Betöltés

CSOK: megkapom, vagy nem?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-24

Óriási az érdeklődés a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) iránt. Számos speciális helyzettel találkoztunk, amikor az átlagember számára nem egészen egyértelmű, hogy jár-e a vissza nem térítendő, 500 ezer Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedő állami támogatás. Nem mindegy például, hogy azért igényelnék utólag a támogatást, mert már megvették az ingatlant, vagy azért, mert utóbb született gyermek! Járhat-e a CSOK annak, aki már korábbi szocpolt igénybe vett, de vissza is kellett azt fizetnie például válás miatt? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket! A tét nagy, érdemes megismerni pontosan a részleteket!

Nagyon nem mindegy, hogy utólag vagy utóbb született gyermekre kérnénk a támogatást!

Az egyik leginkább félreérthető pontja a támogatásnak az utólagos igényelhetőség lehetősége. Sokan összekeverik ezt azzal, hogy az ingatlant már megvették, a teljes vételárat kifizették, és ily módon szeretnék a CSOK összegét utólag érvényesíteni. Erre azonban nincs lehetőség: a CSOK-ot kizárólag az ingatlan eladója kaphatja meg, így egy már kifizetett lakás esetén nem kaphatja meg a támogatást készpénzben a vevő.

Az utólag igényelt CSOK azt jelenti, hogy az ingatlan vásárlásakor már legalább egy gyermekre CSOK támogatást kaptunk, majd újabb gyerkőc születik. Ekkor megkaphatjuk az utóbb született gyermekre járó támogatást, amelyet vagy a vásárláshoz – vagy építéshez, bővítéshez – felvett lakáshitel csökkentésére fordíthatunk, vagy ha építkezéshez használtuk a CSOK-ot, akkor az építkezés befejezésére használhatunk fel (figyelem: itt sem egy készpénzben bármire elkölthető támogatást kapunk, a felhasználást ellenőrzik!).

Az igényelheti tehát utólag a CSOK-ot, aki

 • a 2015. július 1-je utáni támogatást igényli és megkapja korábban született gyermeke után, ÉS
 • később újabb gyermeke születik, ÉS
 • a CSOK segítségével vásárolt/épített/bővített ingatlanhoz lakáshitelt is felvett – ekkor a lakáshitel csökkentésére fordítható,

VAGY

 • a CSOK segítségével épített ingatlan használatbavételi engedélyét még nem szerezte meg – ekkor az ingatlan befejezésére fordítható.

NEM kaphatja meg az utólagos támogatást az, aki

 • már megvette, kifizette az ingatlant (vagy építkezett és a használatbavételi engedélyt megszerezte) és így igényelné meglévő vagy később születendő gyermekekre, vagy
 • bővítéshez igényelné, de a bővítési munkálatok már megkezdődtek, vagy
 • később születik gyermeke, de a vásárláskor, építéskor, bővítéskor nem kért vagy nem kapott CSOK támogatást, vagy
 • a lakásvásárláskor ugyan kapott CSOK-ot, de nem vett fel lakáshitelt – ekkor nincs mihez kérni utólag a támogatást, hiszen az ingatlant kifizette, lakáshitele pedig nincs!

A CSOK tehát utólag nem kérhető készpénz formájában, hiszen lakáscélú támogatásról lévén szó, vagy lakáshitelbe fordítható, vagy a lakáscélt lehet belőle befejezni. Ezen prózai okból nem lehet a már megvásárolt ingatlanhoz sem felhasználni, hiába fér bele az adásvételi szerződés keltét illetően a 120 napos határidőbe!

Mikor vizsgálják a szülők életkorát?

A 40. életévét betöltöttek esetén is van lehetőség a támogatást igényelni. Ha meglévő gyermekre kérik, akkor nem vizsgálják a szülők életkorát. Csak akkor, ha jövőben születendő egy, vagy maximum két gyermeket vállal a fiatal házaspár. A házastársi kapcsolatot is csak a megelőlegező CSOK esetén írják elő, meglévő gyermeknél az igénylők lehetnek élettársi kapcsolatban, de lehet akár egyedülálló személy is.

