Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-21 Frissítve: 2021-10-08
 

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében. 

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

2013 óta terheli többek között az eseti és állandó utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat 0,3%, maximum 6 000 Ft mértékű, míg a készpénzfelvételi tranzakciókat 0,6% mértékű tranzakciós illeték. Az illetéket a pénzforgalmi szolgáltatókra vetették ki, de azok áthárították ennek megfizetését az ügyfelekre. Van olyan bankszámla, amely esetében az átutalási díjon felül külön soron jelenik meg a tranzakciós illeték (azon felül kell fizetni), míg más díjszabások esetében a költségekbe került beépítésre.

A napvilágot látott törvényjavaslat értelmében a lakossági ügyfelek átutalásai esetén a jövő évtől már csak a 20 000 Ft feletti részt terhelné az illeték, azaz eddig az összeghatárig mentesülnének a tranzakciók a 0,3%-os költség alól. A kedvezmény átutalásonként értendő.

Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a jelenlegi tétel egy az egyben kikerül a költségek közül, azaz ennyivel olcsóbban lehet majd bankolni az új rendelkezés bevezetését követően. Az eredmény a példa esetben: évente közel 3 ezer forinttal olcsóbb bankszámla költségek.

Ha valaki jelenleg havi 100 000 Ft összegben utal a netbankon keresztül (ez a legolcsóbb csatorna), akkor jelentős, évente átlagosan 6 780 Ft-ot (havi 565 Ft-ot) költ erre az egy tranzakció típusra, és ez teszi ki a legtöbbet az összes költségen belül. A kedvező forgatókönyv esetén ez évi 3 870 Ft-ra (havi 323 Ft-ra) tudna csökkenni.

Kíváncsian várjuk, hogyan fogják alkalmazni a bankok díjaikban az illetékkedvezményt…

Fontos megjegyezni, hogy egy-egy bankszámla havi fenntartási költsége a konkrét számlahasználati szokásoktól függ, ezért bankszámlanyitás előtt érdemes személyre szabottan megvizsgálni a kínálatot. Ehhez nyújt segítséget bankszámla kalkulátorunk!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés