Csökkent az alapkamat: mit tegyünk?

Csökkent az alapkamat: mit tegyünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-01-30 Frissítve: 2021-10-11
 

Mától 5,5% az érvényes jegybanki alapkamat. Ez valószínűleg a bankbetétek kamatainak is a további csökkenését fogja maga után hozni. Mit tehetünk ilyen esetben? Van-e alternatív megoldás a kérdésre?

Ahogy arról tegnap beszámoltunk az MNB egy újabb 0,25%pontos csökkentéssel 5,5%-ra mérsékelte az irányadó jegybanki alapkamatot. Így folytatódott a tavalyi év augusztusában elkezdődött alapkamat csökkenési sorozat. Ilyenkor, ha kizárólag bankbetétekben gondolkodunk érdemes azelőtt lekötést kezdeményezni, mielőtt a bank még módosítana a hirdetményén, amivel beépíti a kamatcsökkenést a betéti kamataiba. Viszont mit tudunk tenni, ha ezt a bankunk már megtette vagy épp nincs lejáró betétünk?

Hasonló kamatcsökkenési periódust már egyszer megéltünk, sőt nem is olyan régen: 2008 év végétől 2010 végéig folyamatos alapkamat csökkenés tanúi lehettünk. 2009 negyedik negyedéve és 2010 harmadik negyedéve között a bankbetétek állománya 449,9 Mrd forinttal csökkentek, míg a befektetési jegyekben található megtakarítás 420,4 Mrd forinttal növekedett. 

banbetetbefalapkamat0130

Azt a tényt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a legnépszerűbb nyíltvégű befektetési alapok közül is a legnagyobb mértékben a pénzpiaci alapokba áramlott a tőke. Ha megnézzük a nyíltvégű alapok összetételét, akkor azt látjuk, hogy a pénzpiaci alap több mint 60%-át teszi ki a nyíltvégű befektetési alapoknak.

befalapokmegoszlas0130

Ebből is látszik, hogy a befektetők valóban alternatívát keresnek a bankbetéteknek, hiszen a befektetési alapok közül ez a típus hasonlít leginkább a betétekre. Olyannyira, hogy a pénzpiaci alap befektetéseinek legnagyobb részét bankbetétek és rövid lejáratú állampapírok alkotják. Így a kamatcsökkenéssel a pénzpiaci alapok hozamai is olvadni kezdenek. Ekkor a befektetők más (kötvény, vegyes, stb.) alapokat is keresni kezdik. Logikus döntésnek tűnik tehát olyan befektetést választani, aminek a hozama magasabb a bankbetétnél. Ám érdemes körültekintőnek lenni: a befektetési alapok hozama, mindig visszatekintő, tehát a múltbeli teljesítményét látom, ellentétben a bankbetétekkel, ahol egy fix jövőbeni hozamadatot tüntetnek fel. Azt is fontos tudnunk, hogy amíg a bankbetéteket az OBA garantálja, addig a befektetési alapoknál a BEVA garanciája él. Érdemes ezekre odafigyelni, hogy ne hasonlítsuk össze az almát a körtével.

A kamatszintek (nominális) csökkenésével már megindult a bankbetétek alternatívájának keresése, ami a reálkamatok (olyan kamat, ami az infláció fölött van) jövőbeni esetleges marginálisra való szűkülése mellett tovább fog fokozódni. 

Hirdetés
Hirdetés