Mit tehet, aki már egyszer igényelte a támogatást, de vissza kellett fizetnie?

Logikus kérdésként merülhet fel, hogy igényelheti-e a megújult támogatást olyan ügyfél, aki gyermekére már korábban igénybe vette, de például válás miatt, vagy az ingatlan értékesítése miatt vissza is kellett azt fizetnie. Illetve jár-e azoknak a CSOK megelőlegező formája, akik már korábban is kötöttek megelőlegező szerződést, de a gyermekvállalás meghiúsult és a kapott támogatást kamataival együtt vissza is fizették? Nem a legegyszerűbb kérdések és nem feltétlen magától értetődő a válasz a lakáscélú támogatás rendeletének szövegezéséből.

Az általunk megkérdezett bankoknál két eset is létezik, amikor az ügyfél ismét hozzájuthat a támogatáshoz. Az egyik eset, ha anno megelőlegező támogatást vett igénybe (tehát a korábbi, július 1. előtt támogatási formában vállalt egy vagy két gyermeket), de pl. a gyermekvállalás nem teljesítése miatt vissza is fizették azt. A másik eset, ha az ügyfél már igényelt ugyan szocpolt akár meglévő gyermekre, fentieknek megfelelően vissza kellett fizetnie, de nem jogosulatlan igénybevétel miatt.

Az előző két élethelyzetben tehát elvileg nincs akadálya annak, hogy az ügyfelek az új CSOK támogatást is igényeljék.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményével kapcsolatban a legfontosabb információkat az alábbi kalkulátor segítségével tudhatjuk meg!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

További esetek, amikor nem járhat a CSOK

Nem támogatott lakáscél sem a korszerűsítés, sem a felújítás. Az egyetlen, amit meglévő ingatlannal tehetünk a CSOK segítségével, az a bővítés. A bővítés az alapterület legalább egy lakószobával történő növelését jelenti, vagy tetőtér-beépítést. Nem jár tehát, sem átalakításra, sem arra, ha pusztán a szigetelést végezzük el, vagy nyílászárókat cserélünk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
16 Hozzászólás
 1. Mesi20

  Üdvözlöm!

  A kérdésem az lenne, hogy élettàrsi kapcsolatban élek. Màr van 1 közös gyerek, de vàllalnànk még egyet. Ahoz hogy a vàllalt gyerekre is érvényes legyen a csok mindenképpen házastársaknak kell lennünk? Mert hát az nem olyan egyszerű, hogy holnap egybekelünk. Van 3 hónap várakozási idő.

 2. bankmonitor.hu

  @Mesi20: Gyermeket vállalni a megelőlegező CSOK érdekében kizárólag 40 év alatti házasoknak van lehetősége.

 3. gabcsi125

  Üdvözlöm!A jelenlegi helyzetem: élettársi kapcsolatban élek egy 50-50% tulajdonrészű tavaly vásárolt ingatlanban.1 gyermekem van én nevelem. (apjával elváltunk).
  Van e lehetőségem igénybevenni a CSOK-ot egyedülállóként 1 gyermekkel egy másik ingatlan vásárlására (vagy a jelenlegi ingatlan másik hányadának kiváltására)?
  Ha igen, akkor az igéylés pillanatában már nem rendelkezhetem ezzel a tulajdonrésszel, vagy rendelkezhetem, és ha 5 éven belül sikerül eladni akkor bele lehet fordítani a hitelbe?
  Köszönöm a segítségét!

 4. Reisereise92

  Üdvözlöm!
  Ha egy 4 tagú család (2 szűlő + 2 gyerek) tervez 3. gyermeket, viszont az egyik szűlő már 40. életévén túl van, megkaphatják a CSOK-ot?
  Előre is köszönöm a válaszát!

 5. Reisereise92

  Üdvözlöm!
  Egy 4 tagú család (2 szúlő + gyerek) vár egy 3. gyermeket és az egyik szűlő már túl van a 40. életévén, megkaphatják a CSOK-ot? Mert amúgy 2 000 000 FT-ra jött ki a kalkuláció.
  Előre is köszönöm a válaszát!

