Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-03 Frissítve: 2021-10-08
 

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis lehetnek olyan számlák, melyeknél 2019-ben nem csökkennek a költségeink. A 20 ezer forint feletti tételeknél továbbra is a teljes összeg után kell megfizetnünk a 0,3 százalékos mértékű, de tranzakciónként maximum 6 ezer Ft-os tranzakciós illetéket. A készpénzfelvételek után megmarad a 0,6%-os, de legfeljebb 6 ezer Ft-os illetékmérték.

A bankszámlánk fenntartása sokszor nem kevés pénzünkbe kerül. 2013-ban, a tranzakciós illeték bevezetésekor még lényegesen több bankszámlával rendelkeztünk (2013-tól 2016 elejéig 520 ezer lakossági bankszámla megszüntetése mellett döntött a lakosság), majd a pénzintézetek a bankadó és a tranzakciós illeték bevezetése miatt sorra szüntették meg a legkevesebb költséggel fenntartható számlatípusokat. Tipikusan ilyenek voltak a 0 Ft-os számlacsomagok, melyeknek havi számlavezetési díja, a csoportos beszedések és az átutalások díja, sőt, előfordult, hogy a bankkártya éves költsége is 0 Ft volt.

A bankadó és a tranzakciós illeték bevezetésével a számlavezetési költségek alaposan megnövekedtek, ezt pedig a bankok – mivel minden más vállalkozáshoz hasonlóan nyereséget akartak termelni – velünk fizettették meg. Az ügyfelek ezért úgy döntöttek, hogyha már nem tudnak költséghatékonyan több folyószámlát fenntartani, akkor azokat, melyeket kevésbé használnak, egyszerűen megszüntetik. Így a legtöbbünknek egyetlen folyószámlája maradt.

A törvényhozás szempontjai közgazdasági szempontból egyértelműek voltak: az állami költségvetés számára pénzt beszedni olyan módon, hogy ne közvetlenül terhelje a lakosság pénztárcáját. Erre a legkönnyebben beszedhető adófajták közül választhattak, és megtalálták azt a megoldást, ami nem adott módot az adóelkerülésre. Igaz, hogy ez a megoldás tovább növelte a magyar lakosság készpénzhasználatát, arról nem is beszélve, hogy az elektronikus tranzakciók igazi elterjedését alaposan megnehezítette. Azonban nem is ezek elősegítése volt a törvényhozás célja, hanem az adóbevételek könnyű tervezhetősége és az adóelkerülés lehetőségének minimalizálása.

Idén csökkent a bankadó mértéke is, mely a mérlegfőösszegre vetítve ezentúl maximum 0,21% mértékű lehet. Mivel a bankok mérlegfőösszege bővülést mutat, ezért a kisebb adókulcs akár nagyobb bevételt is jelenthet az állami költségvetés számára. Azonban a bankoknak a százalékos mérték csökkenése segíti a jobb vállalati eredmények elérését.

A tranzakciós illeték és a bankadó csökkentése miatt a jövő héten írunk arról is, hogy a pénzintézetek milyen mértékben csökkentették az átutalási költségeket, valamint adott esetben a számlavezetési díjakat. Amennyiben új bankszámlára van szükséged, böngészd át a bankok ajánlatait a bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Cikkünk a kalkulátor alatt folytatódik!

Hirdetés

Hirdetés

Magyar Államkincstár: ingyenes lett a saját számlára történő kiutalás!

Mostantól még inkább a Magyar Államkincstárnál érdemes állampapírokat vásárolnod, hiszen a pénzed kiutalásakor – amennyiben a saját bankszámládra történik – nem kell tranzakciós költséget fizetned.

Ha szeretnél más pénzügyi kérdésekre is megoldást találni, az alábbi kalkulátorok közül válaszd ki a számodra hasznosat!

1
Hirdetés
Hirdetés