váltani szeretnénk. A pénztárak lehetőséget nyújtanak arra, hogy bármikor váltsunk időközben, ehhez mindösszesen egy nyomtatványt kell kitöltenünk, és megjelölni rajta a kívánt portfóliót. Tehát nem kell magunk hosszú évtizedekre elköteleznünk, a kockázatvállalásunk mértékét bármikor képesek vagyunk megváltoztatni. A portfólióváltásnak ugyanakkor a legtöbb pénztárnál van díja is, ez általában a számla egyenlegének 1 ezrelékét jelenti, maximum 2000 forintot.

3 Hozzászólás

 • Daróczi istván 2016-10-13 08:42:19 - Válasz

  Most már csak annyi kell, akkor, hogy, ne rabszolga bérért güriztessék a Magyar munkavállalót és akkor lesz is miből takarékoskodni! Ehhez nem is kell más, mint az összes eddig regnáló politikustól elkobozni a TELJES vagyonát, közmunkára fogni őket és olyanok kezébe adni végre már a Magyar gazdaságot, akiknek tényleg az a céljuk, hogy egyszer és mindenkorra a Magyar nép jól éljen és legyen nekik miből MEGTAKARÍTANIUK!

 • Tóth János 2016-10-13 10:20:32 - Válasz

  Amikor a magánynyugdíj befizetése révén nagy összeg gyűlik össze, a Fidesz kormány ismét elveszi.

 • Ásvány Attila 2016-10-13 19:43:18 - Válasz

  Természetes, hogy ez csak addig müködik amig a hiszékeny emberek össze nem gyüjtenek 3-5 milliárd forint megtakaritást, akkor mint az Aegon Zrt csinálta az önkéntes pénztárnál. Akkor közgyülési határozattal, ahol még a határozathozatalhoz szükséges 50% sem volt meg, legalábbis a közgyülési jegyzőkönyv szerint –csak 37% -an voltak ott–megszüntetik a magánnyugdij ágazatot is és az állam elveszi a milliárdokat!!! Ugyanis senki nem vállal garanciát a pénz valamikori kifizetésére sem ! Gondolkozzatok és ne higgyetek az állami propagandának ! Ne legyetek ismét hiszékenyek ! Vigyétek a megtakaritásokat Ausztriai bankokhoz, azok legalább nem lopják el és kockázatot is vállalnak , garanciát adnak a 20 25 év utáni kifizetésre is !!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.