Betöltés
loading

CSOK: megkapom, vagy nem?

Óriási az érdeklődés a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) iránt. Számos speciális helyzettel találkoztunk, amikor az átlagember számára nem egészen egyértelmű, hogy jár-e a vissza nem térítendő, 500 ezer Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedő állami támogatás. Nem mindegy például, hogy azért igényelnék utólag a támogatást, mert már megvették az ingatlant, vagy azért, mert utóbb született gyermek! Járhat-e a CSOK annak, aki már korábbi szocpolt igénybe vett, de vissza is kellett azt fizetnie például válás miatt? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket! A tét nagy, érdemes megismerni pontosan a részleteket!

Nagyon nem mindegy, hogy utólag vagy utóbb született gyermekre kérnénk a támogatást!

Az egyik leginkább félreérthető pontja a támogatásnak az utólagos igényelhetőség lehetősége. Sokan összekeverik ezt azzal, hogy az ingatlant már megvették, a teljes vételárat kifizették, és ily módon szeretnék a CSOK összegét utólag érvényesíteni. Erre azonban nincs lehetőség: a CSOK-ot kizárólag az ingatlan eladója kaphatja meg, így egy már kifizetett lakás esetén nem kaphatja meg a támogatást készpénzben a vevő.

Az utólag igényelt CSOK azt jelenti, hogy az ingatlan vásárlásakor már legalább egy gyermekre CSOK támogatást kaptunk, majd újabb gyerkőc születik. Ekkor megkaphatjuk az utóbb született gyermekre járó támogatást, amelyet vagy a vásárláshoz – vagy építéshez, bővítéshez – felvett lakáshitel csökkentésére fordíthatunk, vagy ha építkezéshez használtuk a CSOK-ot, akkor az építkezés befejezésére használhatunk fel (figyelem: itt sem egy készpénzben bármire elkölthető támogatást kapunk, a felhasználást ellenőrzik!).

Az igényelheti tehát utólag a CSOK-ot, aki

 • a 2015. július 1-je utáni támogatást igényli és megkapja korábban született gyermeke után, ÉS
 • később újabb gyermeke születik, ÉS
 • a CSOK segítségével vásárolt/épített/bővített ingatlanhoz lakáshitelt is felvett – ekkor a lakáshitel csökkentésére fordítható,

VAGY

 • a CSOK segítségével épített ingatlan használatbavételi engedélyét még nem szerezte meg – ekkor az ingatlan befejezésére fordítható.

NEM kaphatja meg az utólagos támogatást az, aki

 • már megvette, kifizette az ingatlant (vagy építkezett és a használatbavételi engedélyt megszerezte) és így igényelné meglévő vagy később születendő gyermekekre, vagy
 • bővítéshez igényelné, de a bővítési munkálatok már megkezdődtek, vagy
 • később születik gyermeke, de a vásárláskor, építéskor, bővítéskor nem kért vagy nem kapott CSOK támogatást, vagy
 • a lakásvásárláskor ugyan kapott CSOK-ot, de nem vett fel lakáshitelt – ekkor nincs mihez kérni utólag a támogatást, hiszen az ingatlant kifizette, lakáshitele pedig nincs!

A CSOK tehát utólag nem kérhető készpénz formájában, hiszen lakáscélú támogatásról lévén szó, vagy lakáshitelbe fordítható, vagy a lakáscélt lehet belőle befejezni. Ezen prózai okból nem lehet a már megvásárolt ingatlanhoz sem felhasználni, hiába fér bele az adásvételi szerződés keltét illetően a 120 napos határidőbe!

Mikor vizsgálják a szülők életkorát?

A 40. életévét betöltöttek esetén is van lehetőség a támogatást igényelni. Ha meglévő gyermekre kérik, akkor nem vizsgálják a szülők életkorát. Csak akkor, ha jövőben születendő egy, vagy maximum két gyermeket vállal a fiatal házaspár. A házastársi kapcsolatot is csak a megelőlegező CSOK esetén írják elő, meglévő gyermeknél az igénylők lehetnek élettársi kapcsolatban, de lehet akár egyedülálló személy is.

Mit tehet, aki már egyszer igényelte a támogatást, de vissza kellett fizetnie?

Logikus kérdésként merülhet fel, hogy igényelheti-e a megújult támogatást olyan ügyfél, aki gyermekére már korábban igénybe vette, de például válás miatt, vagy az ingatlan értékesítése miatt vissza is kellett azt fizetnie. Illetve jár-e azoknak a CSOK megelőlegező formája, akik már korábban is kötöttek megelőlegező szerződést, de a gyermekvállalás meghiúsult és a kapott támogatást kamataival együtt vissza is fizették? Nem a legegyszerűbb kérdések és nem feltétlen magától értetődő a válasz a lakáscélú támogatás rendeletének szövegezéséből.

Az általunk megkérdezett bankoknál két eset is létezik, amikor az ügyfél ismét hozzájuthat a támogatáshoz. Az egyik eset, ha anno megelőlegező támogatást vett igénybe (tehát a korábbi, július 1. előtt támogatási formában vállalt egy vagy két gyermeket), de pl. a gyermekvállalás nem teljesítése miatt vissza is fizették azt. A másik eset, ha az ügyfél már igényelt ugyan szocpolt akár meglévő gyermekre, fentieknek megfelelően vissza kellett fizetnie, de nem jogosulatlan igénybevétel miatt.

Az előző két élethelyzetben tehát elvileg nincs akadálya annak, hogy az ügyfelek az új CSOK támogatást is igényeljék.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményével kapcsolatban a legfontosabb információkat az alábbi kalkulátor segítségével tudhatjuk meg!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

További esetek, amikor nem járhat a CSOK

Nem támogatott lakáscél sem a korszerűsítés, sem a felújítás. Az egyetlen, amit meglévő ingatlannal tehetünk a CSOK segítségével, az a bővítés. A bővítés az alapterület legalább egy lakószobával történő növelését jelenti, vagy tetőtér-beépítést. Nem jár tehát, sem átalakításra, sem arra, ha pusztán a szigetelést végezzük el, vagy nyílászárókat cserélünk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 nyitott kérdés a kamatmentes MNB lakáshitellel kapcsolatban

A múlt hét elején a jegybank felvetette egy kamatmentes lakáshitel lehetőségét. Jó pár feltételt már megismerhettünk a tervezett konstrukcióval kapcsolatban, ugyanakkor számos részletről még nincs információnk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek...

Blogajánló
 • alapblog Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban

  Érdekes ez az ábra, amin az látszik, hogy már jóval kevesebben oltatnák be magukat, mint tették volna májusban. Kérdés, hogy ez minek a leképződése. Csak... The post Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

  Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.