Betöltés

CSOK: még egy millióval többet kaphatsz használt lakásra

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-09

Megint foltozzák a CSOK-ot. Immáron másodjára futnak neki a szabályozásnak, amelyben most a használt lakásvásárlókat kívánják jobb helyzetbe hozni. Több előírás egyszerűsödik és sok esetben nő az elérhető támogatás összege. Összefoglaljuk, mire lehet számítani.

Igen bonyolultra sikerült a tavalyi év decemberében beharangozott Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) szabályrendszere, amelyhez most jelentős mértékben hozzányúlnak. A változások a jelenleg folyamatban lévő CSOK kérelmekre is vonatkozik majd, illetve bizonyos megkötésekkel az is élvezheti az új szabályok előnyeit és az új összegeket, aki korábban már igénybe vette, de másik lakásba költözik.

A legfontosabb változások a használt lakáscélt (vásárlás és bővítés) érintik:

 • a támogatás összege a használt lakásokra bizonyos esetben magasabb lesz,
 • a lakások alapterülete már nem fogja befolyásolni a CSOK összegét,
 • csak minimális alapterületet határoznak meg az adott gyermekszámhoz és támogatási összeghez.

CSOK változások

Az új lakások esetén (új építés vagy új lakásvásárlás) az összeg és az alapterület vonatkozásában nem jeleztek előre változást, ami a CSOK.ot illeti. Az egyéb feltételek között szintén a használt lakásoknál történik jelentősebb módosítás.

Várhatóan egyáltalán NEM FOGJÁK MAJD VIZSGÁLNI, hogy

 • van-e egyéb ingatlan tulajdon (jelenleg csak a 10 milliós CSOK-nál nem vizsgálják),
 • melyik településen van a használt ingatlan (eddig ez határozta meg a maximális megengedett vételárat),
 • használt lakásvásárlásnál a m2 árat (eddig maximum 350 ezer Ft/m2 volt a megengedett),
 • az 5 éven belüli ingatlaneladást.

CSOK feltételeinek változása

A beharangozott változások a folyamatban lévő kérelmekre is érvényesek lesznek majd, azaz akinek éppen elbírálás alatt van a CSOK kérelme az új szabályok hatálybalépésekor, azt már az új feltételrendszer szerint vizsgálják.

Aki korábban igénybe vette, de még az alacsonyabb összeget kapta, az a különbözetet csak akkor igényelheti a tervek szerint, ha új lakásba költözik!

Érdekes újdonságok láthatnak még napvilágot!

Egy a Portfolio.hu-n korábban megjelent írás szerint új támogatható lakáscélt is bevezetnek majd, mégpedig a felújítást, de erre a célra a közmunkások költhetnék az állami támogatást. Ezen kívül eltörölnék a 10 millió Ft-os CSOK mellé felvehető 10 millió Ft-os kamattámogatott lakáshitelnél alkalmazott maximum 30 millió Ft-os vételár korlátot, valamint építés esetén változik az összkomfortra vonatkozó kritérium is.

Ha lakáshitellel fogod kipótolni a CSOK összegét, az alábbi kalkulátorral megnézheted az aktuális ajánlatokat!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

0 Hozzászólás

 1. Shun

  Hát ezek nem nagyon jöttek be…
  Viszont olvastam, hogy meglévő lakáshitel törlesztésre is lehet fordítani. 400 ezer Ft/gyermek. Természetesen csak olyan gyermek után, akire még nem kaptunk szocpolt. A részletek nagyon érdekelnének! Köszönettel: István

 2. bankmonitor.hu

  Shun@: Ez az utólagos támogatás, amit utóbb született gyermek(ek) után lehet igényelni. Ennek feltétele, hogy legalább már egy gyermek után igényelték (és meg is kapták) a támogatást. Amennyiben ez így van, akkor ahhoz a pénzintézethez kell befáradnia, ahol a laksáshitele is van.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Gyermeket vállalnánk a CSOK-ért, számoljunk!

2018. 07. 02.

„Lakásvásárlás előtt állunk, és szeretnénk élni a családok otthonteremtési kedvezményével. A kérdésünk az, hogy akkor is kaphatunk-e ilyen támogatást, ha még nincs gyermekünk, de már tervezzük a gyermekvállalást?” Egy érdeklődő...

Mikor kötelező adóstársként beszállni a hitelbe?

2018. 06. 07.

 „Érdeklődni szeretnék, mivel CSOK-ot tervezünk felvenni használt lakás vásárlás céljából. Én jelenleg próbaidős vagyok a munkahelyemen. Van-e lehetőség arra, hogy adóstárs nélkül a férjem vegyen fel lakáshitelt? Esetleg, hogy mint...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.