 6. bankmonitor.hu

  @Reisereise92: Meglévő gyermekek esetén nem vizsgálják a szülők életkorát. Amennyiben a terhesség a betöltött 24. hétnél idősebb, a magzatot is meglévő gyermekként kell figyelembe venni.

 7. Reisereise92

  Ugyanezekkel a paraméterekkel, mint az előző kérdésemben: felújításra és korszerűsítésre mér nem kalkulás állami támogatást?
  Előre is köszönöm a válaszát!

 8. bankmonitor.hu

  @Reisereise92: a 2015.07.01. óta igényelhető CSOK felhasználás célja lakásvásárlás, illetve bővítés lehet.

 9. Reisereise92

  Üdvözlöm! Ha terasszal kerül bővítésre a családi ház arra jár a CSOK? Illetve ha tetőtérből gardrobot alakítunk arra is jár? Ha több szintes a ház akkor a hasznos alapterületet be kell szorozni az emeletek számával?
  Előre is köszönöm a választ!

 10. bankmonitor.hu

  @Reisereise92: a bővítés csak és kizárólag lakószoba kialakítását takarja. Teraszra nem lehet igényelni a támogatást. Ennek megfelelően gardrób kialakítására sem, mivel nem lakószoba.A hasznos alapterület több szintes épületek esetében van néhány tényező, ami csökkenti a hasznos, lakott alapterületet. Ezt értékbecslő állapítja meg.

 11. pitt

  Tisztelt Bankmonitor!

  2015. 08. 27-én kötöttünk feleségemmel közösen CSOK támogatási szerződést akkor meglévő két gyermekre figyelemmel, 40 év alatti szülőkként és egyidejűleg jelzáloghitelt is igényeltünk egy használt ház vásárlásához, mely hitelt jelenleg is törlesztünk.

  1,3 M Ft CSOK támogatással vásáoltuk a házat.

  Kérdésem az lenne, hogy 2017. szept-okt.-re várt harmadik gyermekünk után jár-e CSOK támogatás a hitel törlesztése érdekében, és milyen összegben. Tudomásom szerint a 2015-ös évben felvett támogatás esetében jár utólagos CSOK egy később született gyermek után a szerződéskori feltételek szerint.

  Köszönettel: pitt

 12. Ràczné Nagy Ilona

  Szeretnék érdeklődni hogy férjem venné igénybe 2-gyermekre a csokkot mivel én màr 3-gyerekre igénybe vettem 10-ével ezelőtt akkor is kell a navtól mindkettönknek igazolàs?

 13. Vivien

  Tisztelt bankmonitor!

  Szeretnék érdeklődni az egyik ismerősömnek Á hitele van persze ugye amit nem fizetett le mert problémái voltak
  Az OTP bank nál van neki egy hitelkártya és tartozása van
  De adótartozása nincs nulás
  Így ő a csokra jogosult lehet?
  Köszönöm szépen a választ

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Vivien,
   CSOK esetén nem vizsgálják a KHR-t, és a hiteltartozásokat, csak hitel esetén, azaz kaphat CSOK-ot, ha minden egyéb feltételnek megfelel.

 14. Vivien

  Tisztelt bankmonitor!
  Érdeklődnék egyik ismerősömnek Á hitel tartozása van és az OTP bank nál is tartozása van
  De nincs adó tartozása nullás
  Így a csokot igénybe veheti ?
  Köszönöm szépen a választ

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Vivien,

   A NAV köztartozás-mentességről nyilatkozni kell, viszont a CSOK támogatás esetében a hiteleket nem vizsgálják, így KHR lista státusz sem befolyásolja az igénylést, amennyibe az egyéb feltételeknek megfelel.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő!
2020. 02. 17.

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz...

Blogajánló
 • alapblog Ez+az

  Egy finn befektető 16 hotelt épít a 22-es katari foci vb-re, és mind úszó hotel lesz. A vb után, amikor bezuhan a kereslet, simán el... The post Ez+az appